Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

7 χρήσιμες συμβουλές για εύκολο πρωινό ξύπνημα

Αν και ο ύπνος είναι βασικός ώστε ο οργανισμός να έχει την απαιτούμενη ενέργεια να αντεπεξέλθει στις δεκάδες καθημερινές υποχρεώσεις, συχνά αρκετοί παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, εξαιτίας του στρες που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και δεν αποκλείεται να εμφανιστεί τελικά αϋπνία και ως συνέπεια, δυσκολία στο να ξυπνήσει κανείς το πρωί. Ορισμένες φορές το πρωινό ξύπνημα αποτελεί πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους με αποτέλεσμα όταν τελικά σηκωθούν από το κρεβάτι να αισθάνονται εκνευρισμένοι ή χωρίς ενέργεια.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν η πρωινή αφύπνιση να γίνεται πιο εύκολα και να μην αισθάνεται κανείς δυσφορία όταν πρέπει να ξυπνήσει.

1.Χαλαρωτικές συνήθειες πριν τον ύπνο

Όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του ύπνου, τόσο περισσότερο ξεκουράζεται κανείς και αυτό έχει ως συνέπεια το ευκολότερο ξύπνημα. Συνήθειες όπως ένα χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο ή το διάβασμα ενός βιβλίου, βοηθούν να εισέλθει το άτομο πιο εύκολα στην πρώτη φάση του ύπνου και περιορίζουν τα προβλήματα κατά την διάρκειά του, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται αισθητά η ποιότητα του ύπνου.

2.Μην αφήνετε ηλεκτρονικές συσκευές στο δωμάτιο

Οι συσκευές όπως το κινητό τηλέφωνο, το tablet ή η τηλεόραση, επηρεάζουν το ύπνο λόγω της ακτινοβολίας τους και αποδιοργανώνουν τον οργανισμό μειώνοντας την ποιότητα του ύπνου. Συνεπώς, το άτομο δεν καταφέρνει να ξεκουραστεί επαρκώς και μεγενθύνεται η επιθυμία για ύπνο και ξεκούραση, αφού έτσι θα χρειαστεί παραπάνω ώρες ύπνου για να αισθανθεί ευεξία και ζωντάνια.

3.Μην τρώτε βαριά γεύματα και μην καταναλώνετε αλκοόλ πριν τον ύπνο

Η αποφυγή της κατανάλωσης φαγητού και ποτού 2 με 3 ώρες πριν τον ύπνο επιτρέπει στον οργανισμό να ηρεμήσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία πέψης που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο και να φέρουν ανεπιθύμητες ενοχλήσεις, όπως καούρα και δυσφορία. Καλό θα ήταν το βραδινό γεύμα να γίνεται 3 με 4 ώρες πριν την κατάκλιση και να είναι το πιο ελαφρύ της ημέρας.

4.Τοποθετήστε το ξυπνητήρι μακριά από το κρεβάτι

Με αυτό το τρόπο θα αναγκαστεί το άτομο να σηκωθεί από το κρεβάτι και δεν θα παρασυρθεί να αναβάλει την αφύπνιση μια ή περισσότερες φορές. Είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να σηκωθεί κανείς από το κρεβάτι και σε λίγες ημέρες θα αυτοματοποιηθεί ως διαδικασία, κάνοντας το ξύπνημα πολύ πιο εύκολο.

5.Αφήστε τον ήλιο να μπει στο δωμάτιο

Αν οι κουρτίνες ή τα παντζούρια μείνουν ανοιχτά και το πρωινό φως εισχωρήσει στο δωμάτιο, το πρωινό ξύπνημα θα γίνει πιο εύκολο. Ο οργανισμός ακολουθεί τον φυσικό του κύκλο, καθώς αντιλαμβάνεται και παράγει τις ανάλογες ορμόνες σε συνάρτηση με την ηλιακή κίνηση και την διαδοχή νύχτας και μέρας. Το σκοτεινό δωμάτιο εκλαμβάνεται από το σώμα ως παράταση της νύχτας, συνεπώς μεταφράζεται πως δεν έχει φτάσει ακόμη η στιγμή της αφύπνισης.

6.Ένα θρεπτικό πρωινό και ένας απολαυστικός καφές ως κίνητρο

Ένα από τα καλύτερα κίνητρα είναι το καλό πρωινό που εφοδιάζει με ενέργεια τον οργανισμό και δημιουργεί μια καλή ρουτίνα για τον οργανισμό, παρακινώντας το σώμα να ξυπνήσει. Επιπλέον, ο καφές και συγκεκριμένα η καφεΐνη -μπορεί να βρεθεί και στο πράσινο τσάι- εγείρει ορμόνες, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη που προσφέρουν ενέργεια και καλύτερη συγκέντρωση.

7.Η πρωινή άσκηση κάνει θαύματα

Η πρωινή γυμναστική και ορισμένες μορφές άσκησης, όπως η γιόγκα, ενεργοποιούν τον οργανισμό και τον θέτουν σε κίνηση. Η έκκριση ντοπαμίνης που προκύπτει προσφέρει αίσθημα χαράς και ευεξίας και για αυτό η πρωινή άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του.

 

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Wake-Up Tips: How to Make the Morning Easier https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-wakeup-tips