Πρόληψη και θεραπεία

8 κοινοί μύθοι που αφορούν την αϋπνία

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί μύθοι για την αϋπνία;

Μύθος 1: «Το ποτό θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ευκολότερα»

Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από αϋπνία, φτάνουν στο σημείο να θέλουν απελπισμένα να κοιμηθούν ξεκούραστα έστω και ένα βράδυ. Πολλοί λοιπόν, θεωρούν ότι ένα ποτήρι αλκοόλ θα τους βοηθήσει να κοιμηθούν καλύτερα. Αυτό όμως είναι λάθος. Παρόλο που αρχικά το αλκοόλ έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα, αργότερα κατά τον μεταβολισμό του, διαταράσσει τον ύπνο. Ως εκ τούτου, το αλκοόλ δεν βοηθά, ούτε στην ποσότητα, ούτε στην ποιότητα του ύπνου.

Μύθος 2: «Η αϋπνία οφείλεται μόνο σε ψυχολογικούς παράγοντες»

Παρόλο που το άγχος είναι η νούμερο ένα αιτία της αϋπνίας, δεν είναι ωστόσο η μοναδική. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες και καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αυπνία όπως:

Μύθος 3: «Η τηλεόραση και η ενασχόληση με το κινητό διευκολύνουν τον ύπνο»

Η παρακολούθηση βίντεο στο κινητό, η παρακολούθηση μιας ταινίας στην τηλεόραση ή το διάβασμα ενός κειμένου στον υπολογιστή, δεν θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε όπως νομίζετε. Αντιθέτως, το φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές, θα μειώσουν τα επίπεδα της μελατονίνης που εκκρίνεται και χρειάζεται ο εγκέφαλος για να σας κοιμήσεις, ενώ ο θόρυβος θα δυσκολέψει περεταίρω τον ύπνο σας. Κλείστε κινητά, υπολογιστές και τηλεοράσεις, τουλάχιστον μια ώρα πριν κοιμηθείτε, χαμηλώστε το φως του δωματίου σας και αν χρειάζεστε λίγο θόρυβο για να αποκοιμηθείτε ακούστε απλά χαλαρωτική μουσική.

Μύθος 4: «Τα βοηθήματα ύπνου είναι ακίνδυνα»

Είναι αλήθεια ότι τα σημερινά υπνωτικά χάπια είναι λιγότερο επικίνδυνα από τα παλαιότερα, όμως όλα ελλοχεύουν κινδύνους, όπως η εξάρτηση. Πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο βοήθημα ύπνου συζητήστε με τον γιατρό σας. Υπογραμμίζεται ότι τα εν λόγω βοηθήματα, δεν θεραπεύουν την αυπνία, αλλά προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση.

Μύθος 5: «Αν δεν κοιμηθείτε καλά, μπορείτε να αναπληρώσετε αργότερα τον ύπνο σας»

Αν δεν έχετε κοιμηθεί καλά ή και καθόλου για μια δύο μέρες, είναι αδύνατον να αναπληρώσετε τον ύπνο που χάσατε, διότι το βιολογικό σας ρολόι θα έχει ήδη διαταραχθεί και αυτή η διαταραχή ενδέχεται να δυσκολέψει τον ύπνο σας και τις επόμενες ημέρες. Ο μόνος τρόπος για να επανέλθετε είναι να προγραμματίσετε ξανά τις ώρες του ύπνου σας.

Μύθος 6: «Ο μεσημεριανός ύπνος αντισταθμίζει την αϋπνία»

Ο μεσημεριανός ύπνος λειτουργεί διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο. Για μερικούς ανθρώπους ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι αναζωογονητικός, ενώ για άλλους μπορεί να δυσκολέψει περαιτέρω τον βραδινό τους ύπνο.

Μύθος 7: «Θα μάθετε να χρειάζεστε λιγότερο ύπνο»

Το να πιστέψετε ότι είναι δυνατόν να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να χρειάζεται λιγότερο ύπνο, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητα σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κάθε άνθρωπος γεννιέται με διαφορετικές ανάγκες ύπνου, τις οποίες ωστόσο, πρέπει να εκπληρώνει, αλλιώς, την επόμενη μέρα θα αντιμετωπίζει προβλήματα κόπωσης, συγκέντρωσης και προσοχής. Είναι γενικά αδύνατον να εκπαιδεύσει κάποιος τον εαυτό του να χρειάζεται λιγότερο ύπνο. Οι περισσότεροι χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Μύθος 8: «Τα προβλήματα ύπνου εξαφανίζονται μόνα τους»

Τα προβλήματα ύπνου δεν εξαφανίζονται μόνα τους. Πρέπει να βρείτε την αιτία που προκαλεί την αυπνία σας και να την αντιμετωπίσετε. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Insomnia Myths and Facts https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-insomnia

Brain Basics: Understanding Sleep https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Understanding-Sleep

Sleep Disorders and Sleep Deprivation: An Unmet Public Health Problem https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20669438/

Uncovering Residual Effects of Chronic Sleep Loss on Human Performance https://stm.sciencemag.org/content/2/14/14ra3.abstract

Insomnia https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12119-insomnia