Παιδί

6 συμβουλές για να μη μετατραπεί η έξοδος με τα παιδιά για φαγητό σε εφιάλτη

Συμβουλές για χαρούμενες οικογενειακές στιγμές;

Η εικόνα παιδιών να ουρλιάζουν στο εστιατόριο, να πέφτουν στο πάτωμα και να τσιρίζουν πως θέλουν μόνο γλυκό, αν και δεν είναι η πιο ευχάριστη σίγουρα είναι γνώριμη στους περισσότερους. Πως όμως μπορεί ένα γεύμα να μετατραπεί σε μια ευχάριστη εμπειρία για όλους, και παράλληλα οι γονείς α είναι σίγουροι πως τα παιδιά τους να φάνε κάτι υγιεινό;

  1. Επιλέξτε το σωστό εστιατόριο. Η επιλογή του μέρους που θα γευματίσετε είναι η βασικότερη καθώς αν επιλέξετε ένα ταχυφαγείο μάλλον δεν θα έχετε περιθώρια να κάνετε πολλές υγιεινές επιλογές, Διαλέξτε ένα μέρος που να προσφέρει φρέσκες σαλάτες και υγιεινά πιάτα και αποφύγετε τα τηγανητά και τα προμαγειρεμένα φαγητά. Η κινέζικη, η ιαπωνική και η ινδική κουζίνα έχουν πολλά πιάτα με βάση τα λαχανικά κι τα όσπρια, ενώ πολλά φαγητά είναι μαγειρεμένα στον ατμό, κάτι που τα κάνει μια εξαιρετική επιλογή, και ταυτόχρονα είναι και πολύ νόστιμα. Το ίδιο ισχύει για τη Μεσογειακή και την Ελληνική κουζίνα. Αν τα παιδιά σας όμως θέλουν οπωσδήποτε ιταλική κουζίνα και θέλουν να φάνε πίτσα η μακαρονάδα, επιλέξτε μια λεπτή ζύμη με αρκετά επιπλέον λαχανικά αντί για αλλαντικά, και συνοδεύστε την πίτσα με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα. Προτρέψτε τα αν θέλουν μακαρόνια να παραγγείλουν σκέτα ή με μια φρέσκια σάλτσα ντομάτας, η άλλων λαχανικών και να τα συνοδεύουν και αυτά με μια μεγάλη χρωματιστή σαλάτα.
  2. Βάλτε όρια. Αν και αρκετές φορές είναι δύσκολο να επιβληθείτε σε μικρά παιδιά, τα οποία σπάνια ακολουθούν κανόνες, μπορείτε από πριν να κάνετε μια συζήτηση μαζί τους. Εξηγήστε τους πως το εστιατόριο δεν είναι το σπίτι τους, ο χώρος τους και πως δεν μπορούν να συμπεριφέρονται εκεί όπως θέλουν και να ενοχλούν τους υπόλοιπους. Θα πρεπει να μην κάνουν φασαρία και να περιορίζονται στο τραπέζι τους αν δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για παιδιά για όση ώρα είναι στο εστιατόριο. Πείτε τους πως αν δεν συμμορφωθούν με αυτόν τον κανόνα, τότε ίσως να χρειαστεί να αφήσετε το φαγητό και να γυρίσετε σπίτι.
  3. Πάρτε φαγητό για το σπίτι. Πόσες φορές δεν έτυχε να παραγγείλετε για ένα πολύ πεινασμένο παιδί και τελικά αυτό να φάει τρεις μπουκιές και μετά να σας πει ότι χόρτασε και δεν θέλει άλλο. Μην πιέσετε το παιδί να φάει. Ζητήστε από τον σερβιτόρο να σας βάλουν το φαγητό σε πακέτο για να το πάρετε μαζί και να το φάει στο επόμενο του γεύμα. Έτσι με αυτόν τον τρόπο ούτε τα παιδιά αισθάνονται άγχος, ούτε και εσείς θα εκνευριστείτε που διαρκώς «πετάνε» το φαγητό τους.
  4. Μοιραστείτε το γλυκό. Αν πάρετε γλυκό, μπορείτε να παραγγείλετε ένα ή δύο για όσους και ο καθένας να φάει το μισό. διαφορετικά μπορείτε να επιλέξετε μια φρουτοσαλάτα, ένα σορμπέ χωρίς ζάχαρη ή κάποιο άλλο πιο υγιεινό γλυκό με χαμηλά λιπαρά και ζάχαρη. Αν δεν υπάρχει κάτι στο εστιατόριο τότε μια μπάλα παγωτού είναι αρκετή και δε χρειάζεται να συνοδεύετε από μπράουνις, καρυδόπιτες, μηλόπιτες ή άλλα βαριά γλυκά.
  5. Μάθετε στα παιδιά να κάνουν σωστές επιλογές. Αν τα παιδιά δε γνωρίζουν από πριν τι πρέπει να τρώνε και τι όχι είναι μάλλον απίθανο να τους έρθει η επιφοίτηση να παραγγείλουν ένα ψάρι ατμού συνοδευόμενο από βραστά λαχανικά αν κάθε μέρα στο σπίτι τρώνε τηγανητές πατάτες και σουβλάκια. Θα πρέπει σιγά σιγά να τους μάθετε τι είναι υγιεινό και τι όχι και να συνηθίσουν τις γεύσεις αυτές πριν επιλέξουν στο εστιατόριο ένα αντίστοιχο γεύμα.
  6. Κρατείστε τα απασχολημένα. Όταν τα παιδιά αρχίζουν να βαριούνται τότε ξεκινάνε και τις σκανδαλιές. Για να αποφύγετε να ξεσηκώσετε το εστιατόριο φροντίστε να παίξετε μαζί ένα ομαδικό παιχνίδι ή να τους πάρετε μαζί ένα δικό τους παιχνίδι για να απασχοληθούν.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

7 Tips for Happy and Healthy Dining Out with the Whole Family blog.aicr.org/2016/03/31/7-tips-for-happy-and-healthy-dining-out-with-the-whole-family/

Learn how to make some of your favorite American take-out healthier for your family! superkidsnutrition.com/healthy-take-order-familys-favorite-foods/