Ψυχική υγεία

6 τρόποι να αντιμετωπίσετε το άγχος των εξετάσεων

Το να αμφιταλαντεύεστε για τις εξετάσεις ή άλλες δοκιμασίες είναι απολύτως φυσιολογικό και όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται έτσι για πράγματα που είναι σημαντικά γι’ αυτούς.

Το να ανησυχείτε ή να είστε νευρικά ενθουσιασμένοι δεν σημαίνει ότι έχετε κάποια ψυχική ασθένεια. Αυτό αποτελεί μέρος του τρόπου με τον οποίο έχουμε εξελιχθεί.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αγχωμένοι, είτε λόγω αυτοαμφισβήτησης σε ένα συγκεκριμένο θέμα είτε λόγω γενικού άγχους επίδοσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα άγχους στις περιόδους των εξετάσεων.

Το 2018, η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση (NEU) διεξήγαγε έρευνα σε 730 εκπαιδευτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου που εργάζονταν από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης έως και τα χρόνια του κολεγίου. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την επικράτηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στα σχολεία και τη σημασία της εξεύρεσης τρόπων για να βοηθηθούν οι μαθητές να αντιμετωπίσουν την πίεση.

  • Το 82% των εκπαιδευτικών θεωρεί ότι οι εξετάσεις και τα τεστ έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των μαθητών
  • Το 81% αυτών που εργάζονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανέφεραν ότι οι μαθητές αυτοτραυματίζονται ως αποτέλεσμα της πίεσης που αντιμετωπίζουν
  • Το 45% ανέφερε ότι οι μαθητές έχουν διατροφικές διαταραχές
  • Το 48% δήλωσε ότι οι μαθητές έχουν κρίσεις πανικού

Πώς να διαχειριστείτε το άγχος των εξετάσεων;

Οι μαθητές που βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους ενόψει των εξετάσεων μπορούν να μειώσουν σημαντικά το άγχος τους μέσω ενός συνδυασμού τεχνικών προετοιμασίας και αυτοφροντίδας.

  1. Γνωρίζοντας τι να περιμένουν

Η καλή προετοιμασία δεν αφορά μόνο την επανάληψη του θέματος. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξέρετε τι να περιμένετε, γεγονός που μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε το άγχος των εξετάσεων.

  1. Τεχνική αναθεώρησης

Να θυμάστε ότι το να διαθέτετε άφθονο χρόνο για την επανάληψη του θέματος βρίσκεται στον έλεγχό σας. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε, τόσο πιο προετοιμασμένοι θα αισθάνεστε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αναβλητικότητα συσχετίζεται στενά με το άγχος και το άγχος των εξετάσεων.

  1. Αυτοφροντίδα

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των εξετάσεών σας, να θυμάστε ότι το να κάνετε μάθημα ή να ξενυχτάτε δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση. Αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους, ο εγκέφαλός σας δεν θα είναι σε θέση να προσλάβει όλες τις νέες πληροφορίες και η στέρηση ύπνου δεν θα βοηθήσει την απόδοση στις εξετάσεις.

Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της επανάληψής σας και ιδιαίτερα τις ημέρες που προηγούνται της εξέτασής σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ασκώντας αυτοφροντίδα που ωφελεί τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σας υγεία.

  1. Έχοντας προοπτική

Οι εξετάσεις δεν είναι το παν. Φυσικά, για πολλούς ανθρώπους το να διατηρούν αυτή την προοπτική κατά την προετοιμασία μιας ακαδημαϊκής εξέτασης είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας, κάθε τόσο, ότι έχετε -και μπορείτε να αναπτύξετε- μια ποικιλία δεξιοτήτων που μπορούν να σας πάνε πολύ μακριά στη ζωή. Η ύπαρξη ισχυρών διαπροσωπικών δεξιοτήτων, η θετική στάση και η καλή εργασιακή ηθική είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

  1. Επικοινωνήστε τις ανησυχίες σας

Μην ξεχνάτε ότι αν αισθάνεστε καταβεβλημένοι -είτε λόγω ακαδημαϊκής πίεσης είτε λόγω άγχους σε άλλο τομέα της ζωής σας- δεν χρειάζεται να είστε μόνοι σας.

Μιλήσετε σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεστε και σέβεστε. Αυτός μπορεί να είναι ένας τωρινός ή προηγούμενος καθηγητής, ο υπεύθυνος της τάξης ή ένα μέλος της οικογένειας: Μερικές φορές το να εκφράσετε δυνατά τις ανησυχίες σας μπορεί να είναι αρκετό ακόμη και για να απαλλαγείτε από την ανησυχία.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The Effect of Diaphragmatic Breathing on Attention, Negative Affect and Stress in Healthy Adults https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5455070/

The Effectiveness of Daily Mindful Breathing Practices on Test Anxiety of Students https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5072593/

Pressures at school making pupils suicidal – NEU survey https://neu.org.uk/press-releases/pressures-school-making-pupils-suicidal-neu-survey

Test anxiety and procrastination in physiotherapy students https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34222507/