Υγεία του ματιού

8 τροφές που κάνουν καλό στα μάτια

Ποιες τροφές κάνουν καλό στα μάτια;

1. Ακατέργαστες κόκκινες πιπεριές

Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία κάνει καλό στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών και μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη. Η εν λόγω βιταμίνη υπάρχει σε πολλά λαχανικά και φρούτα, όπως το κουνουπίδι, η παπάγια και οι φράουλες. Σημειώνεται ότι η θερμότητα διασπά την βιταμίνη C, γι΄ αυτό είναι καλό τα λαχανικά να καταναλώνονται ωμά. Τέλος, οι πιπεριές με έντονο χρώμα περιέχουν και βιταμίνες Α και Ε, οι οποίες επίσης ευνοούν την υγεία των ματιών.

2. Ηλιόσποροι και Ξηροί καρποί

Περίπου 29 γραμμάρια ηλιόσποροι ή αμύγδαλα, προσφέρουν την μισή καθημερινή ποσότητα βιταμίνης Ε που συνιστάται για ενήλικες. Μια μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, διαπιστωσε ότι η βιταμίνη Ε, μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) και στην πρόληψη του καταρράκτη. Σημειώνεται ότι τα φουντούκια, τα φυστίκια και το φυστικοβούτυρο είναι πλούσια και σε βιταμίνη Ε.

3. Σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Το λάχανο, το σπανάκι και τα λαχανικά, είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Ε, την ίδια ώρα που περιέχουν και καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (φυτικές μορφές βιταμίνης Α), οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο μακροχρόνιων οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης.

4. Γλυκοπατάτες

Τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το πεπόνι, τα μάνγκο και τα βερίκοκα, είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, μια μορφή βιταμίνης Α που βοηθά στη νυχτερινή όραση, στην ικανότητα δηλαδή των ματιών να προσαρμόζονται στο σκοτάδι. Μια γλυκοπατάτα περιέχει επίσης περισσότερη από τη μισή συνιστώμενη καθημερινή ποσότητα βιταμίνης C και βιταμίνης Ε.

5. Σολομός

Ο αμφιβληστροειδής των ματιών χρειάζεται δύο τύπους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για να λειτουργήσει σωστά: τα DHA και τα EPA. Και οι δύο αυτοί τύποι υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η πέστροφα, καθώς και σε άλλα θαλασσινά. Τα ωμέγα-3 προστατεύουν τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το γλαύκωμα. Σημειώνεται ότι τα χαμηλά επίπεδα αυτών των λιπαρών οξέων έχουν συνδεθεί με την ξηροφθαλμία.

6. Φασόλια και Όσπρια

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε λιπαρά και σύμφωνα με τους ειδικούς ενδυναμώνουν την νυχτερινή όραση και επιβραδύνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τα ρεβίθια, τα μαυρομάτικα φασόλια και οι φακές είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο που ευνοεί την υγεία των ματιών.

7. Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική διατροφική επιλογή για την υγεία των ματιών. Ο ψευδάργυρος που υπάρχει στο αυγό, βοηθά το σώμα να αφομοιώσει τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη που υπάρχει στον κρόκο.  Αυτές οι ενώσεις εμποδίζουν τις βλάβες που προκαλεί το μπλε φως στον αμφιβληστροειδή και ενισχύουν την ποσότητα της προστατευτικής χρωστικής ουσίας στην ωχρά κηλίδα, το τμήμα του ματιού που ελέγχει την κεντρική όραση.

8. Μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών

Το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν έναν σημαντικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών για τα μάτια και συγκεκριμένα βιταμίνη Α (όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και βήτα-καροτίνη), βιταμίνη C και βιταμίνη Ε. Οι εν λόγω βιταμίνες είναι όλες αντιοξειδωτικές, που σημαίνει ότι προστατεύουν τα κύτταρα των ματιών από τις ελεύθερες ρίζες που διασπούν τον υγιή ιστό. Να υπενθυμίσουμε ότι ο αμφιβληστροειδής του ματιού είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις ελεύθερες ρίζες.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

10 Foods That Are Good for Your Eyes https://www.webmd.com/eye-health/ss/slideshow-eyes-sight-foods

α-Carotene, β-Carotene, β-Cryptoxanthin, Lycopene, Lutein, and Zeaxanthin https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/carotenoids

Top foods to help protect your vision https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/top-foods-to-help-protect-your-vision

Zinc https://www.nal.usda.gov/legacy/fnic/zinc

Four Fantastic Foods to Keep Your Eyes Healthy https://www.aao.org/eye-health/news/four-fantastic-foods

Omega-3 and your eyes https://www.allaboutvision.com/nutrition/fatty_acid_1.htm

Adding powerful antioxidants to your diet can improve your eye health. https://sdeyes.org/~sdos/diet_nutrition.php