Ψυχική υγεία

6 συμβουλές για μια πιο υγιή διαδικτυακή ζωή

Από τη στιγμή που ξυπνάμε, περνάμε πολλές ώρες καθημερινά στο διαδίκτυο. Απαντάμε σε emails, κάνουμε scrolling τις νέες ενημερώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παίζουμε παιχνίδια και συνομιλούμε. Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι περνάμε σχεδόν επτά ώρες στο διαδίκτυο κάθε μέρα – το οποίο είναι ισοδύναμο περίπου με 100 ημέρες κάθε χρόνο.

Χάνουμε την αίσθηση της πραγματικότητας με την χρήση του διαδικτύου;

Είναι εύκολο να χάσουμε την αίσθηση του πραγματικού κόσμου όταν περνάμε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο. Μπορεί να μας απασχολούν τα “likes” ή το πόσο δημοφιλείς φαινόμαστε. Και παρόλο που μπορούμε να συνδεθούμε με φίλους, το διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για διχαστικά σχόλια και διαφωνίες που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.

Στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι επιλέγουν τι θα αποκαλύψουν για τον εαυτό τους και τείνουν να φιλτράρουν ή να ελαχιστοποιούν τα αρνητικά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι σπάνια έχουμε μια ρεαλιστική εικόνα για το πώς είναι στην πραγματικότητα η ζωή των άλλων ανθρώπων. Βλέπουμε μόνο τα καλά και όχι τα κακά. Βομβαρδιζόμαστε επίσης συνεχώς με την πίεση να είμαστε μια “καλύτερη εκδοχή” του εαυτού μας, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή μας.

Ειδικότερα, το Facebook μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ανεπαρκείς λόγω των “in-your-face” αριθμών φίλων, των ενημερώσεων κατάστασης και των φωτογραφιών των άλλων που περνούν καλά.

Η παρουσία στο διαδίκτυο μπορεί επίσης να είναι εθιστική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιχνίδια, το scrolling και η συνομιλία στο διαδίκτυο μπορεί να καταλάβουν τη ζωή μας, επηρεάζοντας αρνητικά τις σχέσεις, την εργασία και την ευημερία μας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τόσο οι ενήλικες όσο και οι νέοι μπορεί να βρεθούν να αγωνίζονται. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τέσσερις από τις πέντε πιο δημοφιλείς μορφές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι επιζήμιες για την ψυχική υγεία των νέων, επειδή επιδεινώνουν τις ανησυχίες για την εικόνα του σώματος, καθώς και τα συναισθήματα μοναξιάς και ανεπάρκειας

Ποια είναι τα σημάδια εκφοβισμού και χαμηλής αυτοπεποίθησης λόγω διαδίκτυου;

Είναι σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε πότε η διαδικτυακή παρουσία επηρεάζει την υγεία σας ή την υγεία ενός φίλου σας. Είναι επίσης χρήσιμο να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα σημάδια του διαδικτυακού εκφοβισμού, ιδίως μεταξύ παιδιών και νέων.

Τα νέα άτομα μπορεί να φαίνονται ταραγμένα όταν λαμβάνουν μια ειδοποίηση, να εκνευρίζονται περισσότερο όταν κοιτάξουν το τηλέφωνό τους ή ακόμη και να φαίνονται απογοητευμένα με το τηλέφωνό τους.

Μπορεί επίσης να φαίνονται λυπημένα ή να προσπαθούν να απομονωθούν μετά την ανάγνωση ενός μηνύματος. Ορισμένοι νέοι μπορεί επίσης να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές συσκευές τους, είτε αποφεύγοντάς τες είτε ελέγχοντάς τες πολύ πιο συχνά.

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί επίσης να είναι σημάδι προβλήματος. Όταν οι νέοι στερούνται αυτοπεποίθησης, μπορεί να είναι απρόθυμοι να εμπλακούν με ανθρώπους κοινωνικά, ειδικά με εκείνους που δεν γνωρίζουν καλά.

Οι νέοι μπορεί επίσης να γίνονται απρόθυμοι να απαντήσουν σε μηνύματα των φίλων τους από φόβο μήπως απαντήσουν με λάθος τρόπο. Κατά καιρούς, η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο, καθώς οι νέοι μπορεί να μένουν ξύπνιοι ανησυχώντας και σκεπτόμενοι αρνητικά για τον εαυτό τους.

Ποια είναι τα σημάδια εθισμού στο διαδίκτυο;

Τα σημάδια του εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα φόρουμ, στα τυχερά παιχνίδια ή στον διαδικτυακό τζόγο μπορεί να περιλαμβάνουν την ακύρωση εκδηλώσεων ή δραστηριοτήτων στην πραγματική ζωή για να περάσει κάποιος περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, ή κάποιος ξοδεύει λιγότερο χρόνο κάνοντας άλλα πράγματα που συνήθιζε να απολαμβάνει. Μπορεί να αποτραβηχτεί και να απομονωθεί ή να αισθάνεται άγχος ή ταραχή όταν κάνει άλλα πράγματα αντ’ αυτού.

Για παράδειγμα, οι διαδικτυακοί ιστότοποι τυχερών παιχνιδιών μπορεί να ενέχουν έναν πολύ σαφή κίνδυνο εθισμού. Ο τζόγος μπορεί να γίνει προβληματικός αν διαπιστώνετε ότι δεν μπορείτε να τηρήσετε τα οικονομικά ή χρονικά όρια που έχετε θέσει.

Αν παίζετε με περισσότερα χρήματα από όσα μπορείτε να διαθέσετε, αν χρωστάτε ή αν γίνεστε μυστικοπαθής σχετικά με τον τζόγο, είναι πιθανό ο τζόγος να γίνεται προβληματικός. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να προσπαθήσετε να κερδίσετε πίσω τα χρήματα που έχετε χάσει ή αν θέλετε απεγνωσμένα να κερδίσετε ένα συγκεκριμένο ποσό, αυτά μπορεί επίσης να είναι προειδοποιητικά σημάδια.

Πώς να έχετε μια υγιή διαδικτυακή ζωή;

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να παραμείνετε ευτυχισμένοι και υγιείς στο διαδίκτυο.

  1. Να θυμάστε ότι δεν είναι ένα ουδέτερο μέρος

Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το ψηφιακό περιβάλλον δεν είναι απλώς ένα ουδέτερο μέρος όπου οι άνθρωποι δημοσιεύουν και μοιράζονται εικόνες και σχόλια.

Είναι ένα εμπορικό περιβάλλον που έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιήσει τον χρόνο που ξοδεύουμε σε ιστότοπους ή δραστηριότητες ή διαφημίσεις για τις οποίες έχουν πληρώσει μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι αλγόριθμοι που καθορίζουν τι βλέπουμε ή τι μας προτείνεται έχουν σκοπό να μας κρατήσουν να παρακολουθούμε – και μπορεί να προσφέρουν όλο και πιο ακραίο υλικό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ασχοληθείτε λοιπόν με τον ψηφιακό κόσμο, αλλά με τους δικούς σας όρους. Συνεχίστε να ρωτάτε – είναι αυτό που θέλω να δω; Πώς με κάνει αυτό να αισθάνομαι; Να κάνω κάτι διαφορετικό τώρα;

  1. Χρησιμοποιήστε το για κοινωνικοποίηση

Το πρόβλημα δεν είναι απαραίτητα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα χρησιμοποιείτε.

Η έμφαση πρέπει να δίνεται στην κοινωνική πτυχή, οπότε χρησιμοποιήστε τα γι’ αυτό. Κρατήστε επαφή με φίλους και συγγενείς που δεν είναι κοντά σας και δημοσιεύστε ωραίες φωτογραφίες από τη ζωή σας. Δεν χρειάζεται να ποστάρετε την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σας- δεν μπορούμε όλοι να ζούμε την καλύτερη δυνατή ζωή μας όλη την ώρα. Απλώς κάντε τις αναρτήσεις σας να αντανακλούν μια ενδιαφέρουσα και ουσιαστική ζωή.

  1. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Πάνω απ’ όλα, αποφύγετε τις κοινωνικές συγκρίσεις. Παρά τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιούνται, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ένας διαγωνισμός ή ένα παιχνίδι στο οποίο κάποιος νικά. Αφήστε τους άλλους να παίξουν αυτό το παιχνίδι, δεν χρειάζεται να το παίξετε εσείς.

Να θυμάστε, η αξία σας δεν βασίζεται στα likes ή τους followers. Δεν έχει σημασία πόσους έχουμε. Δεν κάνει κάποιον καλύτερο αν έχει περισσότερα likes από εσάς και δεν κάνει εσάς καλύτερο αν έχετε περισσότερα likes από κάποιον άλλον.

  1. Να είστε θετικοί και να μην κρίνετε

Είναι εύκολο να αναλωθείτε στην αρνητικότητα του διαδίκτυού, είτε πρόκειται για ένα προσβλητικό σχόλιο στο Twitter είτε για μια έντονη συζήτηση. Προσπαθήστε αντ’ αυτού να επικεντρωθείτε στα θετικά.

Δημοσιεύστε χαρούμενα πράγματα και διασκεδαστικές ανακοινώσεις. Μοιραστείτε τα συναρπαστικά πράγματα στη ζωή σας και τα πράγματα που σας δίνουν χαρά. Επικεντρωθείτε στα καλά πράγματα και μοιραστείτε τα με τους φίλους σας. Μην κρίνετε τους άλλους. Πολύ συχνά νιώθουμε ότι πρέπει να υποτιμούμε τους άλλους για να ανεβάσουμε τον εαυτό μας.

  1. Σκεφτείτε πριν δημοσιεύσετε

Να σκεφτείτε δύο φορές πριν δημοσιεύσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε φόρουμ. Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν δημοσιεύσετε μια σκέψη ή μια εικόνα: Θα πληγώσει κανέναν; Είναι αυτό θετικό; Είναι αυτό απαραίτητο; Σκεφτείτε τις προθέσεις σας σχετικά με το γιατί το δημοσιεύετε.

Και πριν εμπλακείτε σε μια διαφωνία, σκεφτείτε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ευημερία σας και αξιολογήστε αν αξίζει τον κόπο. Μερικές φορές ίσως χρειαστεί να δαγκώσετε τα χείλη σας ή να το αφήσετε να περάσει.

  1. Κάντε διαλείμματα

Προσπαθήστε να προσέχετε πόσο χρόνο περνάτε στο διαδίκτυο. Κάντε τακτικά διαλείμματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα παιχνίδια και κάντε άλλα πράγματα – πηγαίνετε βόλτες, γυμναστείτε, διαβάστε ή δείτε φίλους.

Περιορίστε τον χρόνο σας εκεί- δεν είναι αληθινό. Ο πραγματικός κόσμος και η κοινωνική σας ζωή σε πραγματικό χρόνο είναι ακριβώς μπροστά σας. Αν σας είναι δύσκολο να μην μπαίνετε στο διαδίκτυο, διαγράψτε εφαρμογές ή βάλτε το τηλέφωνό σας μακριά για να αποφύγετε τον πειρασμό.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved