Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

6 συμβουλές για να θέσετε υπό έλεγχο την ουροδόχο κύστη σας

Ουροδόχος κύστη
Ουροδόχος κύστη

1. Πάρτε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης σας

Βρίσκετε τον εαυτό σας να προσπαθεί να φτάσει στο μπάνιο εγκαίρως; Η ακράτεια ούρων είναι μια κοινή κατάσταση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία της και να σχεδιάσετε ένα σχέδιο θεραπείας.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την ουροδόχο κύστη σας. Μάθετε τα έξι βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο «ατυχημάτων» και να επιστρέψετε στην καθημερινή σας δραστηριότητα, χωρίς διαρροές.

2. Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ

Η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι διουρητικά. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνουν την ποσότητα των ούρων που παράγετε. Αν έχετε πρόβλημα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης σας, η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Για να συμβάλλετε στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε την καφεΐνη και το αλκοόλ ή να τα αποφύγετε εντελώς. Ο καφές, το τσάι, η σόδα, η σοκολάτα και ορισμένα φάρμακα είναι κοινές πηγές καφεΐνης.

3. Αποφύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά

Ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σακχαρίνη νατρίου, η ακεσουλφάμη Κ και η ασπαρτάμη, μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και να επιδεινώσουν την ακράτεια ενεργώντας ως διουρητικά, ακριβώς όπως η καφεΐνη. Για αυτό, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν αυτά τα υποκατάστατα ζάχαρης.

Ως εναλλακτική λύση, αντίθετα, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν στέβια. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση για την Ακράτεια των ΗΠΑ, η στέβια δεν φαίνεται να προκαλεί ερεθισμό στην ουροδόχο κύστη.

4. Αποφύγετε τα ερεθιστικά της ουροδόχου κύστης

Υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη σας και διεγείρουν την παραγωγή ούρων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ντομάτες
  • μήλα
  • εσπεριδοειδή
  • πικάντικα τρόφιμα
  • τρόφιμα που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού

Προσπαθήστε να περιορίσετε αυτά τα τρόφιμα. Μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των απαραίτητων επισκέψεων στο μπάνιο και έτσι να μειώσετε τον κίνδυνο «ατυχημάτων».

5. Εντοπίστε τους μύες του πυελικού σας εδάφους

Η υπερδραστήρια κύστη είναι μια κοινή αιτία των προβλημάτων ελέγχου της ουροδόχου κύστης, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών. Κάνοντας τακτικά τις ασκήσεις Κέγκελ (Kegel) μπορείτε να συμβάλλετε στη θεραπεία αυτής της κατάστασης. Οι εν λόγω ασκήσεις καλούνται επίσης ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους.

Οι ασκήσεις Κέγκελ είναι σχετικά εύκολες. Αλλά προτού ξεκινήσετε, θα πρέπει να εντοπίσετε τους μύες του πυελικού σας εδάφους. Την επόμενη φορά που θα ουρήσετε, προσπαθήστε να σταματήσετε στη μέση τη ροή των ούρων. Οι μύες που χρησιμοποιείτε για να το κάνετε αυτό είναι οι μύες του πυελικού σας εδάφους.

6. Κάντε τακτικά τις ασκήσεις Κέγκελ

Μόλις βρείτε τους μύες του πυελικού εδάφους, μπορείτε να πραγματοποιείτε τακτικά τις ασκήσεις Κέγκελ για να τους ενισχύσετε. Απλά συσπάστε τους, κρατήστε τους σε αυτή τη θέση για πέντε έως δέκα δευτερόλεπτα και χαλαρώστε τους. Το Ίδρυμα Ουρολογίας των ΗΠΑ προτείνει να εκτελείτε τουλάχιστον δύο σετ ασκήσεων Κέγκελ την ημέρα και έως 30 συσπάσεις ανά σετ.

7. Επανεκπαιδεύστε την ουροδόχο κύστη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον αριθμό των φορών που πρέπει να πάτε στο μπάνιο. Συχνά συνδυάζεται με ασκήσεις Κέγκελ ή άλλες θεραπείες. Η επανεκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ουροδόχου κύστης, επομένως δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα αμέσως μόλις η κύστη σας αρχίζει να γεμίζει.

Για να επανεκπαιδεύσετε την ουροδόχο κύστη σας, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα επισκέψεων στην τουαλέτα. Προσπαθήστε να κρατηθείτε για 10 λεπτά μετά από την αρχική επιθυμία να πάτε τουαλέτα. Ο γιατρός θα σας ενθαρρύνει να αυξήσετε σταδιακά το χρονικό διάστημα μεταξύ κάθε επίσκεψης στο μπάνιο. Προσπαθήστε να αποφύγετε την εκκένωση της κύστης μεταξύ των επισκέψεων.

Ακολουθήστε το σχέδιο θεραπείας του γιατρού σας

Μερικές φορές, μπορείτε να αντιμετωπίζετε τις ήπιες περιπτώσεις ακράτειας μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα, χειρουργική επέμβαση ή άλλη θεραπεία. Για παράδειγμα, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των μυϊκών σπασμών και των προβλημάτων των νεύρων που μπορεί να επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη.

Εάν έχετε περιορισμένο και προβληματικό έλεγχο της ουροδόχου κύστης σας, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας. Μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της αιτίας των συμπτωμάτων σας και να συζητήσει μαζί σας τις επιλογές θεραπείας. Ακολουθώντας το συνιστώμενο θεραπευτικό πλάνο του γιατρού σας μπορεί να επανακτήσετε τον έλεγχο.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Mayo Clinic Staff. (2014, August 7). Urinary incontinence org/diseases-conditions/urinary-incontinence/basics/definition/con-20037883

Mayo Clinic Staff. (2015, August 13). Kegel exercises for men: Understand the benefits org/healthy-lifestyle/mens-health/in-depth/kegel-exercises-for-men/art-20045074

Mayo Clinic Staff. (2015, September 25). Kegel exercises: A how-to guide for women org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/kegel-exercises/art-20045283

What are the exercise routines? (n.d.). Retrieved from org/urologic-conditions/pelvic-floor-muscles/routines