Υγεία των δοντιών

9 αποτελεσματικοί τρόποι ανακούφισης του πονόδοντου στο σπίτι

Ο πονόδοντος αφορά τον πόνο στα δόντια ή γύρω από αυτά, καθώς και στις γνάθους. Μπορεί να προκληθεί από τη φθορά των δοντιών, μια μόλυνση, χαλαρά ή σπασμένα σφραγίσματα ή υποχώρηση των ούλων. Εάν ένας πονόδοντος διαρκέσει περισσότερο από 1 ή 2 ημέρες, τότε συνιστάται η επίσκεψη σε οδοντίατρο για να προσδιοριστεί η αιτία του πόνου και η αντιμετώπισή του, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η ασθένεια των ούλων ή το οδοντικό απόστημα.

Μέχρι την επίσκεψη στον οδοντίατρο, υπάρχουν μερικές απλές θεραπείες που περιλαμβάνουν τη χρήση συστατικών που συνήθως όλοι έχουν στο σπίτι και μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από την ενόχληση που κάποιος αντιμετωπίζει.

Αυτές είναι οι εξής:

  1. Κρύα κομπρέσα ή παγοκύστη

Εάν ο πονόδοντος οφείλεται σε τραυματισμό ή πρησμένα ούλα, τότε η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας ή μιας παγοκύστης στο εξωτερικό μέρος του μάγουλου πάνω από το σημείο που πονάει για λίγα λεπτά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφισή του. Αυτό οφείλεται στο ότι το κρύο συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιβραδύνοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή του πονόδοντου, γεγονός το οποίο μειώνει τον πόνο, το πρήξιμο και τη φλεγμονή.

  1. Στοματικό διάλυμα αλατόνερου

Το ξέπλυμα του στόματος με χλιαρό διάλυμα αλατόνερου (1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό) βοηθά στην χαλάρωση των υπολειμμάτων που βρίσκονται στις κοιλότητες ή ανάμεσα στα δόντια, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει το πρήξιμο, να ενισχύσει την επούλωση σε περίπτωση τραυματισμού και να ανακουφίσει από τον πονόλαιμο.

  1. Παυσίπονα

Η λήψη μη συνταγογραφούμενων πασίπονων, όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη, μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση ενός πονόδοντου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όμως με τη χρήση της ασπιρίνης, η οποία πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 16 ετών.

  1. Σκόρδο

Το σκόρδο χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή ιατρική, κυρίως λόγω των ισχυρών αντιβακτηριδιακών του ιδιοτήτων, που οφείλονται σε μια ένωση που αυτό περιέχει, γνωστή ως αλλισίνη.

Η ανάμειξη μιας θρυμματισμένης φρέσκιας σκελίδας σκόρδου με λίγο αλάτι και στη συνέχεια εφαρμογή του μείγματος στο δόντι που πονάει, θεωρείται ένας αποτελεσματικός φυσικός τρόπος για προσωρινή ανακούφιση του πονόδοντου.

  1. Τσάι μέντας

Η μέντα έχει την ικανότητα να προκαλεί μούδιασμα της περιοχής του πονόδοντου, με αποτέλεσμα να τον καταπραΰνει. Η μενθόλη, μια ένωση που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση στη μέντα, της προσφέρει επίσης αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Το κρύο τσάι μέντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοματικό διάλυμα για τη μείωση του πόνου στο δόντι, ενώ μερικές σταγόνες ελαίου μέντας σε ένα βαμβάκι μπορούν επίσης να τοποθετηθούν στο προσβεβλημένο δόντι ως προσωρινή θεραπεία.

  1. Θυμάρι

Το θυμάρι είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές του χρήσεις, καθώς η θυμόλη, το κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου της, έχει αντισηπτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Η προσθήκη μιας σταγόνας αιθέριου ελαίου θυμαριού σε ένα ποτήρι νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός στοματικού διαλύματος για την ανακούφιση από τον πονόδοντο, ενώ μια άλλη μέθοδος είναι το ράντισμα ενός βαμβακιού με νερό και μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου θυμαριού και στη συνέχεια εφαρμογή του πάνω από το πονεμένο δόντι.

  1. Αλόη βέρα

Το τζελ της αλόη βέρας χρησιμοποιείται ευρύτατα για την επούλωση εγκαυμάτων και μικροκαψιμάτων, ενώ μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν επίσης για τον καθαρισμό και καταπράυνση των ούλων.

Μελέτες έχουν δείξει πως η αλόη βέρα έχει φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και μπορεί να καταστρέψει τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα, επομένως η εφαρμογή του τζελ αλόη βέρας στην επώδυνη περιοχή και το απαλό μασάζ με αυτό θεωρείται πως μπορεί να ανακουφίσει από τον πονόδοντο.

  1. Ξέπλυμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου

Το ξέπλυμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι αποτελεσματικό για την ανακούφιση του πονόδοντου, ειδικά εάν αυτός προκαλείται από κάποια μόλυνση, καθώς το διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι αντιβακτηριδιακό.

Ωστόσο, το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι επικίνδυνο σε περίπτωση κατάποσης, επομένως πρέπει να αναμειγνύεται με νερό και αφού παραμείνει για περίπου 30 δευτερόλεπτα στο στόμα, αυτό πρέπει να ξεπλυθεί πολύ καλά και αρκετές φορές με καθαρό νερό.

  1. Γαρύφαλλο

Το γαρύφαλλο περιέχει μια χημική ένωση, που ονομάζεται ευγενόλη, η οποία δρα ως φυσικό αναισθητικό. Το γαρύφαλλο έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων των δοντιών και των ούλων.

Ένα άτομο μπορεί να βρέξει ένα βαμβάκι με λάδι γαρύφαλλου και να το εφαρμόσει στην περιοχή του πονόδοντου ή μπορεί να μασήσει απαλά ένα ολόκληρο αποξηραμένο γαρύφαλλο και να το κρατήσει πάνω από το προσβεβλημένο δόντι για έως και 30 λεπτά.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How to treat a toothache at home https://www.medicalnewstoday.com/articles/320315

Garlic Revisited: Antimicrobial Activity of Allicin-Containing Garlic Extracts against Burkholderia cepacia Complex https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0112726

Aloe vera: Nature's soothing healer to periodontal disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3200013/

Evaluation of the effect of hydrogen peroxide as a mouthwash in comparison with chlorhexidine in chronic periodontitis patients: A clinical study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4916793/

Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819475/