Παιδί

7 τρόποι να διαχειριστείτε τον εθισμό των παιδιών στα παιχνίδια

Τι πιστεύουν οι γονείς για τον εθισμό στα παιχνίδια;

Νέα έρευνα από τον εκδότη ψηφιακών επιτραπέζιων παιχνιδιών Marmalade Game Studio δείχνει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των γονέων σχετικά με την άνοδο του διαδικτυακού παιχνιδιού επικεντρώνεται στον χρόνο που περνούν τα παιδιά στα παιχνίδια.

Η πανελλαδική αυτή έρευνα ζήτησε από γονείς με παιδιά που παίζουν, να κατατάξουν τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους σχετικά με το διαδικτυακό παιχνίδι του παιδιού τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν οι μισοί (45%) ανησυχούν για το γεγονός ότι τα παιδιά ξοδεύουν πολύ χρόνο στα παιχνίδια.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης:

  • Το 35% ανησυχεί για τα διαδικτυακά παιχνίδια που επηρεάζουν τον ύπνο των παιδιών
  • Το 34% ανησυχεί για το αν τα παιδιά δεν βλέπουν τους φίλους τους λόγω των διαδικτυακών παιχνιδιών
  • Το 30% ανησυχεί για τα παιδιά που παίζουν βίαια παιχνίδια

Ποια είναι τα σημάδια του εθισμού στα παιχνίδια;

Ο ψυχοθεραπευτής παιδιών και εφήβων και εκπρόσωπος της Ένωσης Παιδικών Ψυχοθεραπευτών Ryan Lowe αναφέρει ότι μία από τις χρήσιμες πτυχές του εθισμού στα παιχνίδια είναι ότι έχει σαφή σημάδια και συμπτώματα.

“Τα παιδιά που αρχίζουν να εξαρτώνται από τα παιχνίδια δεν είναι πρόθυμα να αφήσουν τα παιχνίδια τους όταν τα καλούν για φαγητό ή να πάρουν χρόνο για να κάνουν άλλα πράγματα. Καθώς ο εθισμός τους επιδεινώνεται, μπορεί να γίνουν πολύ αγχωμένα όταν τους ζητείται να αφήσουν τα παιχνίδια τους – είτε θυμωμένα είτε αναστατωμένα”, εξηγεί.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απόσυρση από άλλα ενδιαφέροντα, την κοινωνικοποίηση, τις οικογενειακές εκδηλώσεις και άλλα πιο δημιουργικά ή αθλητικά ενδιαφέροντα.

Ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια δεν αναγνωρίζεται πλήρως στο DSM-5, το οποίο είναι ένα εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση των ψυχικών διαταραχών και βοηθά τους επαγγελματίες κατά τη διάγνωση. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε τη “διαταραχή παιχνιδιών” στο ιατρικό βιβλίο αναφοράς του, τη Διεθνή Ταξινόμηση των Ασθενειών, το 2018.

Το εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, το DSM-5, απαριθμεί ορισμένα από τα προειδοποιητικά σημάδια του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Συνεχής σκέψη για το παιχνίδι
  • Να νιώθουν θλίψη ή ανησυχία όταν δεν μπορούν να παίξουν βιντεοπαιχνίδια
  • Να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα παιχνίδια για να νιώσουν καλά
  • Αισθάνονται ανίκανοι να σταματήσουν ή να μειώσουν τον χρόνο που περνούν στο παιχνίδι
  • Χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα χόμπι τους
  • Αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο ή στο σπίτι εξαιτίας του παιχνιδιού τους
  • Συνεχίζουν να παίζουν παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν αυτά τα προβλήματα
  • Λένε ψέματα στους άλλους για το πόσο χρόνο ξοδεύουν στο παιχνίδι
  • Στρέφονται επανειλημμένα στο παιχνίδι για να ανακουφιστούν από το άγχος ή για να ανεβάσουν τη διάθεσή τους

Πώς να αποτρέψετε τον εθισμό στα παιχνίδια;

Ο Lowe εξηγεί ότι ο ευκολότερος τρόπος για να αποτρέψετε τον εθισμό στα παιχνίδια είναι να παρέμβετε από την αρχή. Μόλις παρατηρήσετε τα σημάδια ενός πιθανού εθισμού ή το παιδί σας αρχίσει να συμπεριφέρεται εκτός του χαρακτήρα του, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το ζήτημα, αντί να υποθέσετε ότι θα το ξεπεράσει ή ότι θα λυθεί από μόνο του.

“Όταν βλέπετε αυτά τα πρώιμα σημάδια, είναι σημαντικό να προσφέρετε το χρόνο, την προσοχή και την υποστήριξή σας. Συχνά, τα σημάδια εμφανίζονται επειδή το παιδί είναι δυστυχισμένο ή αγχωμένο σε άλλες πτυχές της ζωής, οπότε καταφεύγει σε μια συμπεριφορά όπου νιώθει ότι έχει περισσότερο τον έλεγχο”.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το κλειδί για την επίλυση του πρώιμου εθισμού στα παιχνίδια είναι να δείξετε στο παιδί σας ότι μπορεί να τα καταφέρει χωρίς παιχνίδια, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα προβλήματα που του προκαλούν άγχος. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε τα άλλα χόμπι και ενδιαφέροντά τους και τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό για το παιδί σας, ενώ είστε και εσείς στις συσκευές σας. Φυσικά, μπορείτε να απευθυνθείτε στο διαδίκτυο για συμβουλές, αλλά πρέπει να αφιερώσετε χρόνο από κοντά για να υποστηρίξετε το παιδί σας και να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του.

Ποιες είναι οι συνέπειες του υπερβολικού χρόνου στην οθόνη;

Ενώ ο χρόνος που αφιερώνεται στα παιχνίδια μπορεί να κάνει ένα παιδί να αισθάνεται ενθουσιασμένο και γεμάτο τη στιγμή αυτή, μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στην ευημερία του. Ορισμένες από τις συνέπειες του εθισμού στα παιχνίδια περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη αυτοεκτίμηση
  • Περιορισμένη ικανότητα κατά τη διάρκεια των πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεων
  • Αδυναμία αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων σε πραγματικό χρόνο
  • Μείωση των σχολικών βαθμών

Ο εθισμός στα παιχνίδια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σωματικά προβλήματα υγείας, όπως:

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα του υπερβολικού χρόνου που αφιερώνεται στα παιχνίδια. Το σύνδρομο αυτό, το οποίο προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, προκαλεί μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο στο χέρι και το αντιβράχιο. Εμφανίζεται όταν ένα από τα κύρια νεύρα του χεριού συμπιέζεται  καθώς διέρχεται από τον καρπό. Μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απομόνωση εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Καθώς μεγαλώνουν, ορισμένα παιδιά μπορεί να καταλήξουν χωρίς φίλους και να αισθάνονται αποκομμένα από την κοινωνία, οδηγώντας σε σοβαρό άγχος και κατάθλιψη. Ταυτόχρονα, μπορεί να εξαρτώνται πλήρως από το παιχνίδι για την ευτυχία τους. Τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν την ανοχή στην ντοπαμίνη – τον νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που ρυθμίζει την ευχαρίστηση. Επομένως, όταν ένα παιδί παίζει βιντεοπαιχνίδια επί ώρες, άλλες δραστηριότητες δεν του φαίνονται τόσο διασκεδαστικές και το να μην μπορεί να παίξει νιώθει βαρεμάρα.

Μια άλλη μακροπρόθεσμη επίπτωση του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια που αξίζει να εξεταστεί είναι η οικονομική πτυχή. Η χρηματοδότηση ενός ενδιαφέροντος όπως το gaming μπορεί να είναι δαπανηρή, είτε πρόκειται για την αγορά παιχνιδιών, είτε για τον εξοπλισμό, είτε για wi-fi υψηλής ταχύτητας.

Πώς να διαχειριστείτε τον εθισμό στα παιχνίδια;

Ενώ το να αναγκάσετε το παιδί σας με απειλές να σταματήσει εντελώς τη δραστηριότητα του παιχνιδιού μπορεί να φαίνεται η απλούστερη επιλογή, ένα τόσο δραστικό μέτρο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό. Στα αρχικά στάδια, αξίζει περισσότερο να μειώσετε σιγά-σιγά τον χρόνο του παιδιού σας στην οθόνη και να του προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις.

Ο Lowe λέει ότι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να απομακρυνθεί από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι η δημιουργία άλλων ενδιαφερόντων του. Αυτό μπορεί να είναι ένα άθλημα, μια καλλιτεχνική δραστηριότητα ή απλά να το ενθαρρύνετε να βγαίνει έξω με τους φίλους του. Θα πρέπει επίσης να επιδιώκετε να βρίσκετε χρόνο για οικογενειακές εξόδους και να προσκαλείτε κόσμο για να διατηρείτε τα κοινωνικά τους ενδιαφέροντα ζωντανά, ακόμη και όταν μπορεί να δυσκολεύονται με τους συνομηλίκους τους.

Άλλοι τρόποι για να μειώσετε τον χρόνο παιχνιδιού του παιδιού σας περιλαμβάνουν:

  1. Να θέτετε όρια στον χρόνο τους στην οθόνη
  2. Το να συζητάτε με το παιδί σας και να κάνετε συμφωνίες (για παράδειγμα, επιτρέποντάς του να έχει 30 λεπτά χρόνο παιχνιδιού αν πάει μια βόλτα μαζί σας)
  3. Βρίσκοντας μια νέα δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε και οι δύο μαζί και προγραμματίζοντας χρόνο γι’ αυτήν
  4. Κρατήστε τις συσκευές μακριά από το υπνοδωμάτιό τους (ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν κοιμούνται)
  5. Δοκιμάστε εφαρμογές που μπλοκάρουν ορισμένα παιχνίδια (αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για να τα αποτρέψετε από βίαια παιχνίδια)
  6. Να ζητάτε από φίλους και συγγενείς να παρακολουθούν επίσης τις συνήθειες τους στα παιχνίδια όταν δεν είναι στο σπίτι
  7. Ικανοποιήστε την αγάπη τους για τα παιχνίδια με παιχνίδια εκτός σύνδεσης, όπως επιτραπέζια παιχνίδια όπως η Monopoly, το Cluedo ή άλλα που μπορείτε να παίξετε οικογενειακώς

“Ωστόσο, αν το παιδί σας βιώνει έναν ολοκληρωμένο εθισμό, τότε η αργή μείωση του χρόνου τους μπορεί να μην είναι αρκετή. Η αντιμετώπιση του προβλήματος θα χρειαστεί πολύ χρόνο και προσπάθεια. Ενδεχομένως μπορεί να απαιτήσει πλήρη διακοπή του χρόνου εκτός του συνηθισμένου περιβάλλοντός τους, είτε αυτό είναι σε ένα ίδρυμα είτε απλώς να βρίσκεται κάπου χωρίς wifi ή οθόνες”, προσθέτει ο Lowe.

Μπορεί να υπάρξουν συμπτώματα στέρησης από τον εθισμό στα παιχνίδια στα παιδιά;

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το παιδί σας θα παρουσιάσει συμπτώματα στέρησης καθώς θα μειώνει τον χρόνο του στο παιχνίδι. Αυτά θα έχουν κυρίως τη μορφή άγχους, αλλά θα μπορούσαν να εκφραστούν με διάφορους τρόπους, όπως θυμός, απογοήτευση, κατάρρευση ή πιο εμφανής φόβος.

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να ξεπεράσετε αυτά τα συμπτώματα, αλλά θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα που απέφευγε και καταπίεζε, ενώ ήταν κολλημένο στον υπολογιστή του.

Ως γονέας, ίσως χρειαστεί να βρείτε την ικανότητα να είστε μαζί με τα παιδιά σας ενώ βρίσκονται σε πραγματική δυσφορία. Αυτή μπορεί να είναι μια από τις δυσκολότερες δουλειές που μπορεί να κάνει ένας γονιός, καθώς βιώνετε τον πόνο, την αγωνία και τον φόβο για το παιδί του. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεται για να καταλάβετε τη σοβαρότητα του προβλήματος και να τα βοηθήσετε να γίνουν καλύτερα.

Θα πρέπει να εμπιστευτείτε ότι αυτή η διαδικασία θα αξίζει τον κόπο και να υπενθυμίζετε στο παιδί σας ότι η απόσυρσή του είναι βιώσιμη, καθώς θα φτάσει σε ένα σημείο – ίσως σε εβδομάδες ή μήνες – όπου θα είναι σε θέση να λειτουργήσει πέρα από το παιχνίδι.

Ποια θεραπεία υπάρχει για τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια;

Η επαγγελματική υποστήριξη που απαιτείται για τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια εξαρτάται από τη σοβαρότητά του. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί, επομένως είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση και να αντιμετωπίζετε τυχόν προβλήματα πριν επιδεινωθούν και απαιτηθεί ιατρική παρέμβαση ή θεραπεία εθισμού. Να είστε προσεκτικοί όμως, για να αποφύγετε να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται ότι βρίσκεται κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Ωστόσο, μπορεί να έχετε πρόσβαση σε υποστήριξη από έναν παιδοψυχοθεραπευτή ή έναν ψυχολόγο, ο οποίος έχει εμπειρία στη συνεργασία με γονείς και μπορεί να σας βοηθήσει να επιβάλλετε σαφή όρια. Ένας θεραπευτής θα σας βοηθήσει επίσης, και αυτό είναι σημαντικό, με τα δικά σας συναισθήματα άγχους μπροστά στην αγωνία του παιδιού σας. Ο εθισμός στα παιχνίδια μπορεί να επιβαρύνει τα μέλη της οικογένειας, γι’ αυτό θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι.

Επιπλέον, αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, υπάρχουν κέντρα απεξάρτησης σε ιδρύματα που μπορούν να σπάσουν τον κύκλο, αλλά δεν αποτελούν εύκολη λύση. Η σκληρή δουλειά θα πρέπει ακόμα να συνεχιστεί από εσάς και τους αγαπημένους σας όταν επιστρέψουν στο σπίτι.

Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική ψυχολογική προσέγγιση που μπορεί να ακολουθήσει ένας ψυχολόγος είναι η συμπεριφοριστική. Στον πυρήνα του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια βρίσκονται ζητήματα που σχετίζονται με τη διάθεση, το άγχος και την αυτοεκτίμηση. Αυτά τα συναισθήματα πρέπει να κρατηθούν, να κατανοηθούν και να επεξεργαστούν από τους γονείς και στη συνέχεια από το παιδί σας. Θα ήταν ωφέλιμο να βρείτε επαγγελματική υποστήριξη που να κατανοεί αυτό το κομμάτι της διαδικασίας και όχι μόνο μια προσέγγιση κανόνων και ορίων.


+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved