Υγεία Δέρματος

9 κοινοί μύθοι και αλήθειες για τα αντηλιακά

Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, ανεξάρτητα από την εποχή και τον καιρό. Παρόλο που η μέτρια έκθεση στον ήλιο παρουσιάζει ορισμένα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, η υπερβολική έκθεση μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα όπως το ηλιακό έγκαυμα, η πρόωρη γήρανση του δέρματος, οι βλάβες στα μάτια, αλλά και ο καρκίνος του δέρματος.

Στις μέρες μας τα αντηλιακά είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα, ώστε να παρέχουν τη μέγιστη προστασία στο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με τα αντηλιακά, που συμβάλλουν στη μη σωστή χρήση τους από αρκετούς ανθρώπους.

Τι είναι οι UVA και UVB ακτινοβολίες;

Η UVA και UVB είναι δύο μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), οι οποίες επηρεάζουν το δέρμα κατά την έκθεση στον ήλιο. Η ηλιακή ακτινοβολία UVA έχει μεγάλο μήκος κύματος (320-400nm) και διεισδύει στο παχύτερο στρώμα του δέρματος, που ονομάζεται χόριο. Η έκθεση σε ακτίνες UVA, χωρίς προστασία, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ακτινοβολία UVB έχει μικρότερο μήκος κύματος και ευθύνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό για την πρόκληση ηλιακού εγκαύματος, μετά από απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο. Οι ακτίνες UVB μπορεί επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.


Ποιες είναι οι πιο κοινές εσφαλμένες αντιλήψεις για το αντηλιακό;

  1. Το αντηλιακό δεν είναι πάντα απαραίτητο και δεν χρειάζεται τους χειμερινούς μήνες

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν εσφαλμένα πως το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο όταν όλο το σώμα τους βρίσκεται εκτεθειμένο στον ήλιο, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι στην παραλία. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως το υπεριώδες φως του ηλίου εξακολουθεί να είναι επιβλαβές για το εκτεθειμένο δέρμα σε κάθε περίπτωση. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση μιας συννεφιασμένης ημέρας, καθώς οι ακτίνες UV εξακολουθούν να επηρεάζουν το δέρμα και να αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης του. Επομένως, η χρήση αντηλιακού σε κάθε εκτεθειμένο μέρος του σώματος είναι απαραίτητη, ενώ συνιστάται επίσης προστασία και μέσω άλλων μεθόδων, όπως για παράδειγμα η χρήση καπέλου. Ακόμα και τον χειμώνα η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, ιδιαίτερα αν βρεθείτε σε χιονισμένο τοπίο.

  1. Το αντηλιακό παρεμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό και παράγεται εύκολα από αυτόν μέσω της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Το αντηλιακό έχει την ικανότητα να μπλοκάρει τις ακτίνες UV, με αποτέλεσμα η χρήση του να παρεμποδίζει, θεωρητικά, τη σύνθεση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D. Ωστόσο, το ηλιακό φως έχει την ικανότητα να διαπερνά τα ρούχα, ενώ επίσης τα αντηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, είναι εύκολο οι ακτίνες UV να δράσουν, παρόλο που έχει εφαρμοστεί αντηλιακό.

Σύμφωνα με δερματολόγους και επιστήμονες, 5 έως 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά είναι αρκετά για τη σύνθεση της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης D στο ανθρώπινο σώμα.

  1. Το αντηλιακό προκαλεί προβλήματα υγείας

Η λανθασμένη αντίληψη πως η χρήση αντηλιακού είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία προήλθε από τα αποτελέσματα μιας παλαιάς μελέτης σε αρουραίους. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, αρουραίοι που εκτέθηκαν σε οξυβενζόνη, ένα από τα βασικά συστατικά των περισσότερων αντηλιακών, παρουσίασαν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα επίπεδα οξυβενζόνης, στα οποία εκτέθηκαν οι αρουραίοι της συγκεκριμένης μελέτης, ήταν εξαιρετικά υψηλά και επομένως αντίστοιχες παρενέργειες δεν είναι εφικτές στους ανθρώπους, ακόμη και σε περιπτώσεις τακτικής και άφθονης χρήσης αντηλιακού.

  1. Τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα δεν χρειάζονται αντηλιακό

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως όσοι έχουν σκούρο δέρμα, και επομένως περισσότερη μελανίνη, δε χρειάζεται να χρησιμοποιούν αντηλιακό. Αυτό στηρίζεται στο γεγονός πως η μελανίνη βοηθά στη διάχυση των ακτινών UVB και μπορεί να προστατέψει, σε κάποιο βαθμό, από την πρόκληση εγκαυμάτων. Παρόλο που αληθεύει το γεγονός πως τα άτομα με σκούρο δέρμα προστατεύονται εν μέρει από τον ήλιο, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούν αντηλιακό πλήρους φάσματος, διότι η μελανίνη δεν παρεμποδίζει τη δράση των ακτινών UVA.

Επιπλέον, η μελανίνη δεν προστατεύει το δέρμα από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Επομένως, η χρήση αντηλιακού είναι εξίσου σημαντική για άτομα με σκούρο, αλλά και ανοιχτό δέρμα.

  1. Όποιος φοράει αντηλιακό δεν μπορεί να μαυρίσει

Το αντηλιακό βοηθά στην προστασία του σώματος από τις ακτίνες UVA και UVB, αλλά μπορεί να μην παρέχει πλήρη προστασία από το υπεριώδες ηλιακό φως, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιθανό ένα άτομο να μαυρίσει παρόλο που εφαρμόζει αντηλιακό τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσοι θέλουν να αποφύγουν το μαύρισμα συνιστάται εκτός από τη χρήση αντηλιακού να φοράνε καπέλο και μακριά ρούχα.

  1. Όλα τα αντηλιακά είναι τα ίδια

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη πως όλα τα αντηλιακά είναι τα ίδια. Ωστόσο κάθε αντηλιακό μπορεί να περιέχει μια ποικιλία διαφορετικών συστατικών που προστατεύουν σε διαφορετικό βαθμό από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Για παράδειγμα, ενεργά συστατικά όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου χρησιμοποιούνται συχνά για φιλτράρισμα των ακτινών UVA και UVB. Χημικοί αποκλειστές, όπως η αβοβενζόνη, χρησιμοποιούνται επίσης για αποκλεισμό της υπεριώδους ακτινοβολίας με διαφορετικό τρόπο. Για πλήρη προστασία του δέρματος είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού πλήρους φάσματος.

Ο παράγοντας αντηλιακής προστασίας (SPF) είναι ένας ακόμη σημαντικός δείκτης που διαφοροποιεί τα αντηλιακά.

  1. Η εφαρμογή αντηλιακού μια φορά την ημέρα είναι αρκετή

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως μια εφαρμογή αντηλιακού είναι αρκετή για προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην πραγματικότητα όμως, το αντηλιακό διασπάται στο ηλιακό φως και χάνει την αποτελεσματικότητά του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η εφαρμογή αντηλιακού τουλάχιστον κάθε 2 έως 4 ώρες.

  1. Τα αντηλιακά είναι αδιάβροχα

Παρόλο που στην αγορά κυκλοφορούν πολλά αντηλιακά προϊόντα που υποστηρίζουν πως είναι αδιάβροχα ή ανθεκτικά στον ιδρώτα, στην πραγματικότητα κανένα από αυτά δεν μπορεί να είναι 100% αδιάβροχο. Για το λόγο αυτό, το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται ξανά ύστερα από έκθεση στο νερό, αλλά και να κάθεται στο δέρμα για τουλάχιστον 10-15 λεπτά πριν κάποιος έρθει σε επαφή με νερό.

  1. Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στα αντηλιακά

Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν αρκετοί άνθρωποι, το αντηλιακό έχει ημερομηνία λήξης καθώς μετά από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα ενεργά συστατικά του διασπώνται και δεν είναι πλέον αποτελεσματικά για την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved