Βότανα

7 βότανα για την προστασία του ήπατος

Οι ηπατικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας, της αλκοολικής ηπατοπάθειας, της ηπατικής ανεπάρκειας, της κίρρωσης και του καρκίνου του ήπατος, αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Βασικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ηπατικών παθήσεων είναι, μεταξύ άλλων, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, κλπ.

Υπάρχουν διάφοροι συμβατικοί τρόποι αντιμετώπισης των ηπατικών παθήσεων, όπως η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, η ανοσοθεραπεία και η χειρουργική εκτομή, αλλά στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη χρήση φαρμακευτικών βοτάνων για την προάσπιση της υγείας του ήπατος τους.

Μερικά από τα πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με μελέτες, βότανα για την προστασία του ήπατος είναι τα εξής:

  1. Γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα στην παραδοσιακή ιατρική, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων του χοληδόχου πόρου και του ήπατος.

Η σιλυμαρίνη είναι ένα σύμπλοκο ενώσεων, που περιέχουν οι σπόροι του γαϊδουράγκαθου, και θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων και μείωση της φλεγμονής σε άτομα που πάσχουν από ηπατική νόσο.

Μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη συμπληρώματος σιλυμαρίνης μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη της ηπατικής νόσου και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή.

  1. Ginseng

Το ginseng παρουσιάζει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την προστασία του ήπατος από βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν ιοί, τοξίνες και το αλκοόλ.

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει επίσης πως το ginseng μπορεί να βοηθήσει στην σωστή λειτουργία του ήπατος και μείωση της φλεγμονής και της κόπωσης, που αντιμετωπίζουν ως συμπτώματα τα άτομα που πάσχουν από ηπατική νόσο.

  1. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι και η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG), η κύρια πολυφαινόλη που αυτό περιέχει, έχουν παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την προστασία του ήπατος. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει αποδειχθεί ευεργετική στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος, της ηπατίτιδας, της κίρρωσης του ήπατος, της ηπατικής στεάτωσης και της χρόνιας ηπατικής νόσου.

Ορισμένες μελέτες, με συμμετέχοντες άτομα που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), έχουν δείξει επίσης πως η καθημερινή λήψη εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τους δείκτες ηπατικής βλάβης στα άτομα αυτά.

  1. Γλυκόριζα

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει πως η γλυκόριζα και η γλυκυρριζίνη, το κύριο δραστικό συστατικό της, έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες.

Το εκχύλισμα γλυκόριζας, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό στην προστασία του ήπατος από βλάβες που προκαλούν τοξίνες, όπως το αλκοόλ, αλλά και ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Β και C.

  1. Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη αποτελεί το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά και σύμφωνα με μελέτες παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για την υγεία, ένα εκ των οποίων είναι η συμβολή της στη θεραπεία ορισμένων ηπατικών νόσων.

Η καθημερινή λήψη συμπληρώματος κουρκουμίνης έχει συνδεθεί με την μείωση της περιεκτικότητας του ήπατος σε λίπος, της LDL («κακής») χοληστερόλης, των δεικτών φλεγμονής και γενικότερα της σοβαρότητας της νόσου σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).

  1. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως η αλλισίνη και η αλλιίνη, τα όποια σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προάσπιση της υγείας του ήπατος.

Η συχνή κατανάλωση ωμού σκόρδου έχει συνδεθεί, από μελέτες, με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος, καθώς και καρκίνου του ήπατος.

  1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε τζιντζερόλες, ενώσεις οι οποίες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και προστασία του ήπατος από τοξίνες, όπως το αλκοόλ, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.

Τι απαιτεί προσοχή κατά τη χρήση των παραπάνω βοτάνων;

Ορισμένα από τα παραπάνω βότανα, αν και ευεργετικά για το ήπαρ, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή από άτομα που ήδη πάσχουν από κάποια ηπατική νόσο, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα και να προκαλέσουν τοξικότητα στο ήπαρ. Παραδείγματα αποτελούν τα συμπυκνωμένα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού και σκόρδου, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν προκαλέσει οξεία ηπατική βλάβη.

Επιπλέον, αρκετά βότανα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες και ηπατικές βλάβες.

Για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος για την υγεία συνιστάται η επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν τη χρήση βοτάνων για τη θεραπεία και πρόληψη ηπατικών παθήσεων.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The 10 Best Herbs for Liver Health: Benefits and Precautions https://www.healthline.com/nutrition/herbs-for-liver

Silybin and the liver: From basic research to clinical practice https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3098397/

Effect of Korean Red Ginseng in chronic liver disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628344/

Herbal remedies for liver fibrosis: A review on the mode of action of fifty herbs https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6035307/

Glycyrrhiza glabra (Licorice) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7348626/

Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073929/

Hepatoprotective effects of garlic against ethanol-induced liver injury: A mini-review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29208504/

Effect of Ginger Powder Supplementation in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized Clinical Trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6986243/