Ενδοκρινολογικά

6 συχνές παρενέργειες της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού και η έλλειψή της έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Όμως, η υπερβολική συγκέντρωση της βιταμίνης αυτής στο σώμα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Υπάρχουν δύο τρόποι να λάβει κάποιος την βιταμίνη, είτε από την έκθεση του στον ήλιο, είτε μέσω της διατροφής και των συμπληρωμάτων, αλλά αύξηση των επιπέδων της σε υπερβολικό βαθμό δημιουργείται μόνο μέσω της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής και όχι λόγω της έκθεσης στον ήλιο, αφού ο οργανισμός δεν απορροφά περισσότερη βιταμίνη από αυτή που χρειάζεται για να καλύπτει τις ανάγκες του μέσω του ηλίου.

Τι μπορεί λοιπόν να προκαλέσει η υπερβολική λήψη βιταμίνης D

Αυξημένα επίπεδα στο αίμα

Αν και μια συγκέντρωση της τάξης των 30ng/ml τυπικά θεωρείται επαρκής το Vitamin D Council συνιστά το άτομο να διατηρεί επίπεδα που κυμαίνονται μεταξύ 40-80ng/ml, ενώ ως τοξικά θεωρούνται τα επίπεδα άνω των 100ng/ml. Μια έρευνα σε 20.000 ανθρώπους για 10 χρόνια βρήκε πως μόνο 37 από αυτούς είχαν τιμές πάνω από 100ng/ml, και μόνο μία γυναίκα είχε τοξικά επίπεδα 364ng/ml καθώς έπαιρνε συμπλήρωμα D3 186000IU την ημέρα για δύο μήνες. Το συμπέρασμα αυτής της έρευνας ήταν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο, ακόμη και αν λαμβάνει μεγάλη δόση της βιταμίνης σε μορφή συμπληρωμάτων

Αυξημένα επίπεδα ασβεστίου

Η υπερβολική λήψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει υπερβολικά τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και να προκαλέσει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Στομαχικές διαταραχές όπως εμέτους, διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι
  • Κόπωση, ζαλάδα και σύγχυση
  • Υπερβολική δίψα
  • Τάση για συχνή ούρηση

 Ναυτία, εμετοί, ανορεξία

Σύμφωνα με μία μελέτη σε 10 άτομα που είχαν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό τους εξαιτίας υπερβολικής λήψης βιταμίνης D, 4 ανέφεραν ναυτία και εμέτους και τρεις ανορεξία. Ανάλογα ήταν και τα συμπεράσματα άλλων ερευνών, καθώς μια γυναίκα που έπαιρνε δοσολογία μεγαλύτερη κατά 78 φορές από τη συνιστώμενη ανέφερε ναυτίες και απώλεια βάρους.

Διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνος στο στομάχι

Οι παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν από άτομα που έπαιρναν υπερβολικές δόσεις D3 για να διορθώσουν κάποια έλλειψη της βιταμίνης από τον οργανισμό για διάστημα μερικών μηνών. Τα συμπτώματα αυτά υποχώρησαν σύντομα έπειτα από τη διακοπή της θεραπείας.

Απώλεια οστικής μάζας

Αν και η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και συμβάλει στη διατήρηση της υγείας των οστών, η υπερβολική δόση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της οστικής πυκνότητας, καθώς οδηγεί σε μείωση των επιπέδων μιας άλλης εξίσου σημαντικής βιταμίνης, της K2 που φροντίζει το ασβέστιο να απορροφάται από τα κόκαλα. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό όσοι λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες D να παίρνουν και συμπλήρωμα K2 και αν τρώνε τροφές που την περιέχουν.

Προβλήματα στους νεφρούς

Η υπερβολική λήψη της βιταμίνης D φαίνεται πως δημιουργεί προβλήματα στα νεφρά σύμφωνα με έρευνα. Μπορεί να προκληθούν μέτριες ως σοβαρές βλάβες και για αυτόν τον λόγο η δοσολογία που λαμβάνεται δε θα πρέπει να ξεπερνά αυτή που ορίζει ο γιατρός σας.

Το συμπέρασμα

Η ημερήσια δόση της βιταμίνης D σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 4000IU και σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται από τον γιατρό του και να ελέγχει τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

6 Side Effects of Too Much Vitamin D https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-side-effects#1

8 Signs and Symptoms of Vitamin D Deficiency https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-deficiency-symptoms

Evidence that vitamin D3 increases serum 25-hydroxyvitamin D more efficiently than does vitamin D2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9771862

Vitamin D in health and disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18525006

Vitamin D Toxicity-A Clinical Perspective. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30294301/

Understanding vitamin D deficiency https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4143492/