Μολυσματικές ασθένειες

6 συμβουλές για ευπαθή άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19

Η COVID-19 , όπως είναι πλέον γνωστό, είναι πιο απειλητική για τους ηλικιωμένους και κυρίως για εκείνους που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις. Στις ομάδες αυτές εντάσσονται ενήλικες άνω των 50 ετών, ειδικά άνω των 80, άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή νόσο, πνευμονική νόσο, καρκίνο ή διαβήτη και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην περίπτωση, λοιπόν που ανήκετε σε μια από αυτές τις ομάδες, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε επιπλέον μέτρα προφύλαξης, πέραν από τα μέτρα πρόληψης που ισχύουν για όλους τους ανθρώπους, για να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να λάβουν τα πιο κάτω επιπλέον μέτρα.

Ποιες επιπλέον προφυλάξεις πρέπει να λάβετε για να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό αν ανήκετε σε ευάλωτη ομάδα;

1. Αποθηκεύστε προμήθειες

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα λογικό ποσό προμηθειών στο σπίτι, που θα καλύψει τις ανάγκες σας για μερικές εβδομάδες απομόνωσης. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις συχνές εξόδους από το σπίτι, άρα και την πιθανή έκθεση σας στην COVID-19. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά από τα φάρμακα που λαμβάνετε για την οποιαδήποτε πάθηση έχετε, αλλά και άλλα φάρμακα όπως παυσίπονα για την ανακούφιση του πυρετού ή άλλων πιθανών συμπτωμάτων.

2. Μείνετε στο σπίτι όσο γίνεται περισσότερο

Εάν εργάζεστε και έχετε την δυνατότητα να εργαστείτε από το σπίτι, να το κάνετε.  Αποφύγετε τις μεγάλες συγκεντρώσεις, ακόμη και το δείπνο στο σπίτι ενός φίλου. Παραγγείλτε φαγητό αντί να πηγαίνετε οι ίδιοι να το παίρνετε από το εστιατόριο και όταν οι προμήθειες σας αρχίζουν να εξαντλούνται προτιμήστε να αγοράσετε τρόφιμα από σουπερμάρκετ που έχουν την επιλογή της κατ’ οίκον παράδοσης.

3. Αποφύγετε όλες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και τα ταξίδια

Δεδομένου ότι όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν κλειστές καμπίνες, δεν υπάρχει καλός εξαερισμός, άρα η μετάδοση του κορωνοϊού είναι πιο εύκολη από άνθρωπο σε άνθρωπο, αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και τα μακρινά ταξίδια.

4. Πρακτική κοινωνικής απόστασης

Παρόλο που πρέπει να μένετε σπίτι, υπάρχουν περιπτώσεις που είναι πραγματικά αναγκαίο να βγείτε έξω. Σε αυτές, λοιπόν, τις περιπτώσεις φροντίστε να κρατάτε αποστάτη τουλάχιστον 2 μέτρων από τους γύρω σας, ειδικά από αυτούς που βήχουν ή φταρνίζονται. Για να είναι όμως εφικτό το να κρατήσετε τα 2 μετρά απόστασης από τους άλλους, πρέπει να αποφύγετε τους χώρους όπου συνωστίζεται αρκετός κόσμος.

5. Αποφύγετε να αγγίζετε πολυαγγιζόμενες επιφάνειες, ειδικά σε δημόσιους χώρους

Οι επιφάνειες που αγγίζονται από πολύ κόσμο είναι πολύ επικίνδυνες, καθώς μπορεί να υπάρχει επάνω τους ο ιός, ο οποίος θα κολλήσει στα χέρια σας και αν αγγίξετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας, θα αρρωστήσετε. Αποφύγετε λοιπόν να αγγίζετε επιφάνειες όπως τα κουμπιά του ανελκυστήρα, οι χειρολαβές στις πόρτες, τα κιγκλιδώματα κ.λπ. Στην περίπτωση, ωστόσο, που αγγίξετε κάτι, φροντίστε να απολυμάνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό.

6. Έχετε εναλλακτικές σε περίπτωση που αρρωστήσετε

Ρωτήστε τους δικούς σας ανθρώπους για το ποιοι είναι διαθέσιμοι να σας βοηθήσουν στην προμήθεια φαρμάκων και τροφίμων στην περίπτωση που αρρωστήσετε. Επίσης, να έχετε σε εμφανές σημείο το τηλέφωνο του γιατρού σας για να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή και φροντίστε να κατεβάσετε κάποια εφαρμογή στο κινητό σας που να επιτρέπει τις βιντεοκλήσεις, η οποία θα σας φανεί πολύ βοηθητική αν χρειαστεί να μην βγαίνετε καθόλου από το σπίτι. Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθετε άγχος σε τέτοιες αβέβαιες περιπτώσεις, αλλά να θυμάστε πως η προετοιμασία και οι εναλλακτικές λύσεις που θα σκεφτείτε τώρα, θα ανακουφίσουν το άγχος σας αργότερα.