Εγκυμοσύνη

8 αλήθειες για την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο-Αποκλειστική συνέντευξη

Τι είναι η «εξωσωματική σε φυσικό κύκλο»;

Συνέντευξη του Δρ. Θάνου Παράσχου, Γυναικολόγου- Μαιευτήρα, Ειδικού Γονιμότητας, Ενδοσκοπικού Χειρουργού, Διευθυντή του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO στο wikihealth.gr.

Ποια γυναίκα, που δυσκολεύεται να συλλάβει, δε θα ήθελε να καταφέρει τελικά να μείνει έγκυος με τη βοήθεια της επιστήμης στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χωρίς να μάλιστα χρειαστεί να πάρει φάρμακα; Και μόνο, επομένως, το άκουσμα της φράσης «εξωσωματική σε φυσικό κύκλο» ακούγεται δελεαστικό για κάθε υπογόνιμη γυναίκα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, με τακτικό υπέρηχο παρακολουθείται από τον γιατρό η φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης του ωαρίου, που γίνεται σε κάθε εμμηνορρυσιακό κύκλο. Πριν από τη φυσιολογική ωορρηξία γίνεται ωοληψία, δηλαδή συλλέγεται με μια μικρή επέμβαση το ένα ωάριο που φυσιολογικά παράγει η γυναίκα και στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο η γυναίκα δεν παίρνει τα φάρμακα που χορηγούνται, για να παράγει πολλά ωάρια.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για την εξωσωματική με φυσικό κύκλο, που μοιάζει τόσο ιδανική και ασφαλής για κάποιες γυναίκες.

Είναι πιο φθηνή η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο;

«Αυτό είναι αλήθεια», εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, «αν εκτιμήσουμε μεμονωμένα το κόστος». «Η μέθοδος αυτή είναι πιο φθηνή σε σχέση με την κλασική διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Δεν έχει όμως το ποσοστό επιτυχίας που έχει η κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση, οπότε μπορεί να χρειαστούν συχνές επαναλήψεις, πράγμα που συσσωρευτικά αυξάνει το κόστος», εξηγεί ο Δρ. Παράσχος.

Ισχύει πως δε χρησιμοποιούνται φάρμακα στην εξωσωματική σε φυσικό κύκλο;

«Ισχύει, όπως είπαμε, αυτό. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονίσω ότι, παρόλο που δε χρησιμοποιούμε τα φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική θεραπεία για την προετοιμασία της μήτρας κατά την εμβρυομεταφορά, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης» αναφέρει ο Δρ. Παράσχος.

Αληθεύει ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες;

«Πράγματι, οι παρενέργειες είναι σχεδόν μηδενικές με αυτή τη μέθοδο που είναι πιο κοντά στη φύση. Εφόσον δε χορηγούνται φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών, εξαιρούνται όλες οι πιθανές παρενέργειές τους» σημειώνει ο Δρ. Παράσχος.

Τα ωάρια που συλλέγονται είναι καλύτερης ποιότητας;

«Γενικά, έχουμε παρατηρήσει ότι τα ωάρια από φυσικό κύκλο είναι πιο υγιή και ποιοτικά από εκείνα που προκύπτουν μετά από τη χορήγηση φαρμάκων διέγερσης ωοθηκών. Επειδή συνήθως τη μέθοδο την εφαρμόζουμε σε μεγαλύτερες ηλικίες, υπάρχει πτώση στην ποιότητα των ωαρίων λόγω της ηλικίας» εξηγεί ο Δρ. Παράσχος.

Μπορεί η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο να επαναληφθεί πολλές φορές;

«Πράγματι άλλο ένα πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι η γυναίκα μπορεί να επαναλάβει όσες φορές θέλει τη διαδικασία μέχρι να πετύχει εγκυμοσύνη, εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, τονίζοντας όμως ότι αυτό μπορεί να είναι και ένα αναγκαστικό μειονέκτημα της μεθόδου. Η ανάγκη για επανάληψη. Με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου δεν μπορούμε να συλλέξουμε πολλά ωάρια, τα οποία θα αποθηκευτούν για μελλοντικές προσπάθειες.

Μόνο ένα ωάριο, το πολύ δύο, μπορεί να συλλεχθούν, πράγμα που μειώνει τις πιθανότητες εμβρυομεταφοράς και σύλληψης. Έτσι, σε περίπτωση που δεν έχουμε σύλληψη, θα πρέπει κάθε φορά να επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία της παρακολούθησης με υπέρηχο και της ωοληψίας» αναφέρει ο Δρ. Παράσχος.

Έχει μικρό ποσοστό επιτυχίας σε σχέση με την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση;

«Το ποσοστό επιτυχίας ανά γυναίκα που υποβάλλεται σε αυτήν τη θεραπεία είναι ανά κύκλο 15%-20%. Από την άλλη, η πιθανότητα κύησης, ύστερα από κλασική εξωσωματική, κυμαίνεται μεταξύ 25%-35%  ανά κύκλο (και φτάνει το 60% για νέες γυναίκες), διευκρινίζει ο Δρ. Παράσχος.

Η επανάληψη φέρνει επιτυχία;

«Παρόλο που έχει πολύ μικρότερο ποσοστό επιτυχίας από την κλασική εξωσωματική, έχουμε παρατηρήσει ότι έπειτα από 4 συνεχόμενους κύκλους εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο το αθροιστικό ποσοστό κύησης μπορεί να ξεπεράσει το 35%. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις που είχαμε επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια. Φυσικά, τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας» τονίζει ο Δρ. Παράσχος.

Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο αφορά μόνο ορισμένες γυναίκες;

«Συνήθως όχι σε νέες γυναίκες που έχουν πιο αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας της κλασικής εξωσωματικής. Κι αυτό επειδή η εξωσωματική με φυσικό κύκλο είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία. Συστήνεται όμως σε γυναίκες που έχουν κάνει αρκετούς κύκλους εξωσωματικής χωρίς επιτυχία, παρόλα αυτά θέλουν να συνεχίσουν την προσπάθεια χωρίς άλλη φαρμακευτική επιβάρυνση.

Επίσης, σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις θεραπείες διέγερσης ωοθηκών ή σε γυναίκες που έχουν παρουσιάσει υπερδιέγερση ωοθηκών από τη χορήγηση φαρμάκων της εξωσωματικής, που είναι μια παρενέργεια της θεραπείας.

Τέλος, αποτελεί μια ασφαλής εναλλακτική λύση και για γυναίκες που δεν επιτρέπεται να λάβουν φάρμακα, επειδή έχουν ιστορικό ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου ή για άλλους λόγους. Ο Δρ. Παράσχος εξηγεί ωστόσο ότι, ακόμα και για όλες αυτές τις περιπτώσεις που αναφέρονται, η εξωσωματική με φυσικό κύκλο δεν είναι η μόνη εναλλακτική. «Μια λύση με εξαιρετικά αυξημένα ποσοστά επιτυχίας για αυτές τις γυναίκες είναι η εξωσωματική με χρήση ωαρίων δότριας» αναλύει ο Δρ. Παράσχος.

Διαβάστε περισσότερα για όλα τα θέματα και τις εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση εδώ:

W: www.ivf-embryo.gr

E: [email protected]

F: Δρ. Θάνος Παράσχος

T: (+30) 210 6774104

Κ: (+30) 694442824