Θεραπεία

9 απλοί τρόποι να σταματήσετε την καταρροή!

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν ρινική καταρροή. Οι οξείες αιτίες (ξαφνικές και βραχυπρόθεσμες), περιλαμβάνουν τους ιούς, τον κρύο καιρό, την ιγμορίτιδα, ορισμένες τροφές, την άσκηση και ορισμένα φάρμακα. Οι χρόνιες αιτίες (μακροχρόνιες και επαναλαμβανόμενες), περιλαμβάνουν τις αλλεργίες, τις ορμόνες και τους ρινικούς πολύποδες. (Μεταρινική σταγόνα: Ποιες είναι οι θεραπείες της;)

Πώς μπορείτε να σταματήσετε τη ρινική καταρροή;

Υπάρχουν αρκετές οικιακές και φαρμακευτικές θεραπείες που μπορούν να ανακουφίσουν τη ρινική καταρροή, όπως αυτές που θα δούμε πιο κάτω.

1. Ζεστά Ροφήματα

Τα ζεστά ροφήματα είναι καταπραϋντικά, κυρίως σε συνθήκες κρύου και κατά τη διάρκεια ασθενειών που προκαλούν πονόλαιμο. Τα ζεστά ροφήματα βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, διευκολύνοντας τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στα κύτταρα του σώματος και να αραιώσουν τη βλέννα. Επιλέξτε ροφήματα που είναι θρεπτικά και φυσικά ενυδατικά, όπως ο ζωμός κοτόπουλου, το τσάι από βότανα και το ζεστό νερό με μέλι και λεμόνι. (Κρυολόγημα της κεφαλής: Πώς θα το αναγνωρίσετε και πώς θεραπεύεται;)

2. Εισπνοή ατμού

Η εισπνοή ατμού χαλαρώνει τη ρινική βλέννα και βοηθά στην πιο αποτελεσματική αποστράγγισή της. Τοποθετήστε ζεστό νερό σε ένα μπολ ή μια κατσαρόλα. Περάστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και σκύψτε πάνω από το μπολ, με το πρόσωπό σας περίπου 50 εκατοστά πάνω από το νερό. Βεβαιωθείτε ότι το νερό βρίσκεται σε σταθερή επιφάνεια. Τονίζεται ότι πρέπει να κρατάτε το πρόσωπό σας στην απόσταση που σας κάνει να αισθάνεστε καλά για να αποφύγετε το έγκαυμα. (Πονόλαιμος: Πόσο βοηθητικές είναι οι γαργάρες με αλατόνερο;)

3. Ζεστό ντους

Το ζεστό ντους λειτουργεί ακριβώς όπως η εισπνοή ατμού, με τη διαφορά ότι εισπνέετε τον ατμό από το νερό του ντους. Μπορείτε να εισπνεύσετε τον ατμό κατά τη διάρκεια του ντους ή να καθίσετε στο πάτωμα και να εισπνεύσετε τον ατμό που δημιουργήθηκε στο μπάνιο, αφού τελειώσετε το ντους σας.

4. Ξεκούραση

Η καταρροή είναι συνήθως σημάδι ότι το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη, όπως το κρυολόγημα. Η ξεκούραση είναι σημαντική γιατί βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά και κατά συνέπεια να διαλύσει τη βλέννα. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ. (Πώς να ανακουφιστείτε από τη ρινική συμφόρηση με σπιτικούς τρόπους;

5. Ζεστές κομπρέσες

Οι ζεστές κομπρέσες στο πρόσωπο μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση της βλέννας και στην αποτελεσματικότερη αποστράγγισή της. Μουλιάστε μια πετσέτα σε ζεστό νερό και ακολούθως τοποθετείστε την πάνω από τη μύτη και τα μάτια σας, για περίπου 10-15 λεπτά.

6. Υγραντήρας δωματίου

Οι υγραντήρες δωματίου προσθέτουν υγρασία στον αέρα, βοηθώντας στη χαλάρωση της βλέννας, ώστε η αποστράγγισή της να είναι αποτελεσματικότερη.

Οι υγραντήρες είναι βολικοί γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο υπνοδωμάτιο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τονίζεται ωστόσο, ότι πρέπει να διατηρούνται καθαροί, ώστε να αποφευχθεί η εισπνοή παθογόνων λόγω μούχλας, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες και αλλεργίες.

7. Neti Pot

Το Neti Pot, είναι ένα δοχείο που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των ρινικών οδών μέσω άρδευσης της βλέννας και ξεπλύματος των ιγμορείων. Συνιστάται η χρήση αποσταγμένου, αποστειρωμένου ή βρασμένου νερού. Το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει οργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις κατά την είσοδό τους στη μύτη. (Φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα και τη γρίπη: Τι λειτουργεί και τι όχι)

8. Ρινικά σπρέι

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρινικών σπρέι που μπορούν να ανακουφίσουν τη καταρροή. Ο κατάλληλος τύπος εξαρτάται από την αιτία και την προτίμηση του ασθενή.

  • Αλατούχο ρινικό σπρέι (διάλυμα θαλασσινού νερού που χρησιμοποιείται για το ξέπλυμα των ρινικών οδών)
  • Τοπικά ρινικά στεροειδή, όπως  το Nasonex (μομεταζόνη) και το Flonase (προπιονική φλουτικαζόνη)
  • Τοπικά ρινικά αντιισταμινικά, όπως το Astelin και το Astepro (αζελαστίνη) και το Patanase (olopatadine)
  • Τοπικά ρινικά αντιχολινεργικά, όπως το Atrovent (ρινικό ιπρατρόπιο)
  • Τοπικοί σταθεροποιητές ρινικών μαστοκυττάρων, όπως το NasalCrom (cromolyn)

9. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (OTC)

Τα OTC φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν με την καταρροή είναι τα ακόλουθα:

  • Αποσυμφορητικά, όπως το Sudafed ( ψευδοεφεδρίνη ) για την ανακούφιση της συμφόρησης.
  • Αντιισταμινικά, όπως το Benadryl (διφαινυδραμίνη), το Claritin (λοραταδίνη) και το Zyrtec (σετιριζίνη), που εμποδίζουν την παραγωγή ισταμίνης και ανακουφίζουν από τις αλλεργίες.

Τονίζεται ότι τα αναλγητικά, όπως το Tylenol (ακεταμινοφένη) και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως το Advil (ιβουπροφαίνη ) ή η ασπιρίνη, δεν βοηθούν άμεσα με την καταρροή, αλλά ανακουφίζουν συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος και ο πυρετός. (Είναι όλα τα ρινικά αποσυμφορητικά εθιστικά;)


+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved