Διατροφή

8 παθήσεις που συνδέονται με την ξαφνική απώλεια βάρους

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις υγείας που θα μπορούσαν να σας κάνουν να χάσετε βάρος απροσδόκητα. Σίγουρα, μερικές φορές υπάρχει μια απλή, μη ανησυχητική εξήγηση για την απώλεια βάρους σας. Αλλά αν ο τρόπος ζωής σας είναι ο ίδιος και εξακολουθείτε να χάνετε βάρος, ήρθε η ώρα να ρωτήσετε το γιατρό σας μήπως έχετε μία από τις παρακάτω παθήσεις.

Ποιες είναι οι ιατρικές παθήσεις που μπορεί να σας κάνουν να χάνετε βάρος;

  1. Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι ουσιαστικά το αντίθετο του υποθυρεοειδισμού: Αντί ο θυρεοειδής σας αδένας να είναι υπολειτουργικός, είναι υπερλειτουργικός. Το να κυκλοφορούν πάρα πολλές από αυτές τις θυρεοειδικές ορμόνες μπορεί να εκτοξεύσει το μεταβολισμό σας σε υπερδιέγερση και να σας κάνει να χάσετε βάρος.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν νευρικότητα ή ευερεθιστότητα, κόπωση ή μυϊκή αδυναμία, αίσθημα υπερβολικής ζέστης, προβλήματα στον ύπνο, τρεμάμενα χέρια, γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό, διάρροια και εναλλαγές της διάθεσης.

  1. Επίμονη καταθλιπτική διαταραχή

Ακριβώς όπως αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους λόγω υπερφαγίας, μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια βάρους λόγω υποφαγίας. Αν παλεύετε με την επίμονη καταθλιπτική διαταραχή και άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως ευερεθιστότητα, αισθήματα ενοχής, να έχει απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για χόμπι, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία στον ύπνο τότε σίγουρα αξίζει να το προσέξετε.

  1. Πεπτικό έλκος

Η νόσος του πεπτικού έλκους μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές σας συνήθειες με διάφορους τρόπους. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το φαγητό στην πραγματικότητα επιδεινώνει τον πόνο του πεπτικού έλκους, οπότε μπορεί να προσπαθήσουν να τρώνε όσο το δυνατόν λιγότερο  για να μειωθεί ο πόνος με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος.

  1. Διαβήτης

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2 συμβαίνουν όταν τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά και ότι ο διαβήτης συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία. Αλλά ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια βάρους, σύμφωνα με την Mayo Clinic, μαζί με θέματα όπως η αυξημένη δίψα, το συχνό αίσθημα ούρησης, η κόπωση, η θολή όραση και άλλα. Η απώλεια βάρους μπαίνει στο παιχνίδι αν ο διαβήτης σας κάνει να ουρείτε συχνά για να απαλλαγείτε από το υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα σας, το οποίο μπορεί επίσης να σας κάνει να χάνετε θερμίδες λόγω αυτού.

  1. Κοιλιοκάκη

Όταν πάσχετε από κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης (μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη) πυροδοτεί μια αρκετά περίεργη ανοσολογική αντίδραση στο λεπτό σας έντερο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό βλάπτει την επένδυση του λεπτού σας εντέρου και εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Αυτή η εντερική βλάβη μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια, κόπωση, φούσκωμα, αναιμία και πολλά άλλα.

  1. Άνοια

Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι μια πάθηση, αλλά μια συλλογή συμπτωμάτων. Εάν κάποιος πάσχει από άνοια, οι νευρολογικές αλλαγές θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητά του να θυμάται και να σκέφτεται όπως παλιά, εξηγεί το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης. Έτσι, αν κάποιος έχει μια μορφή άνοιας, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, θα περάσει από αλλαγές στη συμπεριφορά και την προσωπικότητα, μαζί με άλλα πιθανά ζητήματα, όπως η ακούσια απώλεια βάρους. Μπορεί απλώς να ξεχάσουν να φάνε. Μπορεί μερικές φορές να μην καταλαβαίνουν καν ότι πεινάνε ή δεν ξέρουν τι να κάνουν για να επιλύσουν το ζήτημα. Μπορεί επίσης να παρουσιάζουν μειωμένη όσφρηση και γεύση, δυσκολία στην κατάποση και απόσπαση της προσοχής τους κατά τη διάρκεια του φαγητού. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους.

  1. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι ένας γενικός όρος για διαταραχές που προκαλούν επίμονη φλεγμονή στο γαστρεντερικό σας σύστημα.

Μία από αυτές τις διαταραχές είναι η νόσος του Crohn. Προκαλεί φλεγμονή, συνήθως στο τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου και στο παχύ έντερο, αν και μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Η φλεγμονή συχνά εξαπλώνεται βαθιά στα στρώματα του ιστού του εντέρου. Στη συνέχεια, υπάρχει η ελκώδης κολίτιδα, η οποία είναι όταν έχετε φλεγμονή και έλκη στην επένδυση του παχέος εντέρου και του ορθού.

Οποιοσδήποτε τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, σοβαρή και αιματηρή διάρροια, κόπωση, πληγές στο στόμα και μειωμένη όρεξη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, πιθανότατα θα χάσετε βάρος.

  1. Νόσος του Addison

Αυτή η λιγότερο γνωστή διαταραχή συμβαίνει όταν τα επινεφρίδιά σας δεν παράγουν αρκετές από τις ορμόνες κορτιζόλη και αλδοστερόνη, αναφέρει η Cleveland Clinic. Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο και ιστό στο σώμα σας και τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτές περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, μη φυσιολογικές περιόδους, επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα, αφυδάτωση, κατάθλιψη, διάρροια, απώλεια όρεξης, ναυτία, ευαισθησία στο κρύο, έμετο και ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Η απώλεια βάρους οφείλεται σε ένα τμήμα των επινεφριδίων σας που ονομάζεται φλοιός. Ο φλοιός είναι το εξωτερικό στρώμα αυτών των αδένων και παράγει μια ομάδα ορμονών που ονομάζονται κορτικοστεροειδή. Τα κορτικοστεροειδή περιλαμβάνουν τα γλυκοκορτικοειδή, τα οποία επηρεάζουν την ικανότητα του σώματός σας να μετατρέπει τα καύσιμα από την τροφή που τρώτε σε ενέργεια. Χωρίς επαρκή ποσότητα γλυκοκορτικοειδών, το σώμα σας δυσκολεύεται να αξιοποιήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά που τρώτε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Ενώ το σωματικό βάρος μπορεί να αυξομειώνεται φυσικά, ένα άτομο θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό εάν χάσει περισσότερο από 5% του βασικού σωματικού του βάρους μέσα σε 6-12 μήνες χωρίς να κάνει αλλαγές στη διατροφή ή τη ρουτίνα άσκησης.

Ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσει την υποκείμενη αιτία της ανεξήγητης απώλειας βάρους πραγματοποιώντας μια φυσική εξέταση και εξετάζοντας το ιατρικό ιστορικό του ατόμου.

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους έχει πολλές πιθανές υποκείμενες αιτίες, οι οποίες κυμαίνονται από φλεγμονώδεις καταστάσεις έως ψυχολογικές διαταραχές. Οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό τους να εντοπίσει την ακριβή αιτία καταγράφοντας τυχόν πρόσθετα συμπτώματα που έχουν.