Ψυχική υγεία

7 συμβουλές για να προσδιορίσεις με επιτυχία τον σκοπό της ζωής σου

Ο συνδυασμός μιας επιτυχημένης καριέρας, μιας αγαπημένης οικογένειας και ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου μπορεί να φαίνεται ότι είναι η τέλεια συνταγή για μια όμορφη ζωή. Ωστόσο, ακόμη και εκείνοι που καταφέρνουν να επιτύχουν σε όλους αυτούς τους τομείς, πολλές φορές αισθάνονται ότι κάτι τους λείπει και αυτό το κάτι είναι ο σκοπός της ζωής τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σκοπός είναι το εργαλείο που οδηγεί τους ανθρώπους σε μια πιο ευτυχισμένη και υγιέστερη ζωή. Ένα εργαλείο που σε κάθε περίπτωση λίγοι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, μόνο το 25% περίπου των Αμερικανών ενηλίκων, υποστηρίζουν ότι έχουν σαφή αίσθηση του σκοπού της ζωής τους. Να υπενθυμίσουμε ότι ο σκοπός της ζωής ενός ανθρώπου, είναι ο προσδιορισμός του τι την κάνει ουσιαστική.

Γιατί οι άνθρωποι χρειάζεται να βρουν τον σκοπό της ζωής τους;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010 και δημοσιεύθηκε στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ευημερίας (που έχουν δηλαδή την αίσθηση του σκοπού, του ελέγχου και της ικανοποίησης ότι αυτό που κάνουν αξίζει τον κόπο) τείνουν να ζουν περισσότερο. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τη μεγαλύτερη ευεξία είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν τα 80 τους.

Μάλιστα, σε μια άλλη έρευνα, το συναίσθημα του σκοπού συνδέθηκε με θετικά αποτελέσματα σε θέματα υγείας, όπως λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές, καλύτερος ύπνος και χαμηλότερος κίνδυνος άνοιας και αναπηριών.

Επιπρόσθετα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016 και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Έρευνας και Προσωπικότητας, διαπίστωσε ότι τα άτομα που αισθάνονται ότι βρήκαν τον σκοπό της ζωής τους, βγάζουν περισσότερα χρήματα από ότι τα άτομα που αισθάνονται ότι το έργο τους δεν έχει σημασία. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι αναγκασμένοι να διαλέξουν ανάμεσα στα καλά λεφτά και σε μια ζωή που θα έχει σκοπό, αλλά όχι χρήματα.

Με βάση λοιπόν όλα αυτά τα οφέλη, είναι σαφές ότι είναι σημαντικό να βρείτε τον σκοπό της ζωής σας. Να θυμάστε ωστόσο, ότι η εύρεση του σκοπού δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα, γι΄ αυτό να είστε υπομονετικοί. Μάλιστα, φροντίστε να μην ακούτε το τι λένε οι άλλοι, αλλά να εστιάζετε στο τι πραγματικά θέλετε εσείς.

Πώς θα προσδιορίσετε τον σκοπό της ζωής σας;

Πιο κάτω, αναφέρονται 7 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τον σκοπό της ζωής σας, ώστε να μπορέσετε να ζήσετε μια ουσιαστική ζωή.

1. Βοηθήστε τους άλλους

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν νόημα στη ζωή τους βοηθώντας τους άλλους, είτε με χρήματα, είτε με είδη πρώτης ανάγκης, είτε με οποιοδήποτε άλλον τρόπο. Μάλιστα, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, έδειξε ότι το ισχυρό κοινωνικό δίκτυο και οι δωρεές συνδέονται με μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Οι αλτρουιστικές συμπεριφορές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον εθελοντισμό σε κάποια μη κερδοσκοπική οργάνωση, τη δωρεά χρημάτων για θέματα που σας ενδιαφέρουν ή την καθημερινή βοήθεια προς ανθρώπους που την χρειάζονται, όπως για παράδειγμα η μεταφορά τροφίμων σε έναν ηλικιωμένο γείτονα. Να θυμάστε πως με την προσφορά βοήθειας, αυτόματα η ζωή κάθε ανθρώπου αποκτά νόημα.

2. Ακούστε τον εαυτό σας

Αρχικά, μπορεί να σας είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε το τι πραγματικά σας αρέσει παθιασμένα, διότι μπορεί να σας αρέσουν πολλά διαφορετικά πράγματα ή μπορεί αυτά που σας αρέσουν να έχουν γίνει τόσο δεδομένα, που δεν συνειδητοποιείτε το πόσο πολύ σας αρέσουν. Για τον λόγο αυτό στραφείτε προς τους άλλους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να σας δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δείχνετε ασυναίσθητα το πάθος και τον σκοπό της ζωής σας σε όσους βρίσκονται γύρω σας χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε. Ρωτήστε τους λοιπόν, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούνε το όνομά σας. Επίσης, είναι καλό να σημειώνετε σε ένα χαρτάκι αυτά που σας λένε και τις φιλοφρονήσεις που σας κάνουν.  Αργότερα αναζητήστε σε αυτό το χαρτάκι επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Ίσως αυτά τα μοτίβα να είναι η απάντηση που ψάχνετε.

3. Φροντίστε να περιβάλλεστε από θετικούς ανθρώπους

Ας αφήσουμε λίγο στην άκρη τα μέλη της οικογένειας και τους συναδέλφους, που είστε λίγο πολύ υποχρεωμένοι να έχετε στη ζωή σας και ας στραφούμε προς τους ανθρώπους που επιλέγετε συνειδητά να περάσετε χρόνο μαζί τους. Οι άνθρωποι, λοιπόν, που έχετε επιλέξει να περιβάλετε τον εαυτό σας, μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για εσάς και να σας ωθήσουν στο να διαπιστώσετε ποιο πραγματικά είναι το πάθος σας, δεδομένου όμως ότι είναι θετικοί άνθρωποι που βλέπουν τη ζωή με πάθος. Αν δεν έχετε τέτοιους ανθρώπους στη ζωή σας και περιβάλλεστε από αρνητικούς ανθρώπους, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να κάνετε κάποιες αλλαγές, διότι οι αρνητικοί άνθρωποι θα σας κρατήσουν πίσω, δεν θα σας αφήσουν να νιώσετε το πάθος και σίγουρα δεν θα σας βοηθήσουν να βρείτε νόημα στη ζωή σας.

4. Γνωρίστε νέους ανθρώπους και μιλήστε μαζί τους

Σίγουρα, είναι πιο βολικό να περιηγηθείτε στα social media ενώ βρίσκεστε μόνος στο μετρό ή κάθεστε σε ένα μπαρ περιμένοντας κάποιο φίλο. Αντί να το κάνετε όμως αυτό, εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που έχετε στη διάθεση σας και μιλήστε με τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας. Παρόλο που αρχικά η συνομιλία με έναν άγνωστο θα είναι αμήχανη, να θυμάστε ότι μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε για νέες δραστηριότητες, για νέα μέρη που πιθανόν να θελήσετε να επισκεφτείτε, για νέες εργασιακές ευκαιρίες και για πολλά πολλά άλλα. Κάπου ανάμεσα σε αυτές τις πληροφορίες ίσως να ανακαλύψετε πως κρύβεται και ο σκοπός της ζωής σας.

5. Εξερευνήστε τα ενδιαφέροντα σας

Υπάρχει κάποιο θέμα για το οποίο μιλάτε συχνά στα status σας στο Facebook; Κοινοποιείτε συχνά άρθρα που μιλούν για την κλιματική αλλαγή για παράδειγμα ή για τους πρόσφυγες; Έχετε φωτογραφίες στις οποίες ασχολείστε επανειλημμένα με κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα; Υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που συζητάτε με τους φίλους σας όταν βγαίνετε; Όλα αυτά είναι συνήθειες που σας αρέσουν. Ίσως κάπου σε αυτές τις συνήθειες να κρύβεται και το μεγάλο σας πάθος. Βάλτε τα κάτω λοιπόν και σκεφτείτε τι σας γεμίζει περισσότερο.

6. Αναλογιστείτε τις αδικίες που σας ενοχλούν

Πολλοί άνθρωποι αντιδρούν σε πολλές μορφές αδικίας. Υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί ιδιαίτερα; Όπως η κακομεταχείριση των ζώων, ένα συγκεκριμένο πολιτικό δικαίωμα που καταπατείται, οι άνισες ευκαιρίες που δίνονται στους χρήστες ουσιών και πολλά άλλα κοινωνικοπολιτικά θέματα. Η αντιμετώπιση λοιπόν, αυτού που σας ενοχλεί, μπορεί να είναι στην πραγματικότητα και το νόημα της ζωής σας. Να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να αφιερωθείτε εξ΄ ολοκλήρου σε αυτό. Μπορεί να σας γεμίζει το να δίνετε απλά χρήματα αν σας το επιτρέπουν τα οικονομικά σας ή σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αποφασίσετε ότι θα αφιερώνετε μόνο χρόνο και προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση.

7. Ανακαλύψτε τι είναι αυτό που αγαπάτε να κάνετε περισσότερο

Σκεφτείτε τι σας προκαλεί ψυχική ευφορία όταν το κάνετε. Αγαπάτε το θέατρο; Το τραγούδι; Το μπάσκετ; Όταν λοιπόν βρείτε το τι σας αρέσει, σκεφτείτε το κατά πόσο έχετε το ταλέντο να το ενσωματώσετε στη ζωή σας. Αν τελικά έχετε το ταλέντο, μην το πολυσκέφτεστε και βρείτε τρόπους να βελτιώσετε τις δεξιότητες σας και να το μετατρέψετε σε σκοπό ζωής.

Συμπερασματικά

Ο σκοπός της ζωής ενός ανθρώπου δεν μπορεί να βρεθεί μέσα σε λίγες μέρες. Υπάρχει, μάλιστα, μεγάλη πιθανότητα ο σκοπός να αλλάζει ανάλογα με την ηλικία. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ο σκοπός τους αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, διότι παράλληλα αλλάζουν και τα ενδιαφέροντα τους και η φυσική τους κατάσταση. Να θυμάστε πως όταν βρείτε αυτό που σας γεμίζει, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε όλα τα υπόλοιπα. Όλα όσα κάνετε, γεμίζουν τη ζωή σας με διαφορετικό τρόπο.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

7 Tips for Finding Your Purpose in Life https://www.verywellmind.com/tips-for-finding-your-purpose-in-life-4164689

Subjective wellbeing, health, and ageing https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)61489-0/fulltext

The value of a purposeful life: Sense of purpose predicts greater income and net worth https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0092656616300836?via%3Dihub

Well‐Being Assessment: An Evaluation of Well‐Being Scales for Public Health and Population Estimates of Well‐Being among US Adults https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1758-0854.2010.01035.x