Υγεία Δέρματος

7 τοπικές θεραπείες για την ψωρίαση

Υπάρχουν πολλές τοπικές θεραπείες για τη διαχείριση της ψωρίασης. Ορισμένες χρειάζονται ιατρική συνταγή και άλλες όχι, γι΄αυτό πρεπει να μιλάτε πάντα με τον γιατρό σας πριν ενσωματώσετε στο σχέδιο θεραπείας σας το οποιοδήποτε προϊόν. (Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Ποιες τοπικές θεραπείες προτείνονται για την ψωρίαση;

1. Μαλακτικές ενυδατικές κρέμες

Οι ενυδατικές κρέμες είναι σημαντικές σε κάθε θεραπευτικό στάδιο της ψωρίασης, οι οποίες είναι πλούσιες σε μαλακτικά που μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία του δέρματος και να μειώσουν σημαντικά την ξηρότητα, τον κνησμό και το ξεφλούδισμα. Τα ενυδατικά προϊόντα διατίθενται σε μορφή κρέμας, αλοιφής, λοσιόν, τζελ, λαδιού για το μπάνιο και σπρέι.

Για την ήπια ή μέτρια ψωρίαση, οι ενυδατικές κρέμες που παρασκευάζονται με βαζελίνη είναι πολύ χρήσιμες. Έχουν μεγάλη διάρκεια και τείνουν να είναι λιγότερο λιπαρές από τα προϊόντα που παρασκευάζονται με βούτυρο κακάο και φυτικά έλαια. (Ψωρίαση στην κοιλιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!)

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προϊόντα με βάση τα φυτικά έλαια, αλλά εάν αφεθούν στο δέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να οξειδωθούν και να προκαλέσουν φλεγμονή. Για την χρήση αυτών των προϊόντων θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. (Είναι αποτελεσματικές οι ενυδατικές κρέμες;)

2. Κρέμα υδροκορτιζόνης

Οι μη συνταγογραφούμενες κρέμες με κορτικοστεροειδή, αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμής για τους περισσότερους ανθρώπους, ενάντια στην φαγούρα που προκαλεί η ψωρίαση. Η κρέμα υδροκορτιζόνης 1%, είναι το νούμερο ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά της φαγούρας, ωστόσο, υπάρχουν και πιο ισχυρά σκευάσματα τα οποία χρειάζονται ιατρική συνταγή. Οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η εν λόγω κρέμα είναι μυρμήγκιασμα, κάψιμο, ακμή και αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.

Η υδροκορτιζόνη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με μελέτη του 2014, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, η τοπική χρήση υδροκορτιζόνης για 4 εβδομάδες, μπορεί να μειώσει το μέγεθος των αλλοιώσεων της ψωρίασης κατά σχεδόν 20% και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων από 8 (σοβαρό) στο 2 (ήπιο), σε μια κλίμακα που δείχνει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.(Ψωρίαση: Πώς θα την ελέγξετε; Οι συμβουλές ενός ασθενούς)

3. Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ  χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα μη συνταγογραφούμενων προϊόντων περιποίησης του δέρματος, όπως τα φάρμακα για την ακμή, τα σαπούνια πλύσης του προσώπου και τα σαμπουάν για την πιτυρίδα. Το εν λόγω συστατικό, λειτουργεί αφαιρώντας απαλά τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος. Την ίδια ώρα, προάγει και την καλύτερη απορρόφηση των τοπικών φαρμάκων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ενέκρινε τη χρήση του σαλικυλικού οξέος για τη θεραπεία της ψωρίασης. Το φάρμακο, που ταξινομείται ως κερατολυτικό, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και ερεθισμό, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείται πολύ συχνά.

4. Λιθανθρακόπισσα

Η λιθανθρακόπισσα είναι μια θεραπεία αιώνων για την ψωρίαση, το έκζεμα και άλλες δερματικές διαταραχές. Είναι γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή και επιβραδύνει την υπερπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος, που δημιουργούν τις πλάκες της ψωρίασης. Τα προϊόντα που περιέχουν λιθανθρακόπισσα διατίθενται σε μια ποικιλία συνθέσεων, όπως λοσιόν και σαμπουάν.

Τα παρασκευάσματα λιθανθρακόπισσας, γενικά, αφήνονται στο δέρμα για τουλάχιστον δύο ώρες και μερικές φορές συνδυάζονται με φωτοθεραπεία, για να αυξηθεί η ευαισθησία του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες (UV).

Η λιθανθρακόπισσα διατίθεται τόσο χωρίς ιατρική συνταγή, όσο και με ιατρική συνταγή. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει είναι σπάνιες, αλλά αν προκύψουν περιλαμβάνουν ερεθισμό του δέρματος και ερυθρότητα. (Ψωρίαση: Πώς θα διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα συμπτώματα την άνοιξη και το καλοκαίρι;)

5. Ανάλογα βιταμίνης D

Τα τοπικά ανάλογα βιταμίνης D είναι οι ανθρωπογενείς εκδόσεις της βιταμίνης D, που βοηθούν στη μείωση της υπερπαραγωγής των κυττάρων του δέρματος. Είναι ασφαλέστερα από την υδροκορτιζόνη για μακροχρόνια χρήση, αλλά μπορούν να προκαλέσουν κάψιμο, τσούξιμο και ερυθρότητα.

Τα ανάλογα βιταμίνης D διατίθενται σε μορφή λοσιόν, κρέμας και τοπικών διαλυμάτων, μόνο με ιατρική συνταγή. Σημειώνεται ότι μερικές φορές συσκευάζονται με τοπικά κορτικοστεροειδή. (Η καταπολέμηση της ψωρίασης δεν είναι μια απλή θεραπεία του δέρματος: Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία)

6. Ανθραλίνη

Η κρέμα ανθραλίνη είναι ένα από τα πρώτα τοπικά φάρμακα που αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία της ψωρίασης και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται περιστασιακά για τη θεραπεία της μέτριας ή της σοβαρής ψωρίασης. Λειτουργεί επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και ανακουφίζοντας τη φλεγμονή.

Το εν λόγω φάρμακο δεν έχει σοβαρές παρενέργειες, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και λεκέδες στο δέρμα. Διατίθεται με ιατρική συνταγή ως κρέμα ή σαμπουάν.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος ερεθισμού, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από μία φορά την ημέρα και για όχι περισσότερο από 30 λεπτά ανά θεραπεία. (Δέρμα: 5 συμβουλές για τη φροντίδα του)

7. Αναστολείς καλσινευρίνης

Οι αναστολείς καλσινευρίνης είναι ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που μπλοκάρουν μια χημική ουσία που ονομάζεται καλσινευρίνη, την οποία  χρησιμοποιεί το σώμα για να υποκινήσει τη φλεγμονώδη απόκριση. Τα δύο τοπικά σκευάσματα, το Elidel (πιμεκρόλιμους) και το Protopic (τακρόλιμους), έχουν εγκριθεί από την FDA για τη θεραπεία του εκζέματος, αλλά χρησιμοποιούνται και για τη θεραπεία της ψωρίασης. (Βιολογικά φάρμακα για την ψωρίαση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Οι τοπικοί αναστολείς καλσινευρίνης, που διατίθενται με ιατρική συνταγή, μπορούν να προκαλέσουν κνησμό, ερυθρότητα, κάψιμο και ευαισθησία στο κρύο ή τη ζέστη. Λιγότερο συχνά, ενδέχεται να εμφανιστούν πονοκέφαλοι, ναυτία, θυλακίτιδα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.


+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Topical Treatments for Psoriasis https://www.verywellhealth.com/over-the-counter-psoriasis-treatments-from-coal-tar-to-emu-oil-3890203

HIGHLIGHTS OF PRESCRIBING INFORMATION These highlights do not include all the information needed to use VTAMA® cream safely and effectively. See full prescribing information https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2022/215272s000lbl.pdf

Efficacy of Topical Calcineurin Inhibitors in Psoriasis https://journals.sagepub.com/doi/10.2310/7750.2013.13059

Psoriasis https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/psoriasis-and-scaling-diseases/psoriasis

Over-the-Counter Topicals https://www.psoriasis.org/over-the-counter/

Hydrocortisone cream once daily plus emollient, keratolytic, keratoplastic, and antinflammatory cream in comparison with hydrocortisone twice daily for mild to moderate plaque psoriasis: An intrapatient, randomized, assessor-blinded, ultrasound evaluation https://www.jaad.org/article/S0190-9622%2814%2900713-0/fulltext

Psoriasis https://www.merckmanuals.com/home/skin-disorders/psoriasis-and-scaling-disorders/psoriasis