Διατροφή

7 λόγοι για να κόψετε το κρέας: Πώς θα ωφεληθεί η υγεία σας;

Ποια είναι τα οφέλη από τη διακοπή του κρέατος;

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που πλέον επιλέγουν να απομακρύνουν το κρέας από τη διατροφή τους. Άλλοι για ηθικούς και περιβαλλοντικούς λόγους και άλλοι για λόγους υγείας. Πιο κάτω λοιπόν, θα δούμε μερικά από τα οφέλη που συνοδεύουν αυτή τη διακοπή και μερικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα.

1. Μείωση φλεγμονής

Αν το κρέας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σας, τότε μακροπρόθεσμα η διακοπή τουλάχιστον του μεταποιημένου και του κόκκινου κρέατος θα βελτιώσει σημαντικά την υγεία σας. Σύμφωνα με την έρευνα, τα επεξεργασμένα κρέατα (μπέικον, αλλαντικά, χοντ-ντοκ) και το κόκκινο κρέας (βόειο κρέας, χοιρινό και αρνί) είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία προκαλούν φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου και άλλων ασθενειών.

2. Καλύτερη υγεία του εντέρου

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων και εξευγενισμένων κόκκων επηρεάζει αρνητικά την υγεία του εντέρου. Αντίθετα, η φυτική διατροφή ενισχύει τα υγιή βακτήρια του εντέρου, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών.

3. Κόπωση

Με το που θα κόψετε το κρέας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νιώσετε αδυναμία και κόπωση και αυτό γιατί μια σημαντική πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης απουσιάζει πλέον από το διατροφολόγιο σας. Σίδηρο μπορείτε να εξασφαλίσετε μέσω άλλων τροφίμων όπως το σπανάκι, τα δημητριακά, το ψωμί και τα ζυμαρικά που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο. Ενώ πρωτεΐνη, μπορείτε να εξασφαλίσετε καταναλώνοντας φακές, αυγά, φασόλια, μπιζέλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και προϊόντα σόγιας.

4. Περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα

Λιγότερο κρέας και περισσότερες φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής αλέσεως, ωμά φρούτα και λαχανικά σημαίνει αυτόματα και περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα, καθώς οι φυτικές ίνες τείνουν να τραβούν υγρά από το παχύ έντερο, γεγονός που μαλακώνει τα κόπρανα και οδηγεί σε περισσότερες κενώσεις.

5. Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη

Έρευνες έχουν συνδέσει το κόκκινο και το μεταποιημένο κρέας, με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, μια συγκεκριμένη μελέτη διαπιστωσε ότι μισή μερίδα κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο κατά 48%.

6. Χαμηλότερη χοληστερίνη

Ο περιορισμός των τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το κρέας, μπορεί να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερίνη στο αίμα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, τα κορεσμένα λίπη πρέπει να αποτελούν λιγότερο από το 10% των καθημερινών θερμίδων που λαμβάνει ένας άνθρωπος.

7. Απώλεια βάρους

Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε 15 μελέτες για να ελέγξει το πώς επηρεάζεται το σωματικό βάρος από την χορτοφαγική διατροφή, διαπιστώνοντας ότι τα άτομα που διέκοψαν το κρέας έχασαν περίπου 10 κιλά, ενώ εκείνοι που ήταν υπέρβαροι έχασαν πολύ περισσότερο βάρος.

Χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής όσοι διακόπτουν το κρέας;

Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια διατροφή που δεν θα περιλαμβάνει κρέας, ενδέχεται να χάσετε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία παλαιότερα τα εξασφαλίζατε μέσω του κρέατος. Έτσι, τα συμπληρώματα θα σας φανούν πολύ χρήσιμα και θα σας εξασφαλίσουν βιταμίνη Β12 (την οποία εξασφαλίζατε από τα ζωικά προϊόντα), σίδηρο, ασβέστιο και Βιταμίνες Α, Β και D. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το ποιο συμπλήρωμα θα σας ωφελήσει περισσότερο.

+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Happens When You Stop Eating Meat https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-what-happens-when-you-stop-eating-meat

A systematic review and meta-analysis of changes in body weight in clinical trials of vegetarian diets https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25620754/

How does this burger save the planet? https://vegsoc.org/change/

Heart-Healthy Living https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/heart-healthy-living

What is a Serving? https://www.heart.org/en/health-topics/caregiver-support/what-is-a-serving

Changes in Red Meat Consumption and Subsequent Risk of Type 2 Diabetes Mellitus Three Cohorts of US Men and Women https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1697785

A Prospective Study of Red Meat Consumption and Type 2 Diabetes in Middle-Aged and Elderly Women https://care.diabetesjournals.org/content/27/9/2108

Improving Your Health With Fiber https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14400-improving-your-health-with-fiber

The Impact of Dietary Fiber on Gut Microbiota in Host Health and Disease https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193131281830266X

The Effects of Vegetarian and Vegan Diets on Gut Microbiota https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2019.00047/full

Processed meat and cancer: What you need to know https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/eat-less-processed-meat.h11-1590624.html

A red meat-derived glycan promotes inflammation and cancer progression https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25548184/