Πρόληψη και θεραπεία

6 συστατικά των αντιηλιακών που μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία

O FDA προειδοποιεί πως τα αντιηλιακά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας

Νέα στοιχεία από τον FDA αποκαλύπτουν πως έξι συνηθισμένα ενεργά συστατικά των αντιηλιακών μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό και να παραμείνουν στο σώμα για ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες, ενώ ορισμένα από αυτά ενοχοποιούνται για πρόκληση προβλημάτων γονιμότητας, επιπλοκές στα βρέφη και σε ακραίες περιπτώσεις, καρκίνο. Το πρόβλημα δείχνει να επιδεινώνεται από το γεγονός ότι με μία μόνο επάλειψη με αντηλιακό- είτε σε μορφή λοσιόν, είτε σε μορφή σπρέι- ανεβαίνει η συγκέντρωση των συγκεκριμένων ενεργών συστατικών στο αίμα σε επίπεδα ανώτερα από εκείνα που ορίζει ως ασφαλή ο FDA.»Είναι κάπως τρομαχτικό γιατί δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι βιολογικές επιπτώσεις των αντιηλιακών στο αίμα» αναφέρει ο Δρ.Alok Vij, δερματολόγος της Cleveland Clinic του Ohio.

Ποια είναι τα 6 επικίνδυνα συστατικά;

Ο FDA αποφάσισε να διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει 6 συστατικά που ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών και μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα. Τα συστατικά αυτά είναι τα παρακάτω: avobenzone, oxybenzone, octocrylene, octisalate, homosalate και octinoxate και ουσιαστικά είναι τα φίλτρα των UV ακτίνων που χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία.

Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα για τα συστατικά των αντι-ηλιακών;

Στην έρευνα μελετήθηκαν τόσο τα σπρέι όσο και τα αντιηλιακά σε μορφή λοσιόν ή κρέμας. 48 υγιείς ενήλικες, άντρες και γυναίκες χρησιμοποίησαν στο 75% του σώματός τους αντιηλιακά που περιείχαν αυτές τις ουσίες. Την πρώτη ημέρα, έβαλαν αντιηλιακό μονάχα μια φορά, τις ημέρες 2, 3 και 4 αφού πρώτα έκαναν ένα πρωινό ντους έβαζαν αντιηλιακό ανά δύο ώρες, ενώ το σύνολο των επαλείψεων κάθε ημέρα ήταν τέσσερις.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ερευνητές πήραν 34 δείγματα από κάθε συμμετέχοντα, ώστε να διαπιστώσουν αφενός αν υπήρχαν αυξημένες συγκεντρώσεις των παραπάνω ουσιών στο αίμα τους και αφετέρου, για να δουν για πόσο χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή οι ουσίες αυτές παρέμεναν στον οργανισμό.

Η νέα αυτή έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Journal of the American Medical Association και επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών καθώς δείχνει πως τα 6 αυτά συστατικά είχαν απορροφηθεί από το δέρμα και βρίσκονταν στον οργανισμό. Το σημείο όμως που ανησύχησε τους ειδικούς ήταν το ότι αυτά παρέμεναν στον οργανισμό ακόμη και μετά από 3 εβδομάδες από την τελευταία εφαρμογή, ενώ παράλληλα οι συγκεντρώσεις αυτών των συστατικών στο αίμα ήταν έως και 500 φορές παραπάνω από το όριο ασφαλείας που έχει θέσει ο FDA.

Τελικά, είναι ασφαλής η χρήση των αντι-ηλιακών προιόντων;

Μέχρι να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί η ασφάλεια ή η ακαταλληλότητα ορισμένων αντιηλιακών -εφόσον η μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία έχει συνδεθεί με βλάβες του δέρματος και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου- θα πρέπει η χρήση τους να γίνεται με φειδώ και παράλληλα να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προστασίας, όπως η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 11-4μμ, η χρήση καπέλου, αλλά και η παραμονή στη σκιά, ώστε να μη γίνεται απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία- τουλάχιστον μέχρι να δημοσιευτούν νεότερες οδηγίες από τον FDA. 

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved