Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

8 ύπουλα αλλεργιογόνα που ενεργοποιούν το άσθμα!

Ποιους ύπουλους ενεργοποιητές άσθματος πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε;

1. Αποσμητικά χώρου

Τα αποσμητικά χώρου, μπορεί να νομίζετε ότι καθαρίζουν τον αέρα από τις δυσάρεστες οσμές, αλλά στην πραγματικότητα προκαλούν φτέρνισμα και συριγμό. Πολλά τέτοια προϊόντα καλύπτουν τις οσμές αντί να τις εξαφανίζουν. Προσπαθήστε να μην τα χρησιμοποιείτε στο σπίτι και στο αυτοκίνητό σας. (Βιολογικά φάρμακα για το αλλεργικό άσθμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

2. Βαφές σπιτιού

Οι αναθυμιάσεις των χρωμάτων μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος και αλλεργίας. Αν έχετε σκοπό να βάψετε το σπίτι σας, αναζητήστε βαφές με χαμηλές ή μηδενικές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) και άλλες χημικές ουσίες. Ενημερωθείτε στο κατάστημα και διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες. (Γαλακτοκομικά προϊόντα και άσθμα: Πώς συνδέονται μεταξύ τους;)

3. Ορισμένα φρούτα

Ορισμένα φρούτα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Το σώμα μπερδεύει λανθασμένα ορισμένες φυσικές ουσίες φρούτων, όπως τα μήλα, τα αχλάδια, οι μπανάνες και τα ροδάκινα, με τη γύρη που προκαλεί αλλεργία. Συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο εάν μετά την κατανάλωσή τέτοιων φρούτων αντιμετωπίζετε φαγούρα στο στόμα και πόνο στον λαιμό. (Άσθμα και εγκυμοσύνη: Συνδέονται μεταξύ τους;)

4. Παυσίπονα

Για τους περισσότερους ανθρώπους με άσθμα, η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), δεν προκαλούν προβλήματα όταν λαμβάνονται για θέματα όπως ο πονοκέφαλος και ο πόνος στην πλάτη. Ωστόσο, περίπου το 3-5% των ατόμων με αναπνευστικές παθήσεις, έχουν “άσθμα ευαίσθητο στην ασπιρίνη”, που σημαίνει ότι η λήψη, είτε ασπιρίνης, είτε ΜΣΑΦ, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κρίση άσθματος. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τα παυσίπονα που μπορείτε να λαμβάνετε, εάν έχετε άσθμα. (Άσθμα και αρτηριακή πίεση: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις φαρμακευτικές αγωγές;)

5. Μπαχαρικά

Η κανέλα, το σκόρδο, το κύμινο, το κάρδαμο και άλλα μπαχαρικά, δίνουν απίστευτη γεύση στο φαγητό. Αλλά, σε μερικούς ανθρώπους μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται και στα καλλυντικά, αλλά, νοουμένου ότι δεν αναγράφονται πάντα στις ετικέτες, η αποφυγή τους είναι δύσκολη. Η κανέλα και το σκόρδο είναι δύο από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες αλλεργικών αντιδράσεων, γι΄αυτό φροντίστε να είστε προσεκτικοί. (Γιατί η άσκηση προκαλεί συμπτώματα άσθματος; Ασκηθείτε με ασφάλεια!)

6. Καπνός από ξύλα

Ο καπνός από τα ξύλα, αναδύει πολλά ερεθιστικά σωματίδια και αέρια, που μπορούν να προκαλέσουν κρίση άσθματος και αλλεργίες. Η American Lung Association, συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν παραδοσιακά τζάκια και συνιστά τη χρήση θέρμανσης. (Πώς επηρεάζει το άσθμα ο χειμώνας; Ποιοι παράγοντες το επιδεινώνουν;)

7. Πισίνα

Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο χλώριο ή έχουν μια ήπια δερματική αντίδραση σε αυτό, αν και αυτή η αντίδραση δεν είναι αληθινή αλλεργία. Τα μεγάλα χρονικά διαστήματα σε πισίνες και υδρομασάζ, αυξάνουν τις πιθανότητες άσθματος και σχετικών αλλεργιών. Για την αποφυγή αυτού του προβλήματος, τα διαλείμματα από τις βουτιές και το μούλιασμα στην πισίνα, θεωρούνται απαραίτητα. (Τι συμβαίνει στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος;)

8. Υλικά ανακαίνισης

Πολλά υλικά οικοδομής και ανακαίνισης, που χρησιμοποιούνται για να ομορφύνουν το σπίτι, όπως ο γύψος, η γυψοσανίδα, το βιομηχανοποιημένο ξύλο, τα δάπεδα βινυλίου, τα χρώματα και οι ταπετσαρίες, απελευθερώνουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που προκαλούν άσθμα, κρίσεις άσθματος και αλλεργίες. (Παιδικό άσθμα: Ένας οδηγός για τις καλοκαιρινές διακοπές σας)

Για να μειώσετε τους ερεθισμούς:

  • Αν ανακαινίσατε ή κτίσατε πρόσφατα το σπίτι σας, αφήστε το να αεριστεί για αρκετές εβδομάδες πριν μετακομίσετε.
  • Φορέστε προστατευτική ενδυμασία εάν πρόκειται να κατασκευάσετε κάτι στο σπίτι σας. Αποφύγετε να μένετε στον χώρο όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακαίνισή σας.