Καρκίνος

8 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη του καρκίνου, αλλά πόσο πραγματικά είναι στο χέρι ενός ανθρώπου να μειώσει πλήρως τον κίνδυνο; Σύμφωνα με τον James Hamrick, MD, επικεφαλής ογκολογίας στο Kaiser Permanente στην Ατλάντα, δεν υπάρχει τρόπος να προληφθεί πλήρως ο καρκίνος. Υπάρχουν όμως, αλλαγές στον τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με τις σωστές προσυμπτωματικές εξετάσεις, που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου;

1. Τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου

Για ορισμένα είδη καρκίνου, οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο στα αρχικά του στάδια, πριν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, για παράδειγμα, συνήθως ξεκινά με αναπτύξεις στο παχύ έντερο που ονομάζονται πολύποδες, που ανιχνεύονται μέσω προσυμπτωματικών τεστ, όπως η κολονοσκόπηση. Όταν εντοπιστούν, αφαιρούνται, πριν μετατραπούν σε καρκίνο. (Πόσο σημαντική είναι η κολονοσκόπηση ως προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο παχέος εντέρου;)

2. Εμβόλια

Για να μειώσετε τις πιθανότητές καρκίνου, μπορείτε να εμβολιαστείτε. Για παράδειγμα, το εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου και του πρωκτού. Επίσης, το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρκίνου του ήπατος. (Καρκίνος: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξής του;)

3. Διακοπή καπνίσματος

Αν καπνίζετε, ήρθε η ώρα να το κόψετε. Το κάπνισμα συνδέεται συχνότερα με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, του ήπατος, του παγκρέατος, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και ορισμένων ειδών λευχαιμίας. (Διακοπή καπνίσματος και σύντομες παρεμβάσεις)

Αν δεν καπνίζετε, αποφύγετε μέρη που καπνίζουν άλλοι άνθρωποι. Το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης επικίνδυνο. (Τι είναι το παθητικό κάπνισμα και γιατί είναι επικίνδυνο;)

4. Μείωση έκθεσης στον ήλιο

Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, μειώστε την έκθεσή σας στις ακτίνες του ήλιου. Συγκεκριμένα:

  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30-50
  • Μείνετε περισσότερο χρόνο στη σκιά όταν είστε σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά το καλοκαίρι
  • Χρησιμοποιήστε καπέλο και γυαλιά ηλίου
  • Αποφύγετε την έκθεσή σας στον ήλιο τις ώρες που οι ακτίνες του είναι πιο δυνατές (10 π.μ. και 4 μ.μ)
  • Φορέστε ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια σας

5. Υγιές σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού και του ενδομητρίου. Συνδέεται επίσης με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του ορθού, του οισοφάγου, των νεφρών και του παγκρέατος. Εάν είστε υπέρβαροι, είναι καλό να χάσετε μερικά κιλά με την βοήθεια ενός διατροφολόγου. (Παχυσαρκία: Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ανδρών με καρκίνο του προστάτη;)

6. Υγιεινή διατροφή

Τραφείτε υγιεινά καταναλώνοντας πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπρόσθετα, επιλέξτε τροφές με βήτα-καροτίνη, λυκοπένιο και βιταμίνες A, C και E, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Προσέξτε επίσης και τον τρόπο που μαγειρεύετε το φαγητό σας. Μπορεί να νομίζετε ότι αν μαγειρεύετε το φαγητό σας σε υψηλές θερμοκρασίες, θα σκοτώσετε τα μικρόβια, αλλά η αλήθεια είναι ότι το τηγάνισμα και το ψήσιμο στη σχάρα σε υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Για να αποτρέψετε τον κίνδυνο, αρχίστε να μαγειρεύετε στον ατμό ή στη σχάρα σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες. (Κόκκινο κρέας και καρκίνος: Νέα στοιχεία υπέρ της συσχέτισής τους)

7. Άσκηση

Όσο περισσότερη είναι η άσκηση, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου. Η άσκηση μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του προστάτη και άλλων καρκίνων.

Δεν χρειάζεται να γραφτείτε στο γυμναστήριο αν δεν θέλετε ή δεν έχετε χρόνο, το απλό περπάτημα, η βόλτα, η κολύμβηση και η άσκηση στο σπίτι είναι επίσης ευεργετικές επιλογές. Στόχος σας θα πρέπει να είναι τα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

8. Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ

Το αλκοόλ περιέχει καρκινογόνες ουσίες και έχει συνδεθεί με καρκίνο του στόματος, των φωνητικών χορδών, του λαιμού, του ήπατος, του μαστού και του παχέος εντέρου. Δεν χρειάζεται να το αποφύγετε εντελώς, αλλά φροντίστε να το καταναλώνετε με μέτρο. Οι γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν ένα ποτό την ημέρα και οι άνδρες δύο. (Καρκίνος: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξής του;)


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved