Ψυχική υγεία

6 σημάδια που πρέπει να προσέξετε για να διατηρήσετε την σχέση σας υγιή

Σε πολλά ζευγάρια, παρά το γεγονός ότι οι σύντροφοι επιδεικνύουν προς τα έξω την τελειότητα της σχέσης τους, υπάρχουν πραγματικές αμφιβολίες και ρωγμές κάτω από την επιφάνεια. Όταν μια αίσθηση ψυχολογικής απόστασης ή ανασφάλειας παρεισφρέει σε μια σχέση, είναι συχνά ένα σημάδι ότι η συναισθηματική οικειότητα υποφέρει.

Η συναισθηματική οικειότητα είναι διαφορετική από τη σεξουαλική έλξη, τον ενθουσιασμό, το ξεμυάλισμα ή ακόμη και την αγάπη. Αναφέρεται σε ένα επίπεδο εγγύτητας που χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί. Απαιτεί άνεση, επικοινωνία και αυθεντικότητα. Απαιτεί να νιώθετε ότι σας καταλαβαίνουν και ότι σας αποδέχονται γι’ αυτό που είστε. Ίσως πάνω απ’ όλα, απαιτεί εμπιστοσύνη προκειμένου να ευδοκιμήσει. Και δεν μπορείτε να αγοράσετε τη συναισθηματική οικειότητα με τακτικά ραντεβού ή εξαναγκαστικές συζητήσεις.

 

Ακολουθούν έξι σημάδια που δείχνουν ότι η συναισθηματική οικειότητα στη σχέση σας θα χρειαζόταν μια ώθηση:

 

  1. Βρίσκετε τον εαυτό σας καχύποπτο

Μερικές φορές η εμπιστοσύνη σπάει ξαφνικά, όπως όταν ανακαλύπτετε μια προδοσία ή πιάνετε τον σύντροφό σας να σας λέει ένα ψέμα. Άλλες φορές, φθείρεται σταδιακά και μπορεί να μην το καταλάβετε καν. Μπορεί να έχετε παρόρμηση να ελέγξετε το τηλέφωνο του συντρόφου σας ή να αμφιβάλλετε σιωπηλά για το πού λέει ότι πηγαίνει. Όπως και να συμβαίνει, όταν λείπει η εμπιστοσύνη, διαβρώνει τη συναισθηματική οικειότητα με διάφορους τρόπους και χάνεται η άνεση και η προβλεψιμότητα, προκαλώντας άγχος. Η ικανότητα να βασίζεστε σε κάποιον όταν υπάρχει δυσκολία και στα δύσκολα να έχει εξαφανιστεί. Το μυαλό σας μπορεί να αρχίσει να δουλεύει υπερωρίες, αναρωτιέται διαρκώς τι δεν ξέρετε, τονίζοντας την απόσταση και τη στενοχώρια μεταξύ σας – η οποία συνήθως χειροτερεύει και χειροτερεύει χωρίς παρέμβαση με την πάροδο του χρόνου.

  1. Λογοκρίνετε τακτικά τον εαυτό σας

Διαφορετικά ζευγάρια μοιράζονται διαφορετικά επίπεδα λεπτομερειών για την καθημερινότητά τους μεταξύ τους, και αυτό είναι εντάξει. Όταν ανακαλύπτετε ότι κρατάτε τακτικά σημαντικά πράγματα για τον εαυτό σας, με ενεργό, σκόπιμο τρόπο, αυτό είναι πρόβλημα. Ίσως οφείλεται σε αμηχανία ή φόβο ή στην ανησυχία ότι ο άλλος δεν θα σας αγαπούσε τόσο πολύ αν γνώριζε τον «πραγματικό» σας εαυτό. Αλλά το να κρατάτε την ασφάλειά σας με αυτόν τον τρόπο σας εμποδίζει να απολαύσετε ένα υψηλό επίπεδο συναισθηματικής οικειότητας.

  1. Αισθάνεστε συχνά παρεξηγημένοι

Κάθε ζευγάρι περνάει στιγμές όπου ο ένας ή ο άλλος σύντροφος νιώθει λίγο σαν να μιλάει αλλά να μην ακούγεται, ή ότι ο άλλος είναι αφηρημένος και ίσως να μην είναι τόσο διαθέσιμος να ενημερωθεί για την καθημερινότητά του όσο θα ήθελε. Όταν όμως μια τέτοια κατάσταση γίνεται χρόνια, μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε διαφωνίες αλλά και σε πλήρη αποσύνδεση, ακόμη και αν τα πράγματα είναι ειρηνικά στην επιφάνεια. Ίσως βρίσκεστε συχνά σε αμηχανία από τις υποθέσεις που κάνει ο σύντροφός σας σχετικά με τις ελπίδες, τους φόβους ή τις επιθυμίες σας. Ίσως αισθάνεστε ότι σας κρίνουν ή ότι δεν μπορείτε να κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί. Όπως και να έχει, είναι το αντίθετο του να νιώθετε ότι ο σύντροφός σας σας καταλαβαίνει πραγματικά, και αυτό είναι πρόβλημα.

  1. Αισθάνεστε ότι δεν «γνωρίζετε» πλέον καλά τον σύντροφό σας

Σε κάθε σχέση, το ζευγάρι αποτελείται από δύο άτομα. Τα άτομα αυτά αναμένεται να μεγαλώσουν και να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της κοινής τους ζωής. Αυτό είναι καλό όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τη σχέση. Αλλά ιδανικά, η ανάπτυξη και η αλλαγή συμβαίνουν με κατανόηση, επικοινωνία και διαφάνεια μέσα στο ζευγάρι. Όταν το ένα άτομο βιώνει μια ξαφνική ή σοβαρή αλλαγή στην ιδιοσυγκρασία, την κοινωνική ζωή, τις καταναλωτικές συνήθειες ή τους στόχους της ζωής, δεν υπάρχει η αίσθηση ότι και τα δύο μέρη του ζευγαριού είναι μαζί στη διαδρομή. Αυτό μπορεί συχνά να εισχωρήσει μεταξύ των συντρόφων, αφήνοντας τον έναν να αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε σχέση με έναν ξένο.

  1. Έχετε την αίσθηση ότι δεν υπάρχει εξέλιξη σε αυτή τη σχέση

Ακόμα και οι πιο στενές σχέσεις μπορεί περιστασιακά να κολλήσουν σε ένα μοτίβο αναμονής. Όταν άλλες ευθύνες γίνονται ιδιαίτερα αγχωτικές, δεν είναι ασυνήθιστο να περνάτε φάσεις όπου οι συζητήσεις με τον σύντροφό σας δεν φαίνεται να εμβαθύνουν περισσότερο από τα καθημερινά δρομολόγια και την οργάνωση των πραγμάτων. Αυτό κάνει τους μακροχρόνιους συντρόφους να αισθάνονται σαν συγκάτοικοι. Αλλά πιο προβληματικό είναι ένα μακροχρόνιο αίσθημα αγγαρείας, ότι δεν γνωρίζετε τον σύντροφό σας σε ένα επίπεδο βαθύτερο από το αν θα πάρει τα ρούχα από το  καθαριστήριο εκείνη την ημέρα.

  1. Οι δυσαρέσκειες διογκώνονται

Ναι, το τροπάριο με τις βρώμικες κάλτσες στο πάτωμα μας διδάσκει ότι τα περισσότερα ζευγάρια έχουν ενοχλήσεις για το νοικοκυριό ή περιστασιακές προστριβές σχετικά με συνήθειες όταν ζουν μαζί. Αλλά μια σοβαρή απειλή για τη συναισθηματική οικειότητα προκύπτει όταν, αντί να συζητάμε και να επιλύουμε (τις περισσότερες από) αυτές τις ενοχλήσεις καθώς προκύπτουν, ο ένας σύντροφος απλά αρχίζει να βράζει σιωπηλά γι’ αυτές. Το να κωλυσιεργείτε και να μην επικοινωνείτε   τα πράγματα που σας ενοχλούν σχετικά με τον σύντροφό σας, ή να είστε παθητικά επιθετικοί όταν απογοητεύεστε αντί να συζητάτε ανοιχτά το πραγματικό ζήτημα μπορεί να είναι ένα θανατηφόρο χτύπημα για τη συναισθηματική οικειότητα – πολύ πιο ισχυρό από τις δύσοσμες κάλτσες που την ξεκίνησαν εξ αρχής.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved