Πρόληψη και θεραπεία

8 παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των οστών σας

Ποιες συνήθειες επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των οστών;

1. Υπερκατανάλωση άλατος

Όσο περισσότερο αλάτι τρώτε, τόσο περισσότερο ασβέστιο αποβάλλεται από το σώμα σας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν συσσωρεύεται σε επαρκείς ποσότητες για να ευνοήσει τα οστά σας. Τρόφιμα όπως το ψωμί, τα τυριά, τα πατατάκια και τα αλλαντικά, είναι πλούσια σε αλάτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν χρειάζεται να απομακρύνετε εντελώς το αλάτι από τη διατροφή σας, αλλά προσπαθήστε να καταναλώνετε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα. (Σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολύ αλάτι)

2. Αδράνεια μπροστά στην τηλεόραση

Είναι ωραίο να χαλαρώνετε στον καναπέ και να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας εκπομπή, αλλά όταν περνάτε ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση, δεν κινήστε αρκετά και η αδράνεια επηρεάζει αρνητικά τα οστά. (Πολλές ώρες αδράνειας κρύβουν κινδύνους)

3. Ποδηλασία

Η ποδηλασία για τη μετακίνηση από το σπίτι στη δουλειά ή για μια βόλτα το Σαββατοκύριακο κάνει καλό στην καρδιά και τους πνεύμονες. Τι γίνεται όμως με τα οστά. Η έντονη ποδηλασία δεν ευνοεί τα οστά και σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, δεν αυξάνει την οστική πυκνότητα όπως οι βόλτες, το τρέξιμο και οι πεζοπορίες. (Ποια τρόφιμα κάνουν καλό στην υγεία των οστών;)

Αν σας αρέσει η ποδηλασία, δεν χρειάζεται να την εγκαταλείψετε, αλλά φροντίστε να ενσωματώσετε στο πρόγραμμά σας και δραστηριότητες όπως τα βάρη, το τένις, η πεζοπορία, ο χορός και το κολύμπι (το νερό βοηθά τα οστά). (Πρόληψη οστεοπόρωσης: 6 tips για δυνατά οστά)

4. Δεν εκτίθεστε στο φως του ήλιου

Αν περνάτε πολύ χρόνο στο σπίτι και δεν εκτίθεστε σχεδόν καθόλου στο φως του ήλιου, τότε η οστική σας πυκνότητα επηρεάζεται αρνητικά. Ο ήλιος ωθεί το σώμα να παράγει βιταμίνη D και μόλις 10-15 λεπτά έκθεσης την εβδομάδα είναι αρκετά για να ευνοήσουν την οστική πυκνότητα. Τονίζεται ότι δεν χρειάζονται υπερβολές, γιατί η πολλή έκθεση στο ηλιακό φως, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. (Βιταμίνη D: Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες)

5. Αλκοόλ

Το αλκοόλ ευνοεί την οστική απώλεια και ως εκ τούτου θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις ποσότητες που καταναλώνετε. Για τις γυναίκες δεν συνιστάται περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα και για τους άνδρες δεν συνιστάται περισσότερο από δύο ποτά. (Αλκοόλ: Μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών; Μύθοι και αλήθειες!)

6. Κάπνισμα

Με το κάπνισμα, το σώμα δυσκολεύεται να σχηματίζει νέο υγιή οστικό ιστό. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο περισσότερο μειώνεται η οστική σας πυκνότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες διαστρεμμάτων, για τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Η διακοπή ωστόσο του καπνίσματος, μειώνει αυτούς τους κινδύνους και βελτιώνει την υγεία των οστών. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

7. Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, ειδικά αν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα οστά. Ορισμένα αντισπασμωδικά φάρμακα και γλυκοκορτικοειδή, όπως η πρεδνιζόνη και η κορτιζόνη, μπορούν να προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας. Τα εν λόγω αντιφλεγμονώδη φάρμακα χορηγούνται για παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, το άσθμα και η νόσος του Crohn.

8. Μειωμένο Σωματικό βάρος

Το μειωμένο σωματικό βάρος και ο ΔΜΣ 18,5 ή λιγότερο, αυξάνει την πιθανότητα καταγμάτων και απώλειας οστών. Αν είστε λιποβαρής, κάντε ασκήσεις βάρους και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το αν χρειάζεστε συμπληρώματα ασβεστίου. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας εξετάσει για τυχόν ιατρικές παθήσεις που μειώνουν σημαντικά το σωματικό βάρος.