Διατροφή, Μολυσματικές ασθένειες, Πρόληψη και θεραπεία

7 πράγματα που βλάπτουν το συκώτι

Το συκώτι είναι ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο όργανο, όμως πολλές φορές άθελά μας του κάνουμε κακό. Ποια είναι αυτά που βλάπτουν το συκώτι μας και μπορεί να θέσουν την υγεία μας σε κίνδυνο;

1.Ζάχαρη

Η πολλή ζάχαρη δεν είναι επιβλαβής μόνο για τα δόντια, αλλά και για το συκώτι. Το όργανο αυτό χρησιμοποιεί έναν τύπο ζάχαρης που ονομάζεται φρουκτόζη για να φτιάξει λίπος. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένης ζάχαρης δημιουργεί εναποθέσεις λίπους στο συκώτι. Μερικές έρευνες έδειξαν πως η ζάχαρη μπορεί να κάνει βλάβη στο συκώτι παρόμοια με εκείνη που δημιουργεί το αλκοόλ, ακόμα και αν κάποιος δεν είναι υπέρβαρος. Δεν θα πρέπει λοιπόν να γίνεται υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης, αναψυκτικών με ζάχαρη, γλυκών και ζαχαρωτών.

2.Φυτικά συμπληρώματα

Ακόμη και αν η ετικέτα του προϊόντος αναγράφει “φυσικό” αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία σας, οπότε τα φυτικά συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή. Αν γίνεται κατάχρηση φυτικών εκχυλισμάτων μπορεί να εμφανιστεί ηπατίτιδα ή το συκώτι να σταματήσει να λειτουργεί σωστά. Θα πρέπει πάντα να ελέγχετε την ετικέτα και να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν λάβετε φυτικά συμπληρώματα, έστω και αν δείχνουν “αθώα”.

3.Υπερβολικό βάρος

Το επιπλέον σωματικό βάρος μπορεί να εναποτεθεί στα ηπατικά κύτταρα και να οδηγήσει σε ασθένεια του ήπατος που δεν σχετίζεται με το αλκοόλ. Με την πάροδο του χρόνου το συκώτι μπορεί να πρηστεί και να σχηματίσει ουλές και σκληρύνσεις, δηλαδή το άτομο να εμφανίσει κίρρωση του ήπατος.

4.Βιταμίνη Α

Ο οργανισμός χρειάζεται βιταμίνη Α για την καλή λειτουργία του. Κατά πάσα πιθανότητα λαμβάνετε αρκετή από τις τροφές που καταναλώνετε όπως τα αυγά, τα καρότα, τα βερίκοκα και από άλλα φρούτα και λαχανικά, κυρίως τα χρωματιστά. Αν λοιπόν κάποιος λαμβάνει επιπλέον συμπλήρωμα βιταμίνης Α ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στο συκώτι του αν ξεπεράσει την επιτρεπόμενη ημερήσια δοσολογία.

5.Τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα προϊόντα και αρτοσκευάσματα, και συχνά αναγράφονται ως μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά στη συσκευασία. Συχνά επίσης μπορεί να συναντήσει κανείς τρανς λιπαρά σε μαργαρίνες. Μια δίαιτα που περιέχει πολλά τρανς λιπαρά ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, κάτι που είναι ιδιαιτέρα επιβλαβές για το συκώτι. Θα πρέπει να ελέγχετε τις ετικέτες πολύ προσεκτικά και να αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά.

6.Ηπατίτιδες

Είναι γνωστό πως όταν οι ηπατίτιδες προσβάλουν το συκώτι δημιουργούν μεγάλες βλάβες. Η ηπατίτιδα C είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και θα πρέπει όλοι να κάνουν εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν νοσούν από αυτή. Μπορεί να μεταδοθεί επίσης από την μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, άρα όλες οι έγκυες θα πρέπει να ελεγχθούν για τον τύπο αυτό, εκτός από την ηπατίτιδα Α και Β που συνηθίζεται.

7.Αλκοόλ

Είναι βέβαιο πως γνωρίζετε ότι το να καταναλώνει κανείς μεγάλες ποσότητες αλκοόλ έχει αρνητικές συνέπειες στο συκώτι, όμως πολλοί θεωρούν πως η ποσότητα που καταναλώνουν είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει κάποια βλάβη. Είναι πιθανόν να πίνετe πολύ παραπάνω αλκοόλ από όσο επιτρέπεται και με αυτόν τον τρόπο να βλάπτετε το συκώτι σας. Να θυμάστε πως το ανώτερο επιτρεπόμενο  ημερήσιο όριο είναι ένα ποτό για τις γυναίκες και μέχρι δύο για τους άντρες.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved