Καρδιά και αγγεία

8 τρόποι πρόληψης καρδιακών προσβολών – Τι συνιστούν οι επιστήμονες

© Pop Nukoonrat | Dreamstime Stock Photos
© Pop Nukoonrat | Dreamstime Stock Photos

Οι ειδικοί έχουν εκδώσει μια νέα σειρά οδηγιών με τους καλύτερους τρόπους πρόληψης των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και της καρδιακής ανεπάρκειας – και για πρώτη φορά εστιάζουν αποκλειστικά στον ασθενή. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αναγνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί μπορούν να ωθήσουν τους ανθρώπους όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τους ιατρικούς παράγοντες κινδύνου αλλά και να αλλάξουν τις συμπεριφορές και τον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο.

Οι τελευταίες αναθεωρήσεις των κατευθυντήριων γραμμών, που εκδόθηκαν από το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC) και την American Heart Association (AHA), ανακοινώθηκαν στην ετήσια συνάντηση του ACC. Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν τους γιατρούς να υπολογίσουν τον κίνδυνο ενός ασθενούς να υποστεί καρδιακό πρόβλημα και να περιηγηθεί στους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των παραγόντων κινδύνου.

«Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι πάνω από το 80% των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των περιπτώσεων περιφερικής αρτηριακής νόσου μπορούν να προληφθούν, έτσι η έγκαιρη αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου είναι σημαντική», λέει ο Δρ Roger Blumenthal, διευθυντής του Johns Hopkins Ciccarone Center for Prevention των καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόεδρος στην επιτροπή συζήτησης για την πρόληψη του ACC / AHA. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα πράγματα δεν είναι «βαριά επιστήμη». Είναι καλή κοινή λογική. Και για τους γιατρούς, είναι μια πρόκληση να παρακινήσουν τους ανθρώπους σε έναν σωστό τρόπο ζωής πριν φθάσουν να είναι μελλοντικοί ασθενείς τους. Άλλωστε η σύγχρονη ιατρική δεν πρέπει να ξεχνά τους βασικούς στόχους της που δεν είναι μόνο η διάγνωση και η θεραπεία, αλλά και η πρόληψη.

Οι συστάσεις, οι οποίες δημοσιεύονται στο περιοδικό Circulation του AHA, επαναλαμβάνουν προηγούμενες συμβουλές σχετικά με ορισμένα μέτρα, αλλά προτείνουν επίσης νέες συστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που δεν έχουμε συνηθίσει να υπάγονται στην ιατρική.
Χρησιμοποιήστε ασπιρίνη- όταν χρειάζεται

Μέχρι τώρα, το ACC και το AHA έχουν συστήσει ότι τα περισσότερα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ένα πρώτο καρδιακό επεισόδιο λαμβάνουν χαμηλή δόση ασπιρίνης για τη μείωση της φλεγμονής, που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες αμφισβήτησαν την ασφάλεια της καθημερινής χρήσης ασπιρίνης, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, και οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές αποσύρουν αυτές τις συμβουλές. Η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας στην εντερική οδό, ειδικά για ευάλωτα άτομα, όπως αυτά με έλκη. Αντικατοπτρίζοντας τα τελευταία δεδομένα, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν την ασπιρίνη μόνο αφού έχουν αντιμετωπιστεί άλλοι παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου – συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, του καπνίσματος, του σωματικού βάρους και της άσκησης. Η ασπιρίνη δεν πρέπει να συνιστάται για άτομα άνω των 70 ετών, σύμφωνα με τη νέα οδηγία, καθώς ο κίνδυνος αιμορραγίας ξεπερνά το όφελος που θα μπορούσε να προσφέρει το αντι-φλεγμονώδες φάρμακο.

Έλεγχος διαβήτη τύπου 2

Οι νέες οδηγίες παίρνουν επίσης μια ισχυρότερη θέση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και συνιστούν την ενσωμάτωση όχι μόνο φαρμάκων πρώτης γραμμής όπως η μετφορμίνη για τη θεραπεία του διαβήτη αλλά και νεότερων κατηγοριών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς SGLT-2, οι οποίοι εμποδίζουν τα κύτταρα του σώματος να απορροφούν γλυκόζη και τα ωθούν στους GLP-1R, οι οποίοι καίουν περισσότερη γλυκόζη στα μυϊκά κύτταρα και προάγουν τα ειδικά κύτταρα του παγκρέατος να παράγουν περισσότερη ινσουλίνη για να διασπάσουν το σάκχαρο του αίματος.

Αποφυγή ηλεκτρονικών τσιγάρων

Ενώ οι συμβουλές για το κάπνισμα είναι γνωστές, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αντιμετωπίζουν επίσης τους πιθανούς κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν συνιστούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως στρατηγική για τη διακοπή του καπνίσματος και συμβουλεύουν τους ανθρώπους να δοκιμάσουν τεσταρισμένες επιλογές διακοπής του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκόλητων νικοτίνης, των τσιχλών ή των φαρμάκων διακοπής του καπνίσματος.

Προσοχή στο περιβάλλον ενός ασθενούς

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έδωσαν έμφαση σε μερικούς από τους μη ιατρικούς παράγοντες που οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να είναι εξίσου σημαντικοί, αν όχι πιο σημαντικοί, για την υγεία των ανθρώπων. Αυτές περιλαμβάνουν το αν οι άνθρωποι έχουν σταθερή στέγαση και πηγές τροφίμων, καθώς και μεταφορά σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Αυτοί οι λεγόμενοι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας εμφανίζονται ως ένα κρίσιμο στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων και οι κατευθυντήριες γραμμές προτρέπουν τους γιατρούς να συνεργαστούν με τους ασθενείς τους για το κοινωνικό τους περιβάλλον προκειμένου να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην εξεύρεση υγιεινών τροφίμων. “Εάν θέλετε να ανατρέψετε τον κίνδυνο για έναν ασθενή, θα πρέπει ο ασθενής σας να είναι το επίκεντρο”, λέει ο καθηγητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Birmingham, Vera Bittner, ο οποίος έγραψε μια προοπτική που συνοδεύει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές. Έτσι ο γιατρός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις περιστάσεις του ασθενούς, καθώς και τις αξίες και τους στόχους του, όταν σχεδιάζει μια στρατηγική πρόληψης. Είναι μια πιο ορθολογική προσέγγιση στο πρότυπο περίθαλψης.

Διατήρηση χαμηλής αρτιριακής πίεσης

Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνεχίζουν να συνιστούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη καρδιακά προβλήματα επιδιώκουν να διατηρούν την πίεση κάτω από 130/80 mmHg, όπως συνιστούσαν οι κατευθυντήριες οδηγίες του 2017.

Χαμηλή χοληστερόλη

Οι ομάδες αναθεώρησαν τις οδηγίες για τη χοληστερόλη τον Νοέμβριο του 2018 και από τότε δεν έχουν αλλάξει πολλά. Οι νέες οδηγίες εξακολουθούν να συνιστούν ότι, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ενός πρώτου καρδιακού επεισοδίου, οι άνθρωποι πρέπει να τροποποιήσουν τη διατροφή τους, να ασκούνται και να σταματήσουν το κάπνισμα. Εάν τα επίπεδα χοληστερόλης παραμείνουν υψηλά, τότε θα πρέπει να συζητήσουν με τους γιατρούς τους εάν η λήψη στατίνης θα μπορούσε να βοηθήσει. Δεδομένου ότι ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να εξετάσουν τη λήψη στατίνης για να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο.

Διατήρηση βάρους εντός φυσιολογικών ορίων σύμφωνα με την ηλικία και το ύψος του κάθε ανθρώπου

Οι ειδικοί συνεχίζουν να συμβουλεύουν τους ανθρώπους να διατηρούν το συνιστώμενο βάρος τους τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σπόρους και ψάρια και αποφεύγοντας τη ζάχαρη και τα μεταποιημένα κρέατα.

Περισσότερη άσκηση

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές υποστηρίζουν επίσης τις τρέχουσες συμβουλές για τους περισσότερους ανθρώπους να λαμβάνουν 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική άσκηση κάθε εβδομάδα (ή 75 λεπτά έντονης άσκησης) προκειμένου να διατηρηθεί το υγιές βάρος και να διατηρηθεί η πίεση του αίματος προς τα κάτω. Όσο περισσότερη άσκηση, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη, αλλά οποιαδήποτε άσκηση, όπως δείχνουν οι τελευταίες μελέτες, είναι καλύτερη από ό, τι καμία όταν πρόκειται για την προστασία της καρδιάς.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

8 Science-Backed Ways to Prevent Heart Attacks, According to New Guidelines https://time.com/5552718/how-to-prevent-heart-attack/?#