Άσκηση και Υγεία

9 πράγματα που πρέπει να κάνετε μόλις ξυπνάτε: Αποκτήστε ενέργεια και καλή διάθεση

Για να έχετε μια επιτυχημένη και παραγωγική μέρα, είναι σημαντικό να την ξεκινήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποια πράγματα πρέπει να κάνετε μόλις ξυπνήσετε;

Πιο κάτω, ο Brian Rowe, αναφέρει 9 πράγματα που άλλαξε ο ίδιος στο πρωινό του ξύπνημα, τα οποία του έδωσαν ενέργεια και καλή διάθεση και μας τα προτείνει ανεπιφύλακτα.

1. Μην ασχοληθείτε με το κινητό σας για 30 λεπτά

Αυτή είναι η κύρια αλλαγή που έκανα την περασμένη εβδομάδα και έχω ήδη παρατηρήσει μια τεράστια διαφορά στη στάση μου για το υπόλοιπο της μέρας. Μόλις ξυπνήσουμε, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι να ελέγξουμε τις ειδοποιήσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μήπως και χάσαμε κάτι μέσα στις λίγες ώρες που κοιμόμασταν και τελικά χανόμαστε εμείς κάπου εκεί. Για τουλάχιστον μισή ώρα, κάθε πρωί, δεν ελέγχω τίποτα, δεν πρόκειται να χαθεί κάτι σε μισή ώρα.

Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο όταν ξυπνήσει να σκεφτεί, να δει τη ζωή, να ονειρευτεί. Πλέον είμαστε τόσο απορροφημένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μόνο λίγα λεπτά μακριά τους θα μας έκαναν τεράστιο καλό.

2. Διαβάστε ένα βιβλίο

Για εμένα ο πιο ευχάριστος τρόπος για να ξεκινήσω την ημέρα μου είναι η ανάγνωση βιβλίων. Κανονικά βιβλία, όχι E-readers! Έχω πάντα τουλάχιστον 3 βιβλία στο συρτάρι μου δίπλα στο κρεβάτι μου και τα διαβάζω εναλλάξ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Πρόσφατα, είπα σε ένα φίλο μου, πως διάβασα ένα βιβλίο σε μια βδομάδα και εκπλάγηκε και με ρωτούσε πώς τα κατάφερα. Του εξήγησα ότι διάβαζα τριάντα λεπτά μόλις ξυπνούσα, λίγο στο μπάνιο και την νύχτα μόλις ξάπλωνα.

Μια ώρα ανάγνωσης την ημέρα είναι αρκετή για να διαβάσετε περίπου ένα βιβλίο την εβδομάδα, ανάλογα με την έκταση του βιβλίου. Δεν είμαι καθόλου γρήγορος αναγνώστης. Στην πραγματικότητα διαβάζω πολύ αργά. Αλλά όπως το να γράφεις κάθε μέρα λίγο, μπορεί να οδηγήσει στην συγγραφή ολόκληρων τόμων, έτσι και η λίγη λίγη ανάγνωση κάθε μέρα, θα σου επιτρέψει να διαβάσεις πολλά μεγάλα βιβλία κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Η ανάγνωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε το πρωινό σας, γιατί ενισχύει το μυαλό σας. Αντί να κοιτάτε απλά τις ενημερώσεις των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και να παρακολουθείτε τα νέα και τις διαφημίσεις, αρχίστε την μέρα σας τροφοδοτώντας το μυαλό σας και όχι καταστρέφοντας το. Η ανάγνωση είναι χαλαρωτική και ένας φανταστικός τρόπος για να ξεκινήσετε την μέρα σας.

3. Κάντε διαλογισμό

Έκανα διαλογιστική πεζοπορία για πρώτη φορά στη ζωή μου το Σεπτέμβριο και ήταν ένα από τα πιο ένδοξα χαλαρωτικά πρωινά που πέρασα εδώ και πολύ καιρό. Περπάτησα με τη μητέρα μου μέσα στο δάσος, κάνοντας μικρές και μεγάλες σκέψεις κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Ένιωθα να πετώ στα σύννεφα για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ποτέ δεν σκεφτόμουν, ποτέ δεν χαλάρωνα. Ένιωθα πάντα ότι ήταν χάσιμο χρόνου, αλλά αυτό είναι πολύ λάθος. Ο διαλογισμός θα προσθέσει στο χρόνο σας και θα ενισχύσει την παραγωγικότητα σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να κάνετε διάφορους τύπους διαλογισμού για μόνο 5-10 λεπτά την ημέρα. Μπορείτε να διαλογιστείτε στο κρεβάτι σας μόλις ξυπνήσετε, να ηρεμίσετε πριν να σηκωθείτε και να έχετε δύναμη να ακολουθήσετε τους τρελούς ρυθμούς της υπόλοιπης ημέρας.

4. Πιείτε πράσινο τσάι

Οι περισσότεροι άνθρωποι, το πρωί, πίνουν ένα καφέ, αλλά ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Το πράσινο τσάι είναι ένα υγιεινό ρόφημα, το οποίο όταν αρχίσετε να πίνετε καθημερινά θα το αποζητάτε συνέχεια. Τώρα θέλω να το πίνω κάθε πρωί και παρατηρώ ότι η διάθεση μου αλλάζει ευχάριστα λίγη ώρα μετά την κατανάλωση του.

Ας πούμε όμως και μερικά πράγματα για το πράσινο τσάι. Όταν το πιώ με άδειο στομάχι, έχω ναυτία και μπορεί να νιώσετε και εσείς το ίδιο. Είναι καλύτερο να το συνοδεύετε με κάτι φαγώσιμο, όπως ένα μικρό τοστ. Επιπρόσθετα, νοουμένου ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο. Η συμβουλή μου είναι δύο φλιτζάνια το πρωί. Τέλος, προσέξτε να μην το πίνετε πολύ ζεστό. Έχω διαβάσει ότι το καυτό τσάι, μπορεί να βλάψει το λαιμό. Καταναλώστε το χλιαρό.

5. Ασκηθείτε

Ασκούμουν μια ώρα κάθε πρωί για 20 χρόνια και προσπάθησα να το αρχίσω ξανά. Για αρκετό καιρό περίμενα να τελειώσω όλες μου τις υποχρεώσεις, όπως το γράψιμο, το διάβασμα, τη διδασκαλία και να πάω για τρέξιμο το απόγευμα ή το βράδυ στο γυμναστήριο, αλλά όταν είχα πολλά πράγματα να κάνω, συνήθως λόγω κούρασης, δεν γυμναζόμουν τελικά. Έτσι άρχισα να κάνω σύντομες διαδρομές και να πηγαίνω βόλτα τα σκυλιά μου το πρωί και όχι το απόγευμα ή το βράδυ.

Μπορείτε να κάνετε κάθε είδους άσκησης. Εγώ προσωπικά αγαπώ το τρέξιμο στη γειτονιά μου. Είναι δωρεάν, είναι εύκολο, αναπνέω καθαρό αέρα και είμαι πίσω στο σπίτι σε 30-40 λεπτά. Το γυμναστήριο μου, απέχει 10  λεπτά με το αυτοκίνητο από το σπίτι μου, οπότε όταν πηγαίνω στο γυμναστήριο, χρειάζομαι επιπλέον 20 λεπτά διαδρομής. Ως εκ τούτου, πάω συνήθως το Σαββατοκύριακο και κάνω τρέξιμο και βόλτα με τα σκυλιά μου Δευτέρα με Παρασκευή.

Η πρωινή άσκηση θα βελτιώσει το υπόλοιπο της μέρας σας. Θα ενισχύσει την φυσική σας κατάσταση, την διανοητική σας εγρήγορση και τελικά θα είστε πιο παραγωγικοί στη δουλειά σας.

6. Κάντε ένα ντους και φορέστε καθαρά ρούχα

Αυτό είναι ένα από τα ευκολότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και είναι ένα από τα πιο χρήσιμα! Ως συγγραφέας, υπάρχουν πολλές μέρες όπου κάθομαι στο σπίτι με τις πιτζάμες μου και γράφω, γράφω, γράφω, μερικές φορές μέχρι τις 4 – 5 μ.μ. πριν πάω για τρέξιμο και κάνω ντους. Εκείνο που σκέφτομαι είναι πως θα ασκηθώ αργότερα, οπότε γιατί να κάνω δύο φορές ντους. Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα με τις πιτζάμες. Η αίσθηση που υπάρχει πίσω από τις πιτζάμες είναι το αίσθημα πως δεν έχεις αξία, σαν να είσαι άνεργος ή τεμπέλης. Ακόμα κι αν δεν είσαι. Κάνοντας ένα ντους και φορώντας καθαρά ρούχα, λέτε στον εαυτό σας ότι βρίσκεστε εδώ, είστε παρόντες και πρόκειται να περάσετε τη μέρα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ενεργοποιείστε τον εαυτό σας χωρίς να χαλαρώνετε όλη την μέρα με τις πιτζάμες σας.

7. Αφιερώστε 5 λεπτά τη μέρα για να γράψετε τις σκέψεις σας

Αυτό δεν ισχύει μόνο για συγγραφείς. Αυτό ισχύει για όλους! Η γραφή είναι μια θεραπευτική δραστηριότητα. Μπορείτε να γράψετε τις σκέψεις σας, να αναπτύξετε τις ιδέες σας και να είστε δημιουργικοί.

Ένα πράγμα που μου αρέσει να κάνω το πρωί είναι να παίρνω το κόκκινο σημειωματάριο μου, από το συρτάρι του γραφείου μου και να γράφω για πέντε λεπτά τις σκέψεις μου. Μερικές φορές τα πέντε αυτά λεπτά μπορεί να με οδηγήσουν σε νέες ιδέες. Μπορεί να σημειώσω ένα παράξενο όνειρο που είδα και έπειτα να το εμπλουτίσω και να δημιουργήσω μια ιστορία.

Το γράψιμο είναι μια πολύ δημιουργική κίνηση. Είναι ένας τρόπος να βάλουμε τις ιδέες μας σε σειρά. Δεν χρειάζεται καν να διαβάσετε τι γράψατε όταν περάσουν αυτά τα πέντε λεπτά. Αφήστε το σημειωματάριο στην άκρη και το βράδυ πάρτε το και δείτε τι γράψατε. Ίσως αυτό που γράψατε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάτι άλλο.

8. Αγκαλιάστε τα κατοικίδια σας

Δεν μπορώ να σας περιγράψω την διαφορά που έκαναν στη ζωή μου τα δυο μου σκυλιά, σε σχέση με τον περασμένο χρόνο που δεν τα είχα. Τους αρέσει να παίζουν, τους αρέσει να τα αγκαλιάζω και είναι το πρώτο πράγμα που κάνω μόλις ξυπνήσω. Όσοι έχουμε σκυλιά στο σπίτι πρέπει να νιώθουμε πολύ τυχεροί.

Σίγουρα, τα σκυλιά δημιουργούν και μερικά προβλήματα κάποιες φορές, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πως το μόνο που θέλουν και δίνουν είναι αγάπη και μια αγκαλιά μαζί τους είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξεκινήσει η μέρα σας. Μην νιώθετε ότι βρίσκεται δικαιολογίες για να τεμπελιάσετε, αν το μόνο που θέλετε είναι να αγκαλιάσετε το κατοικίδιο σας για είκοσι λεπτά το πρωί. Είναι πολύ αναζωογονητικό.

9. Φάτε το επιδόρπιο σας το πρωί

Ένα ακόμη πράγμα που δεν χρειάζεται καμία δικαιολογία για να το κάνετε το πρωί, είναι το να φάτε το επιδόρπιο σας.  Είμαστε τόσο προγραμματισμένοι για το τι θα φάμε το πρωί, τι το μεσημέρι, τι το βράδυ. Και φυσικά, είμαστε προγραμματισμένοι να φυλάξουμε αυτό το λαχταριστό γλυκό για το τέλος της ημέρας μας.

Σίγουρα, μου αρέσει να τρώω κάποιο επιδόρπιο στο τέλος μιας δύσκολης μέρας. Είναι τόσο χαλαρωτικό να το απολαμβάνω μετά από ένα νόστιμο δείπνο. Προσπαθώ να ακολουθώ υγιεινές συνήθειες και τρώω καρύδια αντί για γλυκά για παράδειγμα. Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που  πρέπει να κάνετε όταν ξυπνάτε είναι να τρώτε το επιδόρπιο σας. Δεν χρειάζεται να φάτε ένα τεράστιο μπολ παγωτό ή ένα μεγάλο κομμάτι σοκολατίνας. Ένα μικρό γλυκό θα σας φτιάξει την διάθεση και θα σας δώσει ενέργεια.

Συμπερασματικά

Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε και τα 9 πράγματα που αναφέρονται πιο πάνω για να βελτιώσετε την ενέργεια και τη διάθεση σας για το υπόλοιπο της ημέρας. Δοκιμάστε και υιοθετείστε μόνο ότι σας ταιριάζει. Το ιδανικό είναι να επιλέξετε τέσσερα από αυτά, καθώς αν προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα σίγουρα θα κουραστείτε και θα τα παρατήσετε.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

9 Things You Should Do When You Wake Up https://link.medium.com/0qhbTL7984

Brian Rowe https://medium.com/@brianrowe_70270