Ψυχική υγεία

7+1 ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει το άγχος

Το άγχος είναι η απάντηση του σώματος σε μια πραγματική ή αντιληπτή απειλή. Το ήπιο άγχος κάνει καλό, γιατί ωθεί τους ανθρώπους να αντιδράσουν σε μια κατάσταση. Αντίθετα, το πολύ άγχος, μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθένειας. (Μπορεί η υπνική άπνοια να προκαλέσει άγχος;)

Ποιες ασθένειες μπορούν να προκληθούν από το άγχος;

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σωματικά συμπτώματα και ασθένειες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν το επίπεδο του άγχους αυξηθεί και επιδεινώνονται καθώς το άγχος συνεχίζεται. Με τη μείωση του άγχους, τα εν λόγω συμπτώματα υποχωρούν. (3 τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος που είναι εκτός ελέγχου)

Μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί το άγχος είναι:

Όταν τα επίπεδα του άγχους παραμείνουν υψηλά ή το άγχος είναι συχνό, τότε ο κίνδυνος ασθένειας αυξάνεται. (Τι πρόσημο έχει τελικά το άγχος; Θετικό ή αρνητικό;)

1. Ψυχογενής πυρετός

Το χρόνιο στρες και η έκθεση σε συναισθηματικά γεγονότα, μπορούν να προκαλέσουν ψυχογενή πυρετό. Αυτό σημαίνει ότι ο πυρετός προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες και όχι από κάποιον ιό. Σε μερικούς ανθρώπους, το χρόνιο στρες προκαλεί χαμηλό πυρετό που κυμαίνεται από 37 έως 38 °C, ενώ σε άλλους, ο πυρετός μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 41°C. Ο ψυχογενής πυρετός μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε άτομο εκτεθεί σε κάποιον στρεσογόνο παράγοντα, αλλά είναι πιο συχνός στις νεαρές γυναίκες. 

2. Κοινό κρυολόγημα

Μια μελέτη του 2012, διαπίστωσε ότι το χρόνιο ψυχολογικό στρες, εμποδίζει το σώμα να ρυθμίσει σωστά τη φλεγμονώδη απόκρισή του. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη και την εξέλιξη πολλών ασθενειών. Τα άτομα με χρόνιο στρες εμφανίζουν πιο συχνά κρυολόγημα όταν εκτίθενται στα μικρόβια που το προκαλούν. (Γρίπη και κρυολόγημα: Για πόσες μέρες είναι μεταδοτικά;)

3. Στομαχικά προβλήματα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το στρες εμποδίζει το γαστρεντερικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά, επηρεάζοντας το στομάχι και το παχύ έντερο. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως:

4. Κατάθλιψη

Η έρευνα έχει συνδέσει, τόσο το χρόνιο στρες, όσο και τις μικρότερες περιόδους άγχους με την κατάθλιψη. Το άγχος προκαλεί ανισορροπία στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, ανάμεσά τους η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, την ίδια ώρα που αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Όλες αυτές οι χημικές ουσίες συνδέονται με την κατάθλιψη και αυτή η χημική ανισορροπία επηρεάζει αρνητικά:

  • Τη διάθεση
  • Τον ύπνο
  • Την όρεξη
  • Την σεξουαλική επιθυμία

5. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

Το άγχος είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πονοκεφάλων. Μια παλαιότερη μελέτη, διαπίστωσε ότι η χαλάρωση μετά από μια περίοδο άγχους, μπορεί να οδηγήσει σε οξύ επεισόδιο ημικρανίας μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φαρμακευτική αγωγή και η τροποποίηση της συμπεριφοράς, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη των πονοκεφάλων που σχετίζονται με τη μείωση του στρες. (Πονοκέφαλος που χειροτερεύει; Πότε χρειάζεται μια εξέταση απεικόνισης εγκεφάλου;)

6. Αλλεργίες και άσθμα

Το άγχος είναι συνδεδεμένο με την επιδείνωση των ασθενειών που σχετίζονται με τα μαστοκύτταρα, ανάμεσά τους το άσθμα και οι αλλεργίες. Η ισταμίνη προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας και απελευθερώνεται από τα μαστοκύτταρα ως απάντηση στο στρες. Τα παρατεταμένα αυξημένα επίπεδα άγχους, μπορούν να επιδεινώσουν ή να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις. Η αλλεργική αντίδραση προκαλεί δερματικά συμπτώματα αλλεργίας, όπως εξανθήματα, κνησμός, καταρροή και υγρά μάτια. Επιπρόσθετα, το άγχος μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος στα άτομα με άσθμα.

7. Παχυσαρκία

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, που προκαλούνται από το χρόνιο στρες, επηρεάζουν διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, όπως ο κακός ύπνος και η ανθυγιεινή διατροφή. (Η έλλειψη ύπνου αυξάνει το ανθυγιεινό λίπος στην κοιλιά;)

8. Καρδιοπάθειες

Έρευνες δείχνουν ότι όλα τα είδη άγχους, όπως το συναισθηματικό άγχος, το εργασιακό άγχος, το οικονομικό άγχος και κάποια αγχωτικά γεγονότα της ζωής, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το άγχος αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη, δύο στοιχεία που είναι συνδεδεμένα με τις καρδιακές παθήσεις. (Άγχος: Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη στους άνδρες)

Πώς θα διαχειριστείτε το άγχος;

Για να μειώσετε το άγχος:

  • Ασκηθείτε
  • Ακούστε μουσική
  • Κάντε ασκήσεις αναπνοής
  • Κάντε διαλογισμό και γιόγκα
  • Μειώστε τις υποχρεώσεις σας
  • Αγκαλιάστε το κατοικίδιό σας
  • Κοιμηθείτε ικανοποιητικά

Αν το άγχος σας είναι ανεξέλεγκτο, μιλήστε με κάποιον ειδικό.


+ 13 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Can Stress Make You Sick? https://www.healthline.com/health/can-stress-make-you-sick

Stress effects on the body https://www.apa.org/topics/stress/body

Stress https://headaches.org/stress/

Stress, health and illness: Four challenges for the future https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08870446.2012.659516

Life Event, Stress and Illness https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3341916/

Psychogenic fever: how psychological stress affects body temperature in the clinical population https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23328940.2015.1056907

When Physicians Counsel About Stress: Results of a National Study https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1392494

Hemorrhoids https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268

Chronic and acute stress and the prediction of major depression in women† https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/da.20571

Does stress influence sleep patterns, food intake, weight gain, abdominal obesity and weight loss interventions and vice versa? https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.12603

Chronic stress, glucocorticoid receptor resistance, inflammation, and disease risk https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.1118355109

https://www.nature.com/articles/nrendo.2009.106 https://www.nature.com/articles/nrendo.2009.106

Frontline Science: Corticotropin-releasing factor receptor subtype 1 is a critical modulator of mast cell degranulation and stress-induced pathophysiology https://jlb.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1189/jlb.2HI0317-088RR