Υγεία του ματιού

9 λόγοι για τους οποίους δακρύζουν τα μάτια

Για ποιους λόγους δακρύζουν τα μάτια;

1. Σκουπιδάκι στο μάτι

Όταν μπαίνει ένα σκουπιδάκι στο μάτι (σκόνη, καπνός, άμμος κλπ), το σώμα παράγει περισσότερα δάκρυα για να καθαρίσει την περιοχή. Μόλις λυθεί το πρόβλημα και το ερεθιστικό απομακρυνθεί, τότε τα μάτια σταματούν να δακρύζουν και επανέρχονται στο κανονικό.

2. Ξηροφθαλμία

Ξηροφθαλμία ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετά δάκρυα ή λόγω κακής ποιότητας (έλλειψη ελαίου) στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Σε αυτή την περίπτωση, τα μάτια αντιδρούν παράγοντας περισσότερα μη ποιοτικά δάκρυα, στην προσπάθειά τους να ενυδατωθούν περισσότερο. Αν νιώθετε ξηρά τα μάτια σας, αλλά ταυτόχρονα δακρύζουν υπερβολικά, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

3. Pinkeye (επιπεφυκίτιδα)

Η επιπεφυκίτιδα είναι μια κοινή αιτία δακρύων, τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Μπορεί να συμβεί στο ένα μάτι ή και στα δύο, προκαλώντας κοκκίνισμα και φαγούρα, σαν να υπάρχει άμμος στο εσωτερικό του ματιού. Η βασική αιτία της επιπεφυκίτιδας είναι οι λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια. Οι ιογενείς λοιμώξεις δεν χρειάζονται θεραπεία, αλλά οι βακτηριακές λοιμώξεις χρειάζονται αντιβιοτικές σταγόνες.

4. Αποφραγμένος δακρυϊκός πόρος

Τα δάκρυα, σε κανονικές περιπτώσεις, ρέουν από τους δακρυϊκούς αδένες στην επιφάνεια του ματιού, απλώνονται στην επιφάνεια του βολβού και αποστραγγίζονται από τους αγωγούς στην γωνιά του ματιού. Σε περίπτωση που οι αγωγοί αυτοί είναι φραγμένοι, τότε τα δάκρυα παραμένουν στα μάτια. Η εν λόγω απόφραξη μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις, τραυματισμούς και από τη γήρανση.

5. Αλλεργίες

Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν δάκρυα στα μάτια, τα οποία συνοδεύονται από βήχα, ρινική καταρροή και άλλα συμπτώματα. Σημειώνεται ότι οι οφθαλμικές αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν και μόνες τους. Φάρμακα όπως οι οφθαλμικές σταγόνες και η αποφυγή αλλεργιογόνων, όπως η γύρη και η μούχλα, μπορούν να μειώσουν τα δάκρυα.

6. Προβλήματα βλεφάρων

Τα βλέφαρα είναι στην πραγματικότητα οι υαλοκαθαριστήρες των ματιών. Σε περίπτωση που δεν λειτουργούν σωστά και δεν εφαρμόζουν καλά στα μάτια (είτε κρεμούν προς τα έξω, είτε προς τα μέσα), τότε δεν γίνεται σωστός καθαρισμός και προκαλείται συσσώρευση υγρού. Για την διόρθωση αυτού του προβλήματος, συνήθως χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

7. Προβλήματα βλεφαρίδων

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι βλεφαρίδες μεγαλώνουν προς τα μέσα αντί προς τα έξω, με αποτέλεσμα να τρίβονται στο μάτι και να προκαλούν ερεθισμό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται τριχίαση και μπορεί να προκληθεί μετά από μόλυνση, τραυματισμό ή λόγω άλλων προβλημάτων. Ο γιατρός για να ανακουφίσει την ενόχληση, μπορεί να αφαιρέσει την βλεφαρίδα ή να την ανακατευθύνει προς την σωστή κατεύθυνση.

8. Βλεφαρίτιδα

Βλεφαρίτιδα είναι το πρήξιμο των βλεφάρων κοντά στις βλεφαρίδες, η οποία προκαλεί τσούξιμο, δάκρυα, κοκκίνισμα, φαγούρα και κρούστα στα μάτια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις, από την ροδόχρου ακμή και από αλλεργίες. Υπάρχουν θεραπείες που ανακουφίζουν την βλεφαρίτιδα, αλλά συνήθως έρχεται και υποχωρεί μόνη της.

9. Προβλήματα στους αδένες του βλεφάρου

Οι μικροσκοπικοί αδένες στην άκρη του βλεφάρου, που ονομάζονται μεϊβομιανοί αδένες, παράγουν έλαια που ευνοούν την υγεία των ματιών. Τα έλαια αυτά αποτρέπουν την γρήγορη εξάτμιση των δακρύων και κατά συνέπεια την ξηροφθαλμία. Σε περίπτωση που οι αδένες μπλοκάρουν, δεν υπάρχει αρκετό έλαιο στα μάτια και τότε αρχίζει ο ερεθισμός και τα δάκρυα. Οι ζεστές κομπρέσες στα μάτια βοηθούν στη επαναλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων.