Εξαρτησιογόνες ουσίες

7 συμβουλές για να διακόψετε εύκολα το κάπνισμα

Είναι εύκολο να διακόψει κάποιος το κάπνισμα;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία ασθενειών και θανάτου στις ΗΠΑ, οδηγώντας στο θάνατο περισσότερους από 480.000 Αμερικάνους κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της προσπάθειας της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, το Cedars-Sinai δίνει συμβουλές για ευκολότερη διακοπή του καπνίσματος.

Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν ότι δεν είναι ποτέ αργά για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα, καθώς κάποια οφέλη, από αυτή την διακοπή, είναι άμεσα. Για παράδειγμα, μέσα σε 24 μόλις ώρες, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τα CDC, το άτμισμα, το οποίο παρουσιάζεται ως ένας πιο υγιεινός εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος, έχει συσχετιστεί με τουλάχιστον 2051 περιπτώσεις τραυματισμού των πνευμόνων και με 39 θανάτους το 2019. Ενώ, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καρδιακή βλάβη από ότι το παραδοσιακό κάπνισμα.

Πώς θα κάνετε ευκολότερη την προσπάθεια σας να διακόψετε το κάπνισμα;

Μπορεί η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος να φαίνεται πολύ δύσκολη, ωστόσο με την σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση, θα γίνει σίγουρα ευκολότερη. Η Chow και οι συνεργάτες της, χρησιμοποιούν το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος του Cedars-Sinai Medical Network, το οποίο δίνει συγκεκριμένες συμβουλές στους καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα, για να τους διευκολύνει στην προσπάθειά τους.

  • Δεσμευτείτε ότι θα το κόψετε. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για το αν είστε έτοιμοι να διακόψετε το κάπνισμα. Αναλογιστείτε τις πιθανότητες να εμφανίσετε στερητικά συμπτώματα λόγω έλλειψης νικοτίνης, όπως πονοκέφαλους και ζυγίστε αυτές τις πιθανότητες με τα οφέλη που θα εξασφαλίσετε, όπως η βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος, η χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας: Επισκεφθείτε έναν γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας και ζητήστε του να σας προτείνει υποκατάστατα νικοτίνης (όπως οι παστίλιες και τα έμπλαστρα) ή συνταγογραφούμενα φάρμακα (αναστολείς νικοτίνης κλπ), τα οποία θα μειώσουν την επιθυμία σας για κάπνισμα.
  • Διακόψτε σταδιακά το κάπνισμα: Η απότομη διακοπή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσετε παρενέργειες. Βάλτε σαν στόχο μια ημερομηνία κατά την οποία θεωρείτε ότι θα είστε εντάξει να διακόψετε εντελώς το κάπνισμα, ώστε να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να το μειώνει σταδιακά. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 3-4 εβδομάδες.
  • Ζητήστε ηθική υποστήριξη. Η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων σας θα αυξάνει τις πιθανότητες να φτάσετε στον στόχο σας. Συνήθως, η δέσμευση στους άλλους λειτουργεί υποσυνείδητα ως κίνητρο επιτυχίας.
  • Δημιουργήστε ένα σχέδιο για να αντιμετωπίζετε την επιθυμίας σας για κάπνισμα. Όταν νιώθετε έντονα την επιθυμία να καπνίσετε, ασκηθείτε, περπατήστε, φάτε ένα σνακ ή μασήστε μια τσίχλα.
  • Αποφύγετε τους πειρασμούς. Κρατήστε μια απόσταση από τα μέρη, τα τρόφιμα ή τις καταστάσεις που στο μυαλό σας είναι συνδυασμένες με το κάπνισμα, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή η επίσκεψη σε χώρους όπου οι υπόλοιποι καπνίζουν.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Εάν χρειάζεστε περισσότερη καθοδήγηση, εγγραφείτε σε ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος.