Πρόληψη και θεραπεία

6 παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

Όταν παίρνετε ή χάνετε βάρος απροσδόκητα, μπορεί να υποθέσετε ότι αυτό οφείλεται σε ακούσιες αλλαγές στον τρόπο που τρώτε ή στο πόσο δραστήριοι ήσασταν. Και τις περισσότερες φορές, μάλλον αυτό κρύβεται από πίσω. Όμως, μια σειρά από καταστάσεις υγείας μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αύξηση ή την απώλεια βάρους, είτε επηρεάζοντας την όρεξη και τα επίπεδα ενέργειάς σας είτε μέσω άλλων μηχανισμών.

Ποιες είναι οι καταστάσεις υγείας που μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στο βάρος σας;

Πρώτα απ’ όλα, ιδού οι παθήσεις υγείας που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν απροσδόκητη αύξηση βάρους. Εάν αντιμετωπίζετε παρατεταμένη ή σημαντική αύξηση βάρους, αξίζει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να δείτε αν μπορεί να έχετε μία από τις ακόλουθες παθήσεις.

  1. Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής σας είναι ένας μικρός αλλά πανίσχυρος αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό σας. Παράγει τις ορμόνες τριιωδοθυρονίνη και θυροξίνη για να ελέγχει τον ρυθμό των διαφόρων δραστηριοτήτων στο σώμα σας που συνθέτουν τον μεταβολισμό σας, όπως το πόσο γρήγορα καίτε θερμίδες.

Ο υποθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετές από αυτές τις βασικές ορμόνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο μεταβολισμό που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Άλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκολία στην ανοχή του κρύου, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα, αραίωση των μαλλιών, μειωμένη εφίδρωση, βαριές ή ακανόνιστες περιόδους, κατάθλιψη και επιβραδυνόμενο καρδιακό ρυθμό.

  1. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το PCOS είναι μία από εκείνες τις γυναικολογικές παθήσεις που μπορεί να φαίνονται απλές αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά περίπλοκες. Αυτό που είναι πιο σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι το PCOS είναι μια ορμονική ανισορροπία που μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, όπως ακανόνιστη περίοδο, τριχοφυΐα σε μέρη του σώματος όπως το πρόσωπο, ακμή, υπογονιμότητα και αύξηση του σωματικού βάρους.

Παρόλο που οι ερευνητές εξακολουθούν να ψάχνουν να βρουν την ακριβή αιτία (ή τις αιτίες) του PCOS, η σύνδεσή του με την αύξηση του σωματικού βάρους φαίνεται να συνδέεται τουλάχιστον εν μέρει με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη, αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα του σώματός σας δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθάει να διατηρείται σταθερό το σάκχαρο στο αίμα σας. Φαίνεται επίσης ότι η αύξηση σημαντικού βάρους μπορεί να σας προδιαθέσει για την ανάπτυξη PCOS.

  1. Επίμονη καταθλιπτική διαταραχή

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αν οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα κενού και θλίψης. Αν έχετε κατάθλιψη, μπορεί επίσης να δυσκολεύεστε να συγκεντρώσετε αρκετή ενέργεια για να κάνετε πολλά πράγματα, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την ενεργητικότητα. Όλα αυτά μπορεί να συμβούν και με την επίμονη καταθλιπτική διαταραχή (γνωστή και ως δυσθυμία), η οποία είναι όταν ένα άτομο βιώνει παρατεταμένα συναισθήματα θλίψης και λήθαργου που δεν πληρούν τα κριτήρια της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Πολλοί άνθρωποι με επίμονη καταθλιπτική διαταραχή δεν συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από αυτήν, οπότε η όποια σχετική αύξηση βάρους μπορεί να φαίνεται τυχαία.

Μαζί με αυτά τα συμπτώματα, κάποιος με επίμονη καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπίζει ευερεθιστότητα, αισθήματα ενοχής, να έχει απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για χόμπι, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία στον ύπνο και άλλα.

  1. Αϋπνία

Η αϋπνία μπορεί να συντρίψει κάθε πτυχή του ύπνου σας σαν μπάλα καταστροφής. Μπορεί να σας είναι αδύνατο να αποκοιμηθείτε ή να παραμείνετε κοιμισμένοι ή μπορεί να ξυπνάτε τη νύχτα και να μην μπορείτε να ξανακοιμηθείτε.

Υπάρχουν προφανή συμπτώματα αϋπνίας, όπως η συνεχής κούραση, ο εκνευρισμός, η δυσκολία στην προσοχή και το άγχος για τον ύπνο. Αλλά κάποιος με αϋπνία μπορεί επίσης να παρουσιάσει αύξηση του σωματικού βάρους.

Για αρχή, ο κιρκάδιος ρυθμός σας επηρεάζει τον μεταβολισμό σας και η αϋπνία μπορεί να τα βγάλει και τα δύο εκτός λειτουργίας. Επίσης, η σχετική κόπωση (και η πιθανή κατάθλιψη που συνδέεται με την αϋπνία) μπορεί να σας δυσκολέψει να είστε δραστήριοι. Τέλος, οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν επίσης να αυτο-θεραπευτούν την αϋπνία πίνοντας αλκοόλ πριν από τον ύπνο, λέει, το οποίο προσθέτει υπερβολικές θερμίδες. Επίσης, αν και το αλκοόλ μπορεί πράγματι να σας κουράσει στην αρχή, μπορεί να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε βαθιά και να σας ξυπνήσει τη νύχτα.

  1. Πεπτικό έλκος

Η νόσος του πεπτικού έλκους είναι τόσο απαίσια που μπορεί να ανατριχιάσετε και μόνο που διαβάζετε γι’ αυτήν. Συμβαίνει όταν εμφανίζονται πληγές στην επένδυση του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου ,το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου αμέσως μετά το στομάχι σας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο που ξεκινά μεταξύ των γευμάτων ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, πόνο που σταματά αν φάτε ή αν πάρετε αντιόξινα, πόνο που διαρκεί από λεπτά έως ώρες και πόνο που έρχεται και φεύγει για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε δυσάρεστο φούσκωμα ή ρέψιμο, αίσθημα ναυτίας στο στομάχι, έμετο, κακή όρεξη και απώλεια βάρους.

Η νόσος του πεπτικού έλκους από μόνη της δεν οδηγεί σε αλλαγές στο βάρος, αλλά οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να αλλάξουν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο πόνος που σχετίζεται με τη νόσο του πεπτικού έλκους. Κάποιοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι υπερκαταναλώνουν ή τρώνε πιο συχνά, καθώς αυτό βοηθάει με τον κοιλιακό πόνο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

  1. Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Αυτό συμβαίνει όταν η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός σας. Ως αποτέλεσμα, το αίμα και το υγρό μπορεί να συσσωρευτεί στα πόδια και τους αστραγάλους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους. Η κοιλιά σας μπορεί επίσης να πρηστεί. Το αίμα και το υγρό μπορεί επίσης να συσσωρευτούν στους πνεύμονές σας, οδηγώντας σε κόπωση και δύσπνοια.

Άλλα συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειαδύσπνοιας περιλαμβάνουν γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, επίμονο βήχα ή συριγμό με λευκό ή ροζ φλέγμα, αυξημένη ανάγκη για ούρηση τη νύχτα, δυσκολία συγκέντρωσης και πόνο στο στήθος.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό για την απροσδόκητη αύξηση βάρους σας;

Είναι φυσιολογικό το βάρος σας να αυξομειώνεται λίγο από μέρα σε μέρα, ή ακόμα και από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αλλά μια διακύμανση που σας κρατά σε ένα γενικό εύρος βάρους είναι διαφορετική από την επίμονη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου. Αν αυτό παρατηρείτε, είναι καιρός να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζετε σημαντικές αλλαγές στο βάρος σας μαζί με κάποιο από τα παραπάνω πρόσθετα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά.