Πρόληψη και θεραπεία

7 παράγοντες που μπορούν να βλάψουν το συκώτι

Ποιοι παράγοντες μπορούν να βλάψουν το συκώτι;

1. Ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, δεν βλάπτει μόνο τα δόντια, αλλά και το συκώτι. Το συκώτι χρησιμοποιεί ένα είδος ζάχαρης που ονομάζεται φρουκτόζη για την παραγωγή λίπους. Η υπερβολικά εκλεπτυσμένη ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού που περιέχουν υψηλές ποσότητες φρουκτόζης, προκαλούν συσσώρευση λίπους, που τελικά οδηγεί σε ηπατική νόσο.

2. Επιπλέον λίπος

Το επιπλέον λίπος μπορεί να συσσωρευθεί στα ηπατικά κύτταρα και να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD). Ως αποτέλεσμα, το συκώτι διογκώνεται και με την πάροδο του χρόνου δημιουργεί ουλές στους ιστούς του (κίρρωση). Σημειώνεται ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι είναι πιο πιθανόν να έχουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να αποτρέψουν την ασθένεια.

3. Συμπληρώματα βοτάνων

Μπορεί στην ετικέτα των συμπληρωμάτων από βότανα να λέει «φυσικό», αλλά πολλά από αυτά ενδέχεται να μην είναι τόσο αθώα. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να εμποδίσουν τη σωστή λειτουργία του ήπατος και να οδηγήσουν σε ηπατίτιδα και ηπατική ανεπάρκεια. Πριν χρησιμοποιήσετε το οτιδήποτε, βεβαιωθείτε για την ασφάλεια του και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

4. Συμπληρώματα βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για το σώμα και υπάρχει σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Σε περίπτωση, ωστόσο, λήψης συμπληρωμάτων, πρέπει να γνωρίζετε ότι η βιταμίνη Α σε υψηλές δόσεις μπορεί να βλάψει το συκώτι. Συζητήστε με τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο συμπλήρωμα.

5. Αναψυκτικά

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν πολλά αναψυκτικά είναι πιο πιθανό να έχουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD). Οι μελέτες δεν αποδεικνύουν ότι τα αναψυκτικά ήταν η αιτία της ασθένειας, αλλά σε περίπτωση που καταναλώνετε πολλά αναψυκτικά, καλό είναι να τα μειώσετε.

6. Trans-λιπαρά οξέα

Τα Trans-λιπαρά είναι στην ουσία ένα τεχνητό λίπος που υπάρχει σε ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα και αρτοσκευάσματα. Μια διατροφή λοιπόν, που είναι πλούσια σε Trans-λιπαρά, αυξάνει το σωματικό βάρος, το οποίο όπως είπαμε πιο πάνω, αυξάνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος.

7. Αλκοόλ

Ήδη γνωρίζετε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κακό στο συκώτι. Αλλά μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και τα άτομα που δεν πάσχουν από αλκοολισμό και δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σε συστηματική βάση, μπορούν να οδηγηθούν σε ηπατική νόσο. Αν σας αρέσει το αλκοόλ, φροντίστε να καταναλώνετε μικρές ποσότητες και όχι συστηματικά.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved