Εγκυμοσύνη

7 οφέλη του μεταγεννητικού Pilates

Τι είναι το Pilates;

Το Pilates είναι μια μορφή άσκησης χαμηλής επιβάρυνσης που χτίζει τη δύναμη, βελτιώνει την κινητικότητα και την ευλυγισία και αυξάνει την αντοχή. Το Pilates έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του στη δημιουργία καλής στάσης και τεχνικών αναπνοής, στην υποβοήθηση της υγιούς απώλειας βάρους και στη διαχείριση του στρες.

Η αρχή του Pilates είναι η προπόνηση και η πρόκληση των βασικών μυών. Αυτό αναφέρεται στους μύες της μέσης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των βαθιών μυών στο στομάχι σας (κοιλιακοί μύες), στη μέση (πλάγιοι μύες), στην πλάτη (σπονδυλική στήλη και πολύσπονδοι μύες), στους μύες του πυελικού εδάφους και στους γλουτούς (γλουτοί). Ως αποτέλεσμα, το Pilates συχνά ενθαρρύνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – μιας περιόδου που αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη σταθερότητα και τη δύναμη του πυρήνα της μητέρας.

Τι είναι το μεταγεννητικό Pilates;

Το μεταγεννητικό Pilates, γνωστό και ως postpartum Pilates, έχει ως στόχο να βοηθήσει στην αποκατάσταση από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση των κατεστραμμένων μυών. Οι ασκήσεις του μεταγεννητικού Pilates είναι χαμηλής όχλησης και σκόπιμα ήπιες, επιτρέποντας στις νέες μητέρες να θεραπευτούν και να ξαναχτίσουν τη δύναμή τους με ασφαλή τρόπο.

Ποια είναι τα οφέλη του μεταγεννητικού Pilates;

  1. Παρέχει άσκηση χαμηλής όχλησης – το μεταγεννητικό Pilates ασκεί ελάχιστη πίεση στις αρθρώσεις σας, κάτι που είναι σημαντικό μετά την επιπλέον καταπόνηση που συνεπάγεται η μεταφορά ενός μωρού τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη
  2. Χτίζει τη δύναμη και τη σταθερότητα του πυρήνα – αυτή είναι η βασική αρχή του μεταγεννητικού Pilates και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη μετά την εγκυμοσύνη, όταν οι μύες του πυρήνα σας είναι τεντωμένοι και αποδυναμωμένοι
  3. Προλαμβάνει και μειώνει τον πόνο στην πλάτη – ενισχύει τους μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική σας στήλη (η οποία καταπονείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) και επίσης αναδιανέμει την πίεση στη σπονδυλική σας στήλη και γύρω από τη λεκάνη και τους γοφούς σας
  4. Ενεργοποιεί τους μύες του πυελικού εδάφους – ενισχύει αυτούς τους μύες (αφού αποδυναμώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού), οι οποίοι μπορούν να προστατεύσουν από την ακράτεια ούρων, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της περιοχής μεταξύ πρωκτού και κόλπου μετά τον κολπικό τοκετό και να αποτρέψουν την πρόπτωση (όταν αυτοί οι μύες τεντώνονται υπό πίεση και πιέζουν τα τοιχώματα του κόλπου σας)
  5. Βελτιώνει τη στάση του σώματος – ενισχύει τους μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική σας στήλη, γεγονός που καταπολεμά τις συνήθειες κακής στάσης του σώματος που μπορεί να ενθαρρύνει η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός
  6. Τονώνει τους μυς της κοιλιάς – στοχεύει και συσφίγγει τους κοιλιακούς και λοξούς μυς, ενώ παράλληλα βοηθά στην καύση του λίπους της κοιλιάς με υγιή τρόπο
  7. Υποστηρίζει την ψυχική ευεξία – ως μια ολοκληρωμένη προπόνηση σώματος-μυαλού που ενσωματώνει τεχνικές αναπνοής, το μεταγεννητικό Pilates μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος της φροντίδας ενός μωρού, να μειώσετε τη μεταγεννητική κόπωση και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου

Είναι το μεταγεννητικό Pilates καλό για τη διάταση ορθού κοιλιακού;

Η διάταση ορθού κοιλιακού είναι μια απολύτως φυσική και συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Οι μύες του στομάχου που ευθυγραμμίζονται και στις δύο πλευρές της linea alba (μια ινώδης κάθετη γραμμή που διατρέχει τη μέση γραμμή της κοιλιάς) μπορεί να τεντωθούν σε σημείο που να απομακρύνονται μεταξύ τους.

Το μεταγεννητικό Pilates μπορεί να βοηθήσει στη διάταση του ορθού κοιλιακού, καθώς ενισχύει ολόκληρη την κοιλιακή περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει τους εγκάρσιους κοιλιακούς, οι οποίοι όταν ενεργοποιούνται και ενδυναμώνονται σωστά μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στο να κλείσει το κενό που προκαλεί η διάσταση ορθού.

Πώς μπορείτε να σφίξετε την κοιλιά σας μετά τον τοκετό;

Το μεταγεννητικό pilates μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σας βοηθήσει να επιστρέψετε σε μια πιο επίπεδη κοιλιά μετά το μωρό. Ωστόσο, δεν πρέπει να βάζετε τον εαυτό σας υπό πίεση για να επιστρέψετε το σώμα σας στην μορφή που ήταν πριν την εγκυμοσύνη.

Η συμβουλή μας προς τις νέες μαμάδες είναι να μην θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους γυμναστικής, καθώς αυτοί θα οδηγήσουν μόνο σε απογοήτευση και άγχος, κάτι που δεν είναι καλό για την ψυχική ή σωματική σας υγεία.

Συνιστάται να ξεκινήσετε με μια απλή σειρά ασκήσεων Pilates για να ανακτήσετε σιγά-σιγά τη δύναμη. Το να τις κάνετε για πέντε λεπτά αρκετές φορές την ημέρα είναι ένας ήπιος τρόπος για να καλοπιάσετε το σώμα σας να επανέλθει σε φόρμα χωρίς να το παρακάνετε.

Θα διαπιστώσετε ότι κάθε μέρα γίνεστε λίγο πιο δυνατές και πιο σίγουρες για τις ικανότητές σας. Αυτό θα σας οδηγήσει φυσικά και με ασφάλεια σε πιο έντονες προπονήσεις.

Πόσο σύντομα μετά τον τοκετό μπορείτε να κάνετε το μεταγεννητικό Pilates;

Εάν είχατε επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, θα πρέπει να πάρετε το πράσινο φως από το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ασκήσεις Pilates μετά τον τοκετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορούν να ξεκινήσουν το μεταγεννητικό Pilates μετά τον έλεγχο των 7 εβδομάδων. Το σημαντικό είναι να ξεκινήσετε αργά και σταθερά και να συνεργαστείτε με έναν έμπειρο σε αυτά τα προγράμματα δάσκαλο .

Για να επωφεληθείτε από την καθοδήγηση των ειδικών, υπάρχουν πολλά μεταγεννητικά μαθήματα Pilates στα οποία μπορείτε να συμμετάσχετε. Εναλλακτικά, αν δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε μαθήματα παράλληλα με την ιδιότητα της νέας μαμάς, είναι δυνατόν να ξεκινήσετε ασκήσεις Pilates μετά τη γέννα στο σπίτι.

Πόσο καιρό μετά την καισαρική τομή μπορείτε να κάνετε μεταγεννητικό Pilates;

Ο τοκετός με καισαρική τομή επιφέρει ένα άλλο στοιχείο ανάρρωσης και ,σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε. Ο γιατρός σας θα είναι ο οδηγός, αλλά συνήθως μπορείτε να ξεκινήσετε μετά από τις επτά εβδομάδες, εφόσον δεν πονάτε πλέον και αναρρώνετε καλά.

Εάν σε οποιοδήποτε σημείο αυτές οι ασκήσεις Pilates (ή οποιαδήποτε άσκηση) προκαλέσουν δυσφορία ή πόνο, πρέπει να σταματήσετε. Ενδέχεται να αρχίζετε την άσκηση πολύ νωρίς και να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να αναρρώσετε. Εναλλακτικά, μπορεί να χρειάζεστε έναν έμπειρο δάσκαλο για να σας βοηθήσει με την τοποθέτηση του σώματος και την τεχνική σας.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Pilates https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445206/

Effects of eight-week water versus mat pilates on female patients with chronic nonspecific low back pain: Double-blind randomized clinical trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33218568/

Pelvic floor muscle training for secondary prevention of pelvic organ prolapse (PREVPROL): a multicentre randomised controlled trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28010994/

The benefits of Post-natal pilates https://www.bumpphysio.com.au/blog/benefits-of-postnatal-pilates

The benefits of postnatal Pilates https://complete-pilates.co.uk/benefits-of-postnatal-pilates/

6 Ways Pilates Benefits Your Postnatal Recovery https://www.hayleycrosspilates.com/single-post/2018/03/07/6-benefits-of-postnatal-pilates

Post-natal Pilates: Is it right for you? https://sportandspinalphysio.com.au/post-natal-pilates-is-it-right-for-you/