Αίμα

8 λόγοι που κάνετε εύκολα μελανιές

Οι μελανιές ή εκχυμώσεις δημιουργούνται όταν όταν το αίμα παγιδεύεται κάτω από το δέρμα λόγω ρήξης κάποιου αιμοφόρου αγγείου, και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει υψηλή πίεση στο δέρμα, όπως ένα χτύπημα, μπορεί να προκαλέσει μώλωπες που συνήθως υποχωρούν χωρίς θεραπεία μέσα σε λίγες μέρες. Αν πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να έχει επηρεάσει σε βάθος τους ιστούς, τότε οι εκχυμώσεις ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη έκταση και η επούλωση τους να πάει αρκετές εβδομάδες. Σχετικά πιο εύκολα παρουσιάζονται μώλωπες σε ηλικιωμένους και γυναίκες καθώς το δέρμα τους είναι πιο λεπτό, ενώ στους άνδρες που έχουν πιο παχιά επιδερμίδα, εμφανίζονται δυσκολότερα.

Αιτίες που παρουσιάζονται ευκολότερα μελανιές

Μερικές από τις βασικές αιτίες είναι οι ακόλουθες:

1.Ηλικιακοί παράγοντες ή ποιότητα δέρματος

Καθώς το σώμα γερνά, το δέρμα λεπταίνει και τα αιμοφόρα αγγεία σπάνε πιο εύκολα, εγκλωβίζοντας έτσι  το αίμα στους γειτονικούς ιστούς με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μελανιές. Συνήθως, όταν το δέρμα είναι αρκετά λεπτό, ανεξάρτητα από την αιτία που συμβαίνει αυτό, παρατηρούνται μελανιές δυσανάλογες της πίεσης στο σημείο, που απαιτούν μεγαλύτερο διάστημα επούλωσης, ενώ μια πιθανή αιμορραγία διαρκεί περισσότερο όταν υπάρχει λεπτό δέρμα στην περιοχή.

2.Λήψη φαρμάκων

Υπάρχουν φάρμακα που επηρεάζουν το αίμα και προκαλούν περισσότερες μελανιές. Μερικά φάρμακα που συχνά επηρεάζουν την πήξη του αίματος είναι τα παρακάτω:

  • ασπιρίνη
  • ηπαρίνη
  • βαρφαρίνη
  • ριβαροξαβάνη
  • δαβιγατράνη
  • η μεγάλη κατανάλωση φυτικών προιόντων με ήπιες αντιθρομβωτικές ιδιότητες,όπως σκόρδο και τζιντζερ
  • αντικαταθλιπτικά χάπια, όπως αυτά που περιέχουν σιταλοπράμη και φλουοξετίνη
  • Γλυκοκορτικοειδή και κορτικοστεροειδή όπως πρεδνιζολόνη

Για αυτό τον λόγο σε περίπτωση που γίνεται λήψη φαρμακευτικής αγωγής με αντιπηκτικές ιδιότητες και εμφανιστούν εκχυμώσεις, πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο γιατρός για να εντοπίσει την αιτία και να προβεί σε ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής, αν κριθεί απαραίτητο.

3.Προβλήματα του ήπατος και υπερκατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ και η κατάχρηση του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και φθορά στο ήπαρ, όπως, για παράδειγμα, η κύρωση του ήπατος που καταστρέφει την λειτουργία του και δεν μπορεί αυτό να καθαρίσει τις τοξίνες από το αίμα οδηγώντας σε δυσλειτουργίες ολόκληρο τον οργανισμό, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Το αλκοόλ δημιουργεί σοβαρές ανωμαλίες στη λειτουργία του αίματος και συχνά και θρόμβους, αλλά συνήθως  αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν εντοπιστούν εγκαίρως.

4.Διαταραχές του αίματος

Η αιμορροφιλία είναι μια από τις πιο γνωστές κληρονομικές παθήσεις και προσβάλει κυρίως τους άνδρες. Χαρακτηρίζεται από αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει σωστά την πήξη του αίματος και πρόκληση ασταμάτητης αιμορραγίας αν κοπεί κάποιο αιμοφόρο αγγείο. Αντίστοιχη, αλλά συνήθως λιγότερο επικίνδυνη διαταραχή του αίματος είναι η νόσος Von Willebrand που δημιουργεί τα ίδια προβλήματα, αλλά δεν έχει τόσο έντονα συμπτώματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες 1 στους 100 ανθρώπους πάσχει από την νόσο και ίσως αρκετές φορές δεν το γνωρίζει καν. Αντιμετωπίζεται όπως η αιμορροφιλία.

5.Αγγειίτιδα

Πρόκειται για μια σειρά δραστηριοτήτων που προκαλούν φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία και κατά συνέπεια αιμορραγία και μώλωπες.Έλκη, θρόμβοι και μούδιασμα των άκρων είναι συμπτώματα επίσης, ενώ συνήθως αντιμετωπίζεται με την χορήγηση φαρμάκων όπως τα στεροειδή.

6.Γεροντική πορφύρα

Επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και μάλιστα εμφανίζεται σε ποσοστό 10% σε ηλικίες άνω των 50 ετών, προκαλώντας βλάβες στο δέρμα που μοιάζουν με μώλωπες οι οποίοι διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απαιτείται προστασία από τον ήλιο καθώς και προσοχή στον τρόπο ζωής για να μειωθεί η συχνότητα εκδήλωσης αφού δεν υπάρχει θεραπεία.

7.Καρκίνος

Τύποι καρκίνου όπως η λευχαιμία, του μυελού των οστών ή του αίματος μπορεί να προκαλέσουν δυσαρμονίες στο αίμα και εκτεταμένους μώλωπες. Καλό είναι να πραγματοποιηθούν εξετάσεις και να ξεκινήσει άμεσα θεραπεία, καθώς πλέον αρκετοί από αυτούς τους τύπους καρκίνου αντιμετωπίζονται.

8.Έλλειψη βιταμινών

Μια πάθηση που προκαλεί μώλωπες και έντονη αιμορραγία είναι το σκορβούτο που προκύπτει από έλλειψη σε βιταμίνη C. Επιπλέον η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην πήξη του αίματος. Προτείνεται ο έλεγχος και η συχνή παρακολούθηση των επιπέδων των βιταμινών στο αίμα και η λήψη συμπληρωμάτων ή αναπροσαρμογή της διατροφής ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved