Πρόληψη και θεραπεία

9 νυχτερινές συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία και την επόμενη μέρα

Ποιες νυχτερινές συνήθειες επηρεάζουν την υγεία και την επόμενη μέρα;

1. Άσκηση αργά το βράδυ

Γενικά, η άσκηση θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα, λόγω της κούρασης που προκαλεί. Ωστόσο, κατά την άσκηση παράγεται κορτιζόλη, μια ορμόνη που βοηθά στην εγρήγορση. Αν λοιπόν ασκείστε λίγο πριν ξαπλώσετε, τότε η κορτιζόλη δεν θα σας αφήσει να κοιμηθείτε, οπότε την επόμενη μέρα θα ξυπνήσετε κουρασμένοι λόγω αϋπνίας. Φροντίστε να γυμνάζεστε τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο, για να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να επανέλθει.

2. Συσκευασία φαγητού από το βράδυ

Η από βραδύς συσκευασία του φαγητού που θα πάρετε μαζί σας στη δουλειά, θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και να μειώσετε το πρωινό άγχος. Μάλιστα, θα σας δώσει τη δυνατότητα να πάρετε μαζί σας κάτι γευστικό και υγιεινό και όχι κάτι πρόχειρο χωρίς καμία διατροφική αξία.

3. Φαγητό αργά το βράδυ

Ένα βαρύ γεύμα αργά το βράδυ δεν θα σας επιτρέψει να κοιμηθείτε καλά και ξεκούραστα. Είναι πολύ πιο πιθανόν να ξυπνήσετε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια αν φάτε το βράδυ κάτι ελαφρύ. Αποφύγετε τρόφιμα με πολλά λιπαρά, αλάτι και θερμίδες και φροντίστε να φάτε αρκετές ώρες πριν ξαπλώσετε. Αν πεινάσετε πριν τον ύπνο, τσιμπήστε κάτι ελαφρύ και εύπεπτο, όπως ένα τοστ ή ένα μικρό γιαούρτι.

4. Πλύσιμο δοντιών

Αν δεν συνηθίζετε να πλένετε τα δόντια σας το βράδυ, τότε το πρωί θα παρατηρήσετε μια παχιά επικάλυψη, η οποία μέσα σε 2-3 μέρες μπορεί να σκληρύνει και να μετατραπεί σε πλάκα. Η πλάκα μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο και σε περίπτωση που δεν αφαιρεθεί μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και ουλίτιδα. Το πλύσιμο των δοντιών με στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων και να μειώσει το ενδεχόμενο πλάκας.

5. Κατανάλωση αλκοόλ

Στην αρχή το αλκοόλ προκαλεί υπνηλία, αλλά μετά από λίγες ώρες διαταράσσει τον ύπνο. Μάλιστα, το αλκοόλ προκαλεί συχνοουρία, η οποία θα σας αναγκάσει να ξυπνήσετε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όλη αυτή η αυπνία, οδηγεί σε κόπωση την επόμενη μέρα. Αποφύγετε το αλκοόλ για τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξαπλώσετε και φροντίστε, αν θα πιείτε, να περιοριστείτε σε 1-2 ποτά.

6. Μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά

Η συνήθεια του να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά, μειώνει τα επίπεδα της ενέργειάς σας και αυξάνει την κορτιζόλη στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη την επόμενη μέρα. Για τον λόγο αυτό, τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ, τείνουν να έχουν περισσότερο σωματικό λίπος και η παχυσαρκία οδηγεί σε δυσμενείς καταστάσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ.

7. Καφεΐνη αργά το βράδυ

Η καφεΐνη υπάρχει στον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα και σε πολλά ενεργειακά ποτά. Η κατανάλωση καφεΐνης αργά το βράδυ, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, διαταράσσει τον ύπνο, κυρίως των ηλικιωμένων. Τονίζεται ότι η καφεΐνη συνεχίζει να δρα στο σώμα ακόμη και αν έχει καταναλωθεί 6 ώρες πριν τον ύπνο. Φροντίστε να μην πίνετε κανένα καφεϊνούχο ποτό και να μην τρώτε κανένα τρόφιμο που περιέχει καφεΐνη μετά το μεσημέρι.

8. Πλύσιμο προσώπου

Τα άτομα με ξηροδερμία αποφεύγουν να πλένουν το πρόσωπό τους το βράδυ. Αλλά το πλύσιμο του προσώπου είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση της βρωμιάς, του ιδρώτα και του μακιγιάζ της ημέρας. Αυτή η κίνηση μειώνει την συσσώρευση βακτηρίων και κατά συνέπεια το ενδεχόμενο ακμής. Φροντίστε να πλένετε πάντα το πρόσωπό σας πριν ξαπλώσετε και να εφαρμόζετε μετά μια ενυδατική κρέμα.

9. Πολυάσχολο μυαλό

Είναι σίγουρα δύσκολο να χαλαρώσετε το μυαλό σας όταν σκέφτεστε τις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας. Έτσι, φροντίστε να δημιουργείτε πάντα το πρόγραμμα της επόμενης μέρας αφιερώνοντας 10 λεπτά κάθε βράδυ, δίνοντας το δικαίωμα στο μυαλό σας να σκεφτεί αργότερα οτιδήποτε άλλο άσχετο και χαλαρωτικό.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Nighttime Habits Affect Daytime Health https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-nighttime-habits-daytime-health

The clinical evaluation of Vi-one chlorhexidine mouthwash on plaque-induced gingivitis: A double-blind randomized clinical trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5633216/

How Your Bad Habits Affect Your Health https://www.webmd.com/balance/ss/slideshow-bad-habits

Sleep Better By Using a Blue Light Filter on Your Phone or Computer https://www.consumerreports.org/sleeping/blue-light-filter-on-phone-computer-sleep-better/

Top Tips and Ideas for Packing a Healthy Lunch http://main.diabetes.org/WellnessLivesHere/HealthyLunch/2015-nhld-tips-packing-healthy-lunch.pdf