Διατροφή

7 μύθοι & αλήθειες σχετικά με τη διατροφή

Πολλοί μύθοι γύρω από τη διατροφή, στους οποίους βασίζονται οι διατροφικές συνήθειες ενός μεγάλου ποσοστού ανθρώπων, προκύπτουν ως αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης και της έλλειψης γνώσεων σχετικά με τη διατροφή. Πολλές φορές μάλιστα οι λανθασμένες αυτές πεποιθήσεις έρχονται σε σύγκρουση με τα επιστημονικά δεδομένα.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως επειδή ένας συγκεκριμένος τρόπος διατροφής φέρνει ευεργετικά αποτελέσματα για ένα άτομο, δεν σημαίνει αυτομάτως πως αυτός είναι σωστός και πρέπει να εφαρμοστεί από όλους.

Παρακάτω παρατίθενται μερικοί από τους πιο συνηθισμένους μύθους, που αφορούν τη διατροφή, και οι αλήθειες που ισχύουν αντ’ αυτών.

Μύθος #1: Οι υδατάνθρακες δεν κάνουν καλό

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το σωστό είδος υδατανθράκων είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ενέργειας.

Η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θεωρείται από πολλούς ένας γρήγορος τρόπος απώλειας βάρους και η κατανάλωση ψωμιού κακή για την υγεία. Η αλήθεια είναι όμως πως υπάρχουν διαφορετικά είδη υδατανθράκων, μερικοί από τους οποίους είναι υψηλοί σε θερμίδες και δεν προσφέρουν κανένα όφελος, ενώ άλλοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς αποτελούν πηγή ενέργειας.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν υγιεινές επιλογές υδατανθράκων, με σημαντικά οφέλη για την υγεία, ενώ τροφές με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά είναι πράγματι καλό να αποφεύγονται.

Μύθος #2: Η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος την ημέρα είναι ένας καλός τρόπος απώλειας βάρους

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η κατανάλωση ελάχιστων γευμάτων ή σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πείνα.

Δίαιτες όπως η διαλείπουσα νηστεία ή η κατανάλωση όλων των ημερήσιων θερμίδων σε ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα μπορούν πράγματι να οδηγήσουν σε προσωρινή απώλεια βάρους, αλλά με την πάροδο του χρόνου κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο και μπορεί να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Όταν το σώμα δεν ξέρει πότε να περιμένει το επόμενο γεύμα μπαίνει σε μια κατάσταση πείνας και αρχίζει να συγκρατεί θερμίδες. Αντιθέτως, τα μικρότερα και πιο συχνά γεύματα βοηθούν στην παροχή των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Μύθος #3: Η αποφυγή κατανάλωσης φαγητού μετά από μια συγκεκριμένη ώρα το βράδυ βοηθά στην απώλεια βάρους

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ώρα δεν παίζει σημαντικό ρόλο καθώς ο μεταβολισμός εξακολουθεί να λειτουργεί και το βράδυ.

Είναι αλήθεια πως ο μεταβολισμός επιβραδύνεται τη νύχτα όταν το σώμα χαλαρώνει και είναι έτοιμο για ύπνο, με αποτέλεσμα να απαιτείται ίσως περισσότερος χρόνος για την αφομοίωση ενός πλούσιου γεύματος το βράδυ.  Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση φαγητού το βράδυ για την απώλεια βάρους. Είναι προτιμότερο να εξαλειφθεί η πείνα πριν τον ύπνο με κάποιο μικρό και υγιεινό γεύμα, παρά η παράβλεψη αυτού. Δεν συνιστάται, όμως, να τρώτε το βράδυ ανθυγιεινά, λιπαρά γεύματα, πολλών θερμίδων, διότι είναι δύσκολο να τις καταναλώσετε και θα αποθηκευθούν σε λίπος.

Μύθος #4: Η κατανάλωση λιπαρών τροφών οδηγεί σε πρόσληψη βάρους

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα φυσικά λίπη πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Όπως και στην περίπτωση των υδατανθράκων, υπάρχουν «καλά» και «κακά» λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που συνήθως βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα (πχ. μπέικον, κρέμα γάλακτος, γαριδάκια, κλπ) και μπορούν πράγματι να οδηγήσουν σε γρήγορη πρόσληψη βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν και τα ακόρεστα λιπαρά, που συναντώνται σε φρέσκα, μη επεξεργασμένα προϊόντα (ξηροί καρποί, αβοκάντο, ελαιόλαδο, κλπ) και παρουσιάζουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτά είναι η ικανότητά τους να αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας και επομένως να αποτελούν μέρος ενός υγιεινού τρόπου απώλειας βάρους.

Μύθος #5: Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η κατανάλωση αυγών δεν συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Σε αντίθεση με το τι πίστευαν εδώ και χρόνια πολλοί άνθρωποι, νέες μελέτες των τελευταίων ετών διαπίστωσαν πως τα αυγά δεν αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και αποτελούν μια εξαιρετικά υγιεινή τροφή, γεμάτη θρεπτικά συστατικά. Αυτό βέβαια προϋποθέτει η κατανάλωση να γίνεται σε φυσιολογικά πλαίσια (1-2 αυγά την ημέρα).

Μύθος #6: Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι καλύτερη για την υγεία

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η υιοθέτηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να έχει σημαντικά μειονεκτήματα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν τη λανθασμένη πεποίθηση πως μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι καλύτερη για την υγεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη λόγω παρουσίας ή μη κοιλιοκάκης, η δίαιτα αυτή είναι απαραίτητη. Ωστόσο, για τους υπόλοιπους ανθρώπους η υιοθέτηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να έχει ορισμένα μειονεκτήματα, όπως τα χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης μερικών θρεπτικών συστατικών (πχ. φυτικές ίνες) και ο αυξημένος κίνδυνος διατροφικών ελλείψεων (πχ. έλλειψη σιδήρου).

Μύθος #7: Η παράλειψη του πρωινού βοηθά στην απώλεια βάρους

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.

Μερικοί άνθρωποι παραλείπουν το πρωινό τους σκεπτόμενοι πως αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης τροφής και απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ακριβώς το αντίθετο. Η κατανάλωση ενός πρωινού με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην αύξηση της αίσθησης πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πράγμα το οποίο καθιστά λιγότερο πιθανή την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη στη συνέχεια της ημέρας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Food Myths or Food Facts? Study about Perceptions and Knowledge in a Portuguese Sample https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8623929/

7 Popular Food Myths The Truth You Should Know https://www.medstarhealth.org/blog/7-popular-food-myths-the-truth-you-should-know

Healthy Eating: 21 Food Myths You Still Think Are True https://www.thehealthy.com/food/common-food-myths/

Common food myths exposed https://www.sanitarium.com.au/health-nutrition/nutrition/common-food-myths