Βότανα

7+1 ευεργετικές ιδιότητες του bilberry

Το μύρτιλο ή αλλιώς γνωστό ως bilberry αποτελεί καρπό ενός πολυετούς φυλλοβόλου δέντρου που μοιάζει με θάμνο και σχετίζεται στενά με το γνωστό blueberry. Αναπτύσσεται κυρίως στην Ευρώπη, στις Βόρειες ΗΠΑ και στον Καναδά. Το όνομα του προέρχεται από τη δανέζικη λέξη “bollebar” που σημαίνει «σκούρο μούρο» και χρησιμοποιείται ως βότανο για τις θεραπευτικές ιδιότητες που παρουσιάζει από το Μεσαίωνα.

Τα μούρα και τα φύλλα του φυτού είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων, όπως η διάρροια, η φλεγμονή, τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, κλπ. Τα πολλαπλά αυτά οφέλη του bilberry για την υγεία οφείλονται στα πολυφαινολικά συστατικά που αυτό περιέχει, γνωστά ως ανθοκυανίνες, τα οποία του προσδίδουν επίσης το χαρακτηριστικό σκούρο μπλε χρώμα αλλά και την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του bilberry;

  1. Αντιοξειδωτική δράση

Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που παρουσιάζει το bilberry οφείλεται στην ποσότητα των ανθοκυανινών που αυτό περιέχει. Μελέτες σε ζώα δείχνουν πως το εκχύλισμα bilberry προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από το αυξημένο οξειδωτικό στρες και την υπεριώδη ακτινοβολία UV. Ωστόσο, μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν φέρει σαφή αποτελέσματα και αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι μερικά προϊόντα bilberry που κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί να μην φέρουν επαρκή ποσότητα ανθοκυανινών ή αυτές να μην δρουν με τον ίδιο μηχανισμό in vivo.

  1. Αντικαρκινική δράση

Μελέτες in vitro αλλά και σε ζώα έχουν φέρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σχετικά με τη δράση του bilberry στην πρόληψη και καταστολή της ανάπτυξης του καρκίνου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης των ανθοκυανινών που περιέχει το bilberry, την αντιφλεγμονώδη και αντιαγγειογενετική δράση, την καταστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων αλλά και τις κυτταροπροστατευτικές ιδιότητές του.

  1. Καρδιοπροστατευτική δράση

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν μια σοβαρή αιτία θανάτου στις μέρες μας. Το bilberry φαίνεται πως συμβάλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση των επιπέδων της LDL (μείωση) και HDL (αύξηση) χοληστερόλης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κινδύνου ανάπτυξης σοβαρών προβλημάτων.

  1. Αντιφλεγμονώδης δράση

Οι πιθανοί μηχανισμοί με τους οποίους το bilberry ασκεί την αντιφλεγμονώδη δράση του, φαίνεται να περιλαμβάνουν την αναστολή της δράσης του πρωτεασώματος, το οποίο ελέγχει την αποικοδόμηση των κυτταρικών πρωτεϊνών και την αναστολή της ενεργοποίησης του μεταγραφικού παράγοντα κΒ (ΝF-κΒ), ο οποίος ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονώδη απόκριση.

  1. Υπογλυκαιμική δράση

Δεδομένα από αρκετές μελέτες σε ζώα δείχνουν πως το bilberry μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μέσω αύξησης της έκκρισης ινσουλίνης και μεταφοράς της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα.

Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους παράγοντες προδιάθεσης για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και οι πολυφαινόλες που περιέχονται στo bilberry φαίνεται πως μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και συνεπώς να αποτρέψουν την ανάπτυξη διαβήτη που μπορεί να οφείλεται σε αυτή.

  1. Προστασία των οφθαλμών

Το bilberry είναι ευρέως γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στη βελτίωση της όρασης και στη θεραπεία διαφόρων οφθαλμικών διαταραχών, όπως ο καταρράκτης, η αμφιβληστροειδοπάθεια και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα από τη χρήση του bilberry, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης ανωμαλιών του αμφιβληστροειδούς, επιβράδυνσης της εξέλιξης μυωπίας και βελτίωσης της ικανότητας των ματιών να προσαρμοστούν στο σκοτάδι.

  1. Νευροπροστατευτική δράση

Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο bilberry παρουσιάζουν νευροπροστατυετικές ιδιότητες, ενώ ενισχύουν επίσης την έκκριση ντοπαμίνης και βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων. Η χορήγηση εκχυλίσματος bilberry σε αρουραίους φάνηκε να βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την όρασή τους αλλά περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες για τη χρήση του στην περίπτωση των ανθρώπων.

  1. Αντιμικροβιακή δράση

Η κατανάλωση φρέσκου μούρου bilberry φαίνεται να παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση μικροοργανισμών, όπως η Salmonella και o Staphylococcus aureus. Σε μια πρόσφατη μελέτη, η κατανάλωση χυμού από bilberry οδήγησε επίσης σε παρεμπόδιση της προσκόλλησης του βακτηρίου Streptococcus pneumonia στα ανθρώπινα κύτταρα του βρογχικού επιθηλίου.

Τι απαιτεί προσοχή στην κατανάλωση του bilberry;

Η κατανάλωση του bilberry θεωρείται ασφαλής σε ποσότητες που συναντάται σε τρόφιμα αλλά η υπερβολική κατανάλωση του ή η κατανάλωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες, άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του bilberry χωρίς να έχουν πρώτα συμβουλευτεί τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.