Πρόληψη και θεραπεία

7 τεχνικές που επιβραδύνουν τους μηχανισμούς της γήρανσης

Η διαδικασία της γήρανσης είναι φυσιολογική, αλλά μπορεί να επιβραδυνθεί μέσω της διαχείρισης των μηχανισμών που ενεργοποιούνται φυσικά στο σώμα με την ηλικία.

Πώς θα επιβραδύνετε τη διαδικασία της γήρανσης;

1. Ρυτίδες

Κατά την γήρανση, το δέρμα γίνετε πιο λεπτό, ξηρό και λιγότερο ελαστικό και έτσι δημιουργούνται ρυτίδες. Το κάπνισμα και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ευνοούν την εμφάνιση ρυτίδων. Για να μειώσετε τις πιθανότητες ρυτίδων και για να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό, διακόψτε το κάπνισμα και προστατεύστε το δέρμα σας φορώντας αντηλιακό και χρησιμοποιώντας ενυδατικές κρέμες. Συμβουλευτείτε κάποιον δερματολόγο.

2. Ξηροδερμία

Η ξηροδερμία γίνεται πιο έντονη κατά την γήρανση. Όπως συμβαίνει με τις ρυτίδες, έτσι και με την ξηροδερμία, η διακοπή του καπνίσματος, η μειωμένη έκθεση στον ήλιο και η χρήση ενυδατικής κρέμας σε όλο το σώμα, μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα, κάνοντας το να δείχνει πιο νεανικό.

3. Απώλεια μυών

Όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, τείνουν να χάνουν φυσικά μέρος των μυών τους. Για να επιβραδύνετε αυτή τη διαδικασία, αρχίστε να  χρησιμοποιείτε περισσότερο τους μυς σας. Αρχίστε να ασκείστε τακτικά, περπατήστε, κάντε κολύμπι, κηπουρική και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Στοχεύστε στα 30 λεπτά άσκησης την ημέρα.

3. Αλλαγές στον ύπνο

Οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Η αϋπνία όμως, μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως η  υπέρταση και η νόσος του GERD. Η διαχείριση αυτών των προβλημάτων θα βελτιώσει τον ύπνο σας, οπότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

4. Αύξηση βάρους

Οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν τείνουν να βάζουν βάρος και αυτό ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες, λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους. Για να αποτρέψετε την αύξηση βάρους, φροντίστε από πολύ νωρίς να τρώτε υγιεινά και να είστε δραστήριοι. Αρχίστε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, να αποφεύγετε τη ζάχαρη και τα ανθυγιεινά λίπη και να ασκείστε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

5. Δυσλειτουργίες στην μνήμη

Η απώλεια μνήμης μπορεί να μοιαζει ανησυχητική όταν πρωτοσυμβαίνει, αλλά είναι μέρος της φυσιολογικής εξέλιξης της γήρανσης. Ο εγκέφαλος αλλάζει με τα χρόνια και αυτό επηρεάζει την μνήμη, αλλά μπορείτε επιβραδύνετε αυτή την διαδικασία ακολουθώντας μερικές απλές στρατηγικές:

  • Φτιάξτε λίστες υποχρεώσεων.
  • Ακολουθείστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα.
  • Τοποθετήστε τα αντικείμενα σας σε συγκεκριμένα σημεία.
  • Καταναλώστε υγιεινά τρόφιμα. Η υγιεινή διατροφή βοηθά τον εγκέφαλο.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τα εγκεφαλικά κύτταρα.

6. Αλλαγές στη σεξουαλική ζωή

Η στυτική δυσλειτουργία, η κολπική ξηρότητα και άλλες καταστάσεις που συμβαίνουν κατά την γήρανση επηρεάζουν την σεξουαλική ζωή των ανθρώπων. Συζητήστε με τον σύντροφο σας για το τι συμβαίνει και για το πώς νιώθετε. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και χρησιμοποιείστε βοηθήματα, όπως τα κολπικά λιπαντικά και φάρμακα που αντιμετωπίζουν την στυτική δυσλειτουργία.

7. Συχνοουρία

Οι ηλικιωμένοι τείνουν να ταλαιπωρούνται από συχνοουρία, διότι οι μυς της ουροδόχου κύστης και οι μυς της πυέλου εξασθενούν με τα χρόνια. Για να μειώσετε τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα κάντε ασκήσεις Kegel, οι οποίες εκπαιδεύουν την ουροδόχο κύστη να κάνει υπομονή. Προσαρμόστε επίσης την διατροφή σας αποφεύγοντας τρόφιμα και ποτά που προκαλούν ούρηση, όπως τα ζαχαρούχα ποτά, η καφεΐνη και τα ανθρακούχα ποτά. Τέλος συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί η συχνοουρία είναι πολλές φορές αποτέλεσμα διαφόρων ασθενειών, όπως ο διευρυμένος προστάτης και η ουρολοίμωξη.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved