Πρόληψη και θεραπεία

89% αποτελεσματικό το χάπι της Pfizer κατά της COVID-19

Ένα πειραματικό αντιιικό χάπι που δημιουργήθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία φαρμάκων Pfizer, φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά κατά της νόσου COVID-19, προστατεύοντας τους ανθρώπους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, από τη νοσηλεία και τον θάνατο.

Τι γνωρίζουμε για το αντιιικό χάπι της Pfizer;

Το αντιϊκό χάπι – που ονομάζεται Paxlovid – ήταν 89% αποτελεσματικό, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου σε ασθενείς με COVID-19 που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Ως εκ τούτου, η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει από την FDA να εγκρίνει το φάρμακο της για χρήση έκτακτης ανάγκης.

Το φάρμακο λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται πρωτεάση, το οποίο χρειάζεται ο νέος κορωνοϊός για να δημιουργήσει περισσότερα αντίγραφα του εαυτού του στο ανθρώπινο σώμα. Μάλιστα, το φάρμακο φαίνεται να λειτουργεί τόσο καλά που η κατασκευαστική φαρμακευτική εταιρεία διέκοψε την κλινική δοκιμή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διακοπή μιας κλινικής δοκιμής είναι μια σπάνια ενέργεια που πραγματοποιείται μόνο όταν μια θεραπεία φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματική ή σαφώς επικίνδυνη. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η συνέχιση της κλινικής δοκιμής θεωρείται ανήθικη.

Σύμφωνα με τον Albert Bourla, PhD, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Pfizer, τα νέα δεδομένα αλλάζουν ριζικά το παιχνίδι των παγκόσμιων προσπάθειών για την καταπολέμηση του Sars-Cov-2 και ανοίγουν τον δρόμο για την έξοδο μας από την πανδημία. «Τα νέα δεδομένα, υποδηλώνουν ότι το αντιιικό φάρμακο, εάν εγκριθεί, έχει την δυνατότητα να σώσει τη ζωή χιλιάδων ασθενών, να μειώσει τη σοβαρότητα της λοίμωξης και να αποτρέψει εννέα στις δέκα νοσηλείες».

Πόσο αποτελεσματικό είναι το Paxlovid;

Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.900 ασθενείς που ήταν θετικοί στη νόσο COVID-19 και κινδύνευαν από τις σοβαρές επιπλοκές της, διαπιστώθηκε ότι όσοι έλαβαν το Paxlovid, έως και τρείς ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, είχαν 89% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία, συγκριτικά με όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, μόνο τρεις ασθενείς από τους 389 που έλαβαν το Paxlovid νοσηλεύτηκαν, σε σύγκριση με 27 από τους 385 που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Ανάμεσα στους ασθενείς που έλαβαν το Paxlovid σε διάστημα πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, έξι από τους 607 νοσηλεύτηκαν εντός 28 ημερών, σε σύγκριση με 41 από τους 612 ανθρώπους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Σημειώνεται ότι ένα μήνα μετά τη λήψη του Paxlovid δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος, ενώ στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σημειώθηκαν 10 θάνατοι.

Συμπερασματικά

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο μήνα, η φαρμακευτική εταιρεία Merck, ανακοίνωσε ότι το δικό της πειραματικό αντιιικό φάρμακο, που ονομάζεται molnupiravir, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 50% σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια λοίμωξη COVID-19, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο.

Ο Stephen Griffin, PhD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη αυτών των αντιιικών φαρμάκων σηματοδοτεί μια νέα εποχή «που μας επιτρέπει πλέον να αποτρέψουμε τις σοβαρές συνέπειες του SARS-CoV-2». Την ίδια ώρα, τόνισε ότι τα αντιιικά φάρμακα αποτελούν ένα σημαντικό όπλο για τη φροντίδα των κλινικά ευάλωτων ατόμων που μπορεί να μην μπορούν να εμβολιαστούν ή που το ανοσοποιητικό τους σύστημα (μάθε πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα) δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στο εμβόλιο (δείτε ποιοι τύποι εμβολίων κυκλοφορούν για την Covid-19).

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Pfizer Says Its COVID-19 Pill Is Highly Effective https://www.webmd.com/lung/news/20211105/pfizer-says-covid-pill-highly-effective

PFIZER’S NOVEL COVID-19 ORAL ANTIVIRAL TREATMENT CANDIDATE REDUCED RISK OF HOSPITALIZATION OR DEATH BY 89% IN INTERIM ANALYSIS OF PHASE 2/3 EPIC-HR STUDY https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizers-novel-covid-19-oral-antiviral-treatment-candidate

Merck and Ridgeback’s Investigational Oral Antiviral Molnupiravir Reduced the Risk of Hospitalization or Death by Approximately 50 Percent Compared to Placebo for Patients with Mild or Moderate COVID-19 in Positive Interim Analysis of Phase 3 Study https://www.merck.com/news/merck-and-ridgebacks-investigational-oral-antiviral-molnupiravir-reduced-the-risk-of-hospitalization-or-death-by-approximately-50-percent-compared-to-placebo-for-patients-with-mild-or-moderat/