Πρόληψη και θεραπεία

7 ερωτήσεις για την υγεία που δεν θα απαντήσει ποτέ ο γιατρός σας

Αλκοολικός
Αλκοολικός

Συχνά οι επαγγελματίες υγείας ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δίνουν πληροφορίες ή εκφράζουν απόψεις που διίστανται ή παρερμηνεύονται- ή και τελικά καταρρίπτονται από νεότερα επιστημονικά δεδομένα-με αποτέλεσμα το κοινό να μην γνωρίζει που βρίσκεται η αλήθεια και που ο μύθος αναφορικά με κάποια διαδεδομένα ζητήματα υγείας και διατροφής.

Γιατί οι γιατροί αρνούνται να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις;

Οι γιατροί τότε εμφανίζονται διστακτικοί να λάβουν μια θέση καθώς είτε τα νεότερα δεδομένα δείχνουν να αντικρούουν ότι είχαν διδαχτεί κάποτε, είτε δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία να υποστηρίξουν τη μία ή την άλλη άποψη. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται και ενημερώνονται τακτικά για τα διάφορα προβλήματα υγείας και την ορθή αντιμετώπισή τους και ενώ παράλληλα οι γνώσεις του μέσου ανθρώπου τη σημερινή εποχή για τις ασθένειες ή τα προβλήματα της υγείας είναι εντυπωσιακές, υπάρχουν μερικά ερωτήματα που δείχνουν να μπερδεύουν τους περισσότερους.

Ποια είναι τα λοιπόν τα φλέγοντα ερωτήματα που οι περισσότεροι επιθυμούν να γνωρίζουν την ορθή απάντηση και που ορισμένες φορές ακόμη και οι γιατροί δεν δίνουν μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση;

  1. Να πίνω καθημερινά ένα ποτήρι κρασί; Κάποιες έρευνες δείχνουν πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν πως μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Το αν θα πρέπει ή όχι να καταναλώνει κανείς αλκοόλ εξαρτάται από τη γενική κατάσταση της υγείας του και αρχικά αν του επιτρέπεται η χρήση αλκοόλ.
  2. Προκαλούν τα εμβόλια αυτισμό; Αρκετές φορές έχει συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα σε επιστημονικούς κύκλους και έχουν γίνει ορισμένες έρευνες που δεν απέδειξαν σαφή σύνδεση εμβολίων-αυτισμού, όμως οι εδικοί δεν μπορούν με σιγουριά να αποκλείσουν πως μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει αυτισμό. Πάντως, οι παιδίατροι είναι καθησυχαστικοί καθώς δεν πιστεύουν πως τα συνηθισμένα εμβόλια που γίνονται στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού μπορούν να προκαλέσουν αυτισμό και ταυτόχρονα αυτά προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες που μπορεί να αποβούν ακόμα και μοιραίες για τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.
  3. Τα σύντομα προγράμματα γυμναστικής είναι αποτελεσματικά; Το CDC συστήνει να γυμνάζεται κανείς 150 λεπτά την εβδομάδα κάνοντας αεροβική άσκηση αλλά το παραπάνω μπορεί να χωριστεί και σε μικρότερα διαστήματα που συνολικά να αθροίζονται σε 150 λεπτά.
  4. Πρέπει να κόψω τη γλουτένη; Δεν υπάρχει λόγος αν δεν πάσχει κανείς από κοιλιοκάκη ή ή αν δεν έχει δυσανεξία ή αλλεργία στη γλουτένη να σταματήσει να καταναλώνει προϊόντα που την περιέχουν. Ορισμένοι συστήνουν σε όσους πάσχουν από αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ή και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα να ακολουθούν μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, αλλά οι απόψεις πάνω σε αυτό το ζήτημα διίστανται.
  5. Να πίνω νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο; Κάποιοι θεωρούν πως το νερό βρύσης περιέχει πολύ χλώριο και φθόριο και προτιμούν το εμφιαλωμένο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως το εμφιαλωμένο νερό εγκυμονεί κινδύνους καθώς τα μικροπλαστικά της συσκευασίας μεταφέρονται στο νερό που καταναλώνεται. Ίσως η καλύτερη λύση να είναι να γίνεται χρήση του ειδικού φίλτρου στη βρύση ή στην ειδική κανάτα.
  6. Η διατροφική χοληστερίνη είναι τελικά σημαντική; Η αυξημένη χοληστερίνη μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως για παράδειγμα ο υποθυρεοειδισμός. Οι τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη όμως συχνά περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες και συμβάλλουν στην παχυσαρκία, η οποία φυσικά ανεβάζει τις τιμές της χοληστερόλης στο αίμα. Μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει στον πιο αποτελεσματικό έλεγχο της.
  7. Είναι ασφαλή τα φαγητά που μαγειρεύονται σε φούρνο μικροκυμάτων; Το φαγητό που ζεσταίνεται για λίγη ώρα στο φούρνο μικροκυμάτων είναι απίθανο να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα υγείας. Θα πρεπει πάντα να ελέγχει κανείς να μην υπάρχει κάποια διαρροή στο φούρνο γιατί σε αυτή την περίπτωση δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο φούρνος μικροκυμάτων μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη ή να αντικατασταθεί η συσκευή.