Ψυχική υγεία

6 μύθοι για τα αντικαταθλιπτικά: Τι λένε οι ειδικοί;

Τα αντικαταθλιπτικά είναι ένα πολύ κοινό φάρμακο που σύμφωνα με έρευνα του 2015-2018, την συγκεκριμένη περίοδο χρησιμοποιείτο περίπου από το 13% των ενηλίκων. Ωστόσο, παρά το πόσο πολυχρησιμοποιημένα είναι τα αντικαταθλιπτικά, υπάρχουν ακόμη πολλοί μύθοι που συνοδεύουν την χρήση τους, τους οποίους θα δούμε πιο κάτω.

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί μύθοι για τα αντικαταθλιπτικά;

Μύθος 1: Τα αντικαταθλιπτικά αλλάζουν την προσωπικότητα του ατόμου

Οι επικριτές των αντικαταθλιπτικών, υποστηρίζουν ότι δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ευτυχίας και ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει η προσωπικότητα του ατόμου που τα χρησιμοποιεί. Στην πραγματικότητα όμως, τα αντικαταθλιπτικά δεν κάνουν τους ανθρώπους ξαφνικά ευτυχισμένους, αλλά μειώνουν τις επιπτώσεις της κατάθλιψης και τους επαναφέρουν όσο πιο κοντά γίνεται στην κατάσταση που ήταν πριν πάθουν κατάθλιψη. Ουσιαστικά λοιπόν, ωθούν τους ανθρώπους να βρουν ξανά τον εαυτό τους.

Μύθος 2: Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν το σωματικό βάρος

Ο μύθος ότι τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν το σωματικό βάρος, απωθεί τους ανθρώπους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη από τη χρήση τους. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε, ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν αυξάνουν κατ΄ανάγκην το σωματικό βάρος. Ανάλογα με τον τύπο του αντικαταθλιπτικού και τον τρόπο που αντιδρά το σώμα σας σε αυτό, μπορεί να υπάρξει μια μικρή αύξηση βάρους, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας ο οποίος είναι σε θέση να σας τα αντικαταστήσει με κάποιο διαφορετικό είδος που δεν θα έχει αυτή την επιπλοκή.

Μύθος 3: Τα αντικαταθλιπτικά μειώνουν τη λίμπιντο

Και σε αυτή την περίπτωση, αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον τύπο του αντικαταθλιπτικού και τον τρόπο που αντιδρά το σώμα σας σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι τύποι αντικαταθλιπτικών είναι πιθανότερο να επηρεάσουν τη λίμπιντο, συγκριτικά με άλλους τύπους, αλλά είναι δύσκολο να διαπιστωθεί η πλήρης επίδραση τους στη σεξουαλική ορμόνη, καθώς η κατάθλιψη μειώνει έτσι και αλλιώς την σεξουαλική λειτουργία. Συζητήστε με τον γιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές.

Μύθος 4: Τα αντικαταθλιπτικά δεν θεραπεύουν το υποκείμενο πρόβλημα

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής και ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι περιττά. Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη αδυνατούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, επειδή δεν έχουν διάθεση για τίποτα. Πολλές φορές μάλιστα, δεν θέλουν να σηκωθούν καν από το κρεββάτι. Σε αυτό το σημείο έρχονται τα αντικαταθλιπτικά να ωθήσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Αυτός είναι και ο λόγος που η καλύτερη θεραπεία για την κατάθλιψη είναι ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Μύθος 5: Εάν χρησιμοποιείτε αντικαταθλιπτικά και δεν νιώσετε καλύτερα σε μια εβδομάδα σημαίνει πως δεν λειτουργούν

Αυτός ο μύθος αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, διότι ωθεί τους ανθρώπους να σταματούν τα αντικαταθλιπτικά τους μετά από μια εβδομάδα αν δεν νιώσουν τόσο καλά όσο θα ήθελαν. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζουν να υποφέρουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης και πείθουν τον εαυτό τους ότι δεν πρόκειται να νιώσουν ποτέ καλύτερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, μερικά φάρμακα είναι άμεσα ανακουφιστικά, ενώ άλλα (όπως τα αντικαταθλιπτικά) έχουν πιο αργή επίδραση. Συγκεκριμένα, τα αντικαταθλιπτικά για να λειτουργήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό χρειάζονται περίπου 4-6 εβδομάδες.

Μύθος 6: Όταν αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα πρέπει να σταματάτε τα αντικαταθλιπτικά

Ο μύθος αυτός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα άτομα που ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη, καθώς με την διακοπή των αντικαταθλιπτικών τα συμπτώματα συνήθως επιστρέφουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάχρησης ουσιών ή και αυτοκτονίας. ΜΗΝ σταματάτε λοιπόν, ποτέ τα αντικαταθλιπτικά σας, χωρίς να συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας, ο οποίος όταν κρίνει πως είστε πραγματικά έτοιμοι να τα διακόψετε θα σας βοηθήσει να τα μειώσετε σταδιακά, ώστε να αποφευχθούν συμπτώματα στέρησης.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

6 Common Myths About Antidepressants, Debunked https://www.healthination.com/health/mental-health/depression/myths-about-antidepressants/

7 Warning Signs of Suicide to Look For in Loved Ones https://www.healthination.com/health/suicide-warning-signs/

Substance Use Disorder vs. Misuse: What’s the Difference? https://www.healthination.com/health/substance-abuse-disorder-vs-misuse/