Τι αισθάνεσαι;

Υγεία Δέρματος

8 κοινές αιτίες δερματικών εξανθημάτων σε παιδιά

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες δερματικών εξανθημάτων σε παιδιά;

1. Αντηλιακό

Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα, αλλά μερικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε ένα ευαίσθητο δέρμα, όπως το δέρμα ενός μωρού. Για να αποφύγετε αυτό το αποτέλεσμα, επιλέξτε αντηλιακά χωρίς παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ (PABA), ένα συστατικό που συνήθως προκαλεί ερεθισμό. Σε παιδιά άνω των 6 μηνών, χρησιμοποιείστε αντηλιακό ευρέος φάσματος SPF 30, που μπλοκάρει τις ακτίνες UVA και UVB.

2. Αντιβακτηριδιακά σαπούνια

Θεωρητικά, τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια δεν ελλοχεύουν κινδύνους, αλλά το κοινό συστατικό triclosan που περιέχουν, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα των μωρών. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα απλό ήπιο σαπούνι και νερό.

3. Λοσιόν

Είναι δελεαστικό να θέλετε να διατηρείτε το δέρμα του μωρού σας απαλό με την χρήση λοσιόν, αλλά οι ενυδατικές κρέμες περιέχουν αρώματα που μπορούν να ερεθίσουν το ευαίσθητο του δέρμα, ειδικά εάν έχει έκζεμα. Για ξηρό δέρμα, χρησιμοποιήστε ήπιο σαπούνι και συζητήστε με τον παιδίατρο σας για το ποιες λοσιόν μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

4. Μωρομάντηλα

Τα μωρομάντηλα είναι σίγουρα πολύ βοηθητικά και εύχρηστα για τις μητέρες, ωστόσο τα περισσότερα περιέχουν αρώματα και αλκοόλ που προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα των μωρών. Επιπρόσθετα, μερικά περιέχουν και συντηρητικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα εξ΄ επαφής (εξάνθημα που προκαλεί κνησμό). Αντί λοιπόν να χρησιμοποιείτε υγρά μαντηλάκια, χρησιμοποιείστε υγρές μαλακές πετσέτες (με νερό).

5. Απορρυπαντικό ρούχων

Οι χημικές ουσίες που συσκευάζονται σε ορισμένα απορρυπαντικά ρούχων μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία είναι πιο συχνή σε παιδιά που έχουν έκζεμα. Για να αποτρέψετε αυτό το αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε ήπιο απορρυπαντικό χωρίς πρόσθετα αρώματα και βαφές. Επιπλέον, φροντίστε να πλένετε όλα τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα και τις πετσέτες του παιδιού σας, τουλάχιστον δύο φορές, για να αφαιρούνται  εντελώς τα υπολείμματα των απορρυπαντικών.

6. Σαμπουάν μαλλιών

Πριν αγοράσετε ένα σαμπουάν για το μωρό σας, ελέγξτε καλά την ετικέτα του. Υπάρχουν αρώματα και χημικές ουσίες που ενοχλούν το ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής των παιδιών. Για να είστε σίγουροι για την ασφάλεια των σαμπουάν, επιλέξτε φυσικά προϊόντα με λιγότερα αρώματα και χημικές ουσίες.

7. Συντηρητικά στο σαπούνι

Ορισμένα σαπούνια μπορεί να περιέχουν φορμαλδεΰδη, ένα συντηρητικό που είναι σε θέση να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, τα μάτια και στους πνεύμονες, έκζεμα και φλεγμονή στο δέρμα. Επιλέξτε προϊόντα χωρίς αρώματα, χημικά και το συγκεκριμένο συντηρητικό.

8. Παρασιτοκτόνα σε εσωτερικούς χώρους

Τα μωρά περνούν πολύ χρόνο στο έδαφος μπουσουλώντας ή παίζοντας, οπότε οι ρύποι και η σκόνη που συσσωρεύονται στο πάτωμα και τα χαλιά σας, μπορούν εύκολα να καταλήξουν στο σώμα τους. Σημειώνεται ότι στη σκόνη του σπιτιού εντοπίζονται συχνά φυτοφάρμακα και άλλες τοξίνες, άρα πρέπει να είστε σίγουροι ότι καθαρίσατε καλά όλες τις επιφάνειες του σπιτιού σας, κυρίως τα δάπεδα, αλλά φροντίστε να χρησιμοποιείτε ασφαλή προϊόντα καθαρισμού προς αποφυγή αλλεργιών και άλλων αρνητικών επιδράσεων.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Slideshow: 11 Common Causes of Skin Rashes https://www.webmd.com/children/ss/slideshow-skin-irritants

Healthy child https://healthychild.org/

Sodium lauryl sulfate (SLS) induced irritant contact dermatitis: a correlation study between ceramides and in vivo parameters of irritation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8917825/

Journal of Exposure Analysis and Environmental Epidemiology (J Expo Anal Environ Epidemiol) https://www.researchgate.net/journal/Journal-of-Exposure-Analysis-and-Environmental-Epidemiology-1053-4245

Your Partner in Patient-first Care https://www.aafp.org/home.html

American Academy of Dermatology https://www.aad.org/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι