Βότανα

7 μοναδικά οφέλη του εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού!

Το σταφύλι καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως για την υψηλή διατροφική του αξία, ενώ τα φύλλα και ο χυμός των σταφυλιών από την αρχαιότητα έως και σήμερα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες ενάντια σε διάφορες παθήσεις. Οι σπόροι των σταφυλιών, οι οποίοι συλλέγονται ως υποπροϊόν των οινοβιομηχανιών, είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και συγκεκριμένα προανθοκυανιδίνες, ένα ενεργό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων που παρουσιάζει. Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, που προκύπτει ύστερα από επεξεργασία των σπόρων, φαίνεται να δρα θετικά την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων, φλεγμονής, υπέρτασης, κλπ.

Ποια είναι τα οφέλη που παρουσιάζει το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού;

  1. Βοηθά στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης

Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 15 ερευνών στις οποίες συμμετείχαν 825 άτομα συνολικά.

  1. Συμβάλει στην αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης

Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, φαίνεται πως μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και θεραπεία της αθηροσκλήρωσης μέσω διαφόρων μηχανισμών. Αυτοί περιλαμβάνουν την αναστολή ή περιορισμό της οξείδωσης της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής, την αναστολή συσσώρευσης αιμοπεταλίων, που προφυλάσσει από τη δημιουργία θρόμβων και την ενεργοποίηση ορισμένων πρωτεϊνών που παρεμποδίζουν τη γήρανση των κυττάρων.

  1. Έχει αντιοξειδωτική δράση

Η υψηλή ποσότητα κατεχινών στους σπόρους του σταφυλιού, είναι αυτή που του προσδίδει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, οι κατεχίνες δρουν παρεμποδίζοντας την οξείδωση των λιπιδίων αλλά και προστατεύοντας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν σοβαρές βλάβες στους ιστούς και τα κύτταρα.

  1. Επιταχύνει την επούλωση πληγών

Η τοπική χρήση εκχυλίσματος από σπόρους σταφυλιού μπορεί να επιταχύνει την επούλωση πληγών μέσω των πολυφαινολικών ουσιών που περιέχει. Η επούλωση επιτυγχάνεται μέσω της αναγέννησης των κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων και αύξησης της ποσότητας των ελεύθερων ριζών στο σημείο του τραύματος, πράγμα το οποίο βοηθά στην θανάτωση και απομάκρυνση των παθογόνων βακτηρίων και της ενδοτοξίνης από το σημείο.

  1. Προστατεύει το δέρμα

Στις μέρες μας, το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία των καλλυντικών, ως συστατικό σε κρέμες και άλλα προϊόντα, για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στην προστασία του δέρματος. Προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές επιπτώσεις του περιβαλλοντικού στρες και της υπεριώδους ακτινοβολίας UV,που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση πρόωρων σημαδιών γήρανσης και συμβάλει στην παραγωγή κολλαγόνου προσδίδοντας στο δέρμα μια λαμπερή όψη.

  1. Καταπολεμά την υπέρταση

Μελέτες έχουν δείξει πως το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση, πιθανότατα μέσω καταστολής του οξειδωτικού στρες, αναστολής της δράσης του ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) και της αγγειοδιαστολής που προκαλείται από το μονοξείδιο του αζώτου. Τα αποτελέσματα φάνηκαν να είναι ιδιαίτερα θετικά στην περίπτωση ατόμων με παχυσαρκία ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

  1. Έχει αντικαρκινική δράση

Οι φαινολικές ενώσεις, που περιέχει το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, παρουσιάζουν κυτταροτοξική δράση έναντι των καρκινικών κυττάρων οδηγώντας σε αναστολή της ανάπτυξής τους και απόπτωση, χωρίς όμως να επηρεάζουν τα υγιή κύτταρα.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση εκχυλίσματος σπόρων του σταφυλιού;

Όταν χρησιμοποιείται σε μέτριες ποσότητες το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού φαίνεται πως δεν παρουσιάζει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η χρήση του διαπιστώθηκε ασφαλής, μετά από μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους που χρησιμοποίησαν εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού για χρονικό διάστημα 11 μηνών. Παρόλα αυτά άτομα που αντιμετωπίζουν αιμορραγικές διαταραχές, λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την αποφυγή πήξης του αίματος (πχ. βαρφαρίνη ή ασπιρίνη) ή άτομα που πρόκειται να χειρουργηθούν, πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του.

Επιπλέον, παιδιά και έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες συνιστάται να αποφεύγουν τη χρήση εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού χωρίς τη συμβουλή κάποιου ειδικού, καθώς τα στοιχεία για την ασφάλεια του σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ελλιπή.