Σεξουαλική Υγεία

7 παράγοντες που προκαλούν ερεθισμό στα γεννητικά όργανα

Οι αλλεργίες, οι ερεθισμοί, οι τραυματισμοί και οι λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, με αποτέλεσμα να εμφανίσετε εξανθήματα, φουσκάλες, εξογκώματα και άλλα δερματικά προβλήματα. Και ενώ υπάρχουν σίγουρα κοινοί ένοχοι όταν πρόκειται για αλλεργίες και ερεθιστικούς παράγοντες, υπάρχουν και κάποιοι πιο ασυνήθιστοι αιτιολογικοί παράγοντες. Οι έρευνες δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις αλλεργίες από ό,τι οι άνδρες, ως αποτέλεσμα των γυναικείων ορμονών που αυξάνουν τόσο τον κίνδυνο αλλεργίας, όσο και τα επίπεδα των συμπτωμάτων.

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι μια αντίδραση υπερευαισθησίας σε προφυλακτικά από λατέξ για παράδειγμα, ή πιο συχνά σε πράγματα όπως συντηρητικά ή αρώματα σε σαπούνια και μαντηλάκια προσωπικής χρήσης. Μερικές φορές κάποιος μπορεί να πει ότι το χρησιμοποιεί πολλά χρόνια , με αποτέλεσμα να θεωρεί  ότι είναι απίθανο ο ερεθισμός να προκύπτει από αυτά τα αντικείμενα. Αλλά στην πραγματικότητα μπορεί!

Τι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα γεννητικά όργανα;

Είναι δυνατόν να παρουσιαστεί ερεθισμός των γεννητικών οργάνων από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και δραστηριοτήτων και πολλαπλοί παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται στην πρόκληση μιας αντίδρασης.

  1. Αλλαγές στις συνήθειες

Ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι το ίδιο τους το κολπικό υγρό ή το αίμα της περιόδου μπορεί να αποτελέσει πηγή ερεθισμού. Μπορεί γενικά να μην ερεθίζεστε από αυτά, αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες τα συμπτώματα μπορεί να αναζωπυρωθούν.

Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε σε διακοπές και κάνετε πράγματα που συνήθως δεν κάνετε – περνάτε περισσότερο χρόνο στη ζέστη με το μαγιό- κολυμπάτε συχνά σε πισίνες και κάνετε περισσότερο σεξ. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν το ευαίσθητο δέρμα των γεννητικών οργάνων, καθιστώντας πιο πιθανή μια φλεγμονώδη αντίδραση.

  1. Προϊόντα αποτρίχωσης

Οι τεχνικές αποτρίχωσης μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στην ευαίσθητη περιοχή, ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί με τη χρήση στενών εσωρούχων ή μαγιό. Το ξύρισμα μπορεί να οδηγήσει σε θυλακίτιδα – μια φλεγμονή των τριχοθυλακίων – για να μειώσετε αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να ξυρίζεστε προς την κατεύθυνση της τρίχας. Αποφύγετε τη χρήση αποτριχωτικών κρεμών στα γεννητικά όργανα, καθώς περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα.

  1. Περιττό πλύσιμο

Όσον αφορά το συχνό πλύσιμο, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Τα ποσοστά της ατοπικής δερματίτιδας αυξάνονται τόσο γρήγορα ,κατά 10% ετησίως, επειδή το μικροβίωμα του δέρματός μας διαταράσσεται από το υπερβολικό πλύσιμο και από το πλύσιμο με προϊόντα που ερεθίζουν και ξηραίνουν το δέρμα των γεννητικών οργάνων. Αποφύγετε τα μαντηλάκια προσωπικής χρήσης, καθώς συχνά περιέχουν συντηρητικά, ιδιαίτερα μεθυλοϊσοθειαζολινόνη (ΜΙ), η οποία αποτελεί πλέον την πιο κοινή αιτία αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής.

Συντηρητικά όπως η μεθυλοϊσοθειαζολινόνη χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της βακτηριακής μόλυνσης σε πολυάριθμα προϊόντα με βάση το νερό και μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι η μεθυλοϊσοθειαζολινόνη μπορεί να προκαλέσει οξεία φλεγμονή.

  1. Προϊόντα οικιακής πλύσης

Να είστε πολύ προσεκτικές σχετικά με το τι βάζετε στον κόλπο σας. Πείτε όχι στις κολπικές πλύσεις! Ο κόλπος είναι ένα αυτοκαθαριζόμενο όργανο και έχει ένα ευαίσθητο επίπεδο pH το οποίο μπορεί εύκολα να διαταραχθεί.

  1. Προφυλακτικά, λιπαντικά και σεξουαλικά παιχνίδια

Ορισμένα σεξουαλικά λιπαντικά μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για δερματικές αλλεργίες και μυκητιασική λοίμωξη του κόλπου. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ερεθισμό του αιδοίου ή παθαίνουν υποτροπιάζουσα μυκητιασική λοίμωξη, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι το λιπαντικό τους προκαλεί το πρόβλημα. Ορισμένα λιπαντικά περιέχουν συστατικά, όπως η γλυκερίνη, οποία σύμφωνα με έρευνες αποτελεί πηγή τροφής για την Candida albicans και μπορεί να αποτελέσει ερεθιστικό παράγοντα για το ευαίσθητο δέρμα του αιδοίου. Η γλυκερίνη επιδεινώνει την κολπική ξηρότητα και αυξάνει την ευαισθησία σε κολπικές λοιμώξεις, ιδιαίτερα μετά το σεξ. Η σορβιτόλη και η αγαύη προωθούνται επίσης τώρα ως «φυσικά» συστατικά, αλλά και τα δύο είναι ερεθιστικά και μπορούν επίσης να προκαλέσουν μυκητίαση.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα λιπαντικό με ισορροπημένο pH χωρίς γλυκερίνη, πετρέλαιο και parabens και να επιλέγετε προφυλακτικά που δεν λιπαίνονται με προϊόντα που περιέχουν αυτά τα συστατικά. Διατίθενται επίσης προφυλακτικά χωρίς λάτεξ για άτομα με αλλεργία στο λάτεξ.

Πολλοί άνδρες έχουν παρατηρήσει κάποιον ερεθισμό όταν χρησιμοποιούν προφυλακτικά, αλλά δεν γνώριζαν ότι ο ερεθισμός θα μπορούσε να προκληθεί από τα συστατικά του λιπαντικού. Πολλοί αλλάζουν τα προφυλακτικά με λάτεξ σε προφυλακτικά με λίπανση σιλικόνης ή με βάση το νερό.

  1. Μαγιό και εσώρουχα

Στις διακοπές μας μπαινοβγαίνουμε συχνά στη θάλασσα και στις πισίνες. Το χλώριο στις πισίνες μπορεί να είναι ερεθιστικό, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεπλένεστε πάντα με νερό μόλις βγείτε από την πισίνα.

Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε τα ιδρωμένα ρούχα γυμναστικής ή τα βρεγμένα μαγιό κολύμβησης το συντομότερο δυνατό. Επιλέξτε βαμβακερά εσώρουχα που αναπνέουν. Η χρήση μη αρωματισμένων απορρυπαντικών για το πλύσιμο των εσωρούχων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργίας.

  1. Αντιισταμινικά και άλλα φάρμακα

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι συχνά ένα πρόβλημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και πολλοί από θα προβούν στα αντιισταμινικά για να ελέγξουν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Τα αντιισταμινικά δρουν με την ξήρανση των βλεννογόνων μεμβρανών, οι οποίες υπάρχουν στον κόλπο καθώς και στη μύτη και τα ιγμόρεια.

Οι εισπνεόμενοι ερεθιστικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ακάρεων της σκόνης, της μούχλας και της γύρης έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιδεινώνουν την κολπίτιδα (πόνος και πρήξιμο του κόλπου) σε ορισμένες γυναίκες, σύμφωνα με ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η αλλεργία των γεννητικών οργάνων μπορεί συχνά να αποτελεί μια διάγνωση που διαφεύγει και μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε διαφορετικούς τύπους αντίδρασης.

Τι να κάνετε αν έχετε συμπτώματα ερεθισμού των γεννητικών οργάνων;

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον παθολόγο σας ή τον δερματολόγο σας εάν έχετε συνεχή ή ασυνήθιστα συμπτώματα ερεθισμού των γεννητικών οργάνων. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κολπική μυκητίαση, δοκιμάστε μια μη συνταγογραφούμενη θεραπεία κατά των μυκήτων. Εάν δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας, μην συνεχίσετε με τις εξωφρενικές θεραπείες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να σας πάρει κάποια κολπικά δείγματα. Εάν υποψιάζεστε αλλεργία ως πιθανή αιτία ή δεν είστε σίγουροι τι προκαλεί τα συμπτώματά σας, είναι πάντα καλύτερο να ζητάτε ιατρική συμβουλή. Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, οι ορμονικές ανισορροπίες (ως αποτέλεσμα της χρήσης αντισυλληπτικού χαπιού ή της εμμηνόπαυσης) ή οι παθήσεις των γεννητικών οργάνων, όπως η αιδοιοδυνία ή ο σκληρός λειχήνας, μπορεί να είναι η πηγή.

Οι γυναίκες μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα πιστεύοντας ότι έχουν προσβληθεί από μυκητιασική λοίμωξη του κόλπου και να συνεχίσουν να αυτοθεραπεύονται με φάρμακα κατά της τσίχλας που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή. Αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει την κατάσταση, επειδή μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του αιδοίου αν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική σας υγεία, αξίζει να κάνετε έναν έλεγχο με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό, ώστε να διασφαλίσετε ότι τυχόν συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Gender effects in allergology – Secondary publications and update https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5747134/

Contact dermatitis to methylisothiazolinone* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4689087/

Inhalant allergy compounding the chronic vaginitis syndrome: characterization of sensitization patterns, comorbidities and responses to sublingual immunotherapy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27040422/

Genital contact allergy: A diagnosis missed https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4857673/