Υγεία Πεπτικού Συστήματος

9 σημάδια ότι τα προβλήματα στομάχου σας μπορεί να μην οφείλονται σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Βιώνετε κοιλιακό άλγος, κράμπες, αέρια, φούσκωμα, διάρροια ή / και δυσκοιλιότητα σε τακτική βάση; Πώς θα ξέρετε αν αυτά οφείλονται μόνο σε “σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου” ή σε κάτι πιο σοβαρό ή απλά σε κάτι εντελώς διαφορετικό;

1. Όταν τα προβλήματα στο στομάχι δεν οφείλονται σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Σε αυτήν τη λίστα, θα ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα σημάδια και συμπτώματα που υποδεικνύουν ένα πρόβλημα υγείας διαφορετικό από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Όλα αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν ότι δεν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά ότι ίσως αξίζει και πρέπει να ψάξετε βαθύτερα. Ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν συμπτώματα που μπορεί να έχετε σε τακτική βάση, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζονται σε αυτήν τη λίστα ή όχι.

2. Αέρια και φούσκωμα εντός 90 λεπτών από τη λήψη φαγητού

Αν και το υπερβολικό εντερικό αέριο ήτο φούσκωμα είναι συνηθισμένα συμπτώματα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο χρόνος της εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να σας δώσει μερικές πολύτιμες πληροφορίες.
Χρειάζεται γενικά περίπου 90 λεπτά για οποιονδήποτε αβλαβή υδατάνθρακα να φθάσει στο λεπτό έντερο, όπου διασπάται από τα βακτήρια του εντέρου, με αποτέλεσμα μια διαδικασία ζύμωσης που παράγει αέρια.
Επομένως, αν τα αέρια εμφανιστούν εντός 90 λεπτών, μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε περισσότερα βακτήρια στο λεπτό έντερο από ό, τι θα έπρεπε. Αυτή είναι μια κατάσταση γνωστή ως υπερανάπτυξη βακτηριδίων λεπτού εντέρου .

3. Διάρροια αμέσως μετά τη λήψη φαγητού

Οι συχνές κρίσεις διάρροιας είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, καθώς και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) και της κοιλιοκάκης. Η απλή κατανάλωση τροφής μπορεί να ενισχύσει τις εντερικές συσπάσεις που οδηγούν σε επεισόδια διάρροιας.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικές κοινές ασυνήθιστες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάρροια αμέσως μετά το φαγητό. Εδώ είναι ένα ζευγάρι που μπορεί να εξετάσει ο γιατρός σας:

• Η δυσαπορρόφηση των χολικών οξέων
• Σύνδρομο Ντάμπινγκ

Θυμηθείτε ότι αυτές οι συνθήκες είναι σχετικά σπάνιες και είναι πιθανό η διάρροια μετά το φαγητό είναι απλά ένα σύμπτωμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σας.

4. Συμπτώματα μετά από κατανάλωση σιταριού

Για πολλούς ανθρώπους, σιτάρι και άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα τύπου ΣΕΕ. Συνιστάται όλα τα άτομα που έχουν ΣΕΕ να υποβληθούν σε εξέταση για την παρουσία κοιλιοκάκης. Για να είναι πειστικά τα πειράματα, πρέπει να τρώτε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.
Δεδομένου ότι η κοιλιοκάκη έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για άλλα προβλήματα υγείας, είναι σημαντικό να εξακριβωθεί εάν έχετε ή όχι την ασθένεια.
Εάν δεν έχετε κοιλιοκάκη, τα συμπτώματα του ΣΕΕ σίγουρα μπορούν να ξεκινήσουν από την κατανάλωση σιταριού.

5. Ο πόνος στο στομάχι δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις κινήσεις του εντέρου

Τα επίσημα διαγνωστικά κριτήρια για το ΣΕΕ καθορίζουν ότι ο κοιλιακός πόνος και η κράμπες ανακουφίζονται από την κίνηση του εντέρου. Αν και πολλοί ασθενείς θα σας πουν ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε, στο ΣΕΕ υπάρχει η αίσθηση ότι ο πόνος και η κράμπες σχετίζονται με τη διάρροια ή τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας.
Τα συμπτώματα του επίμονου πόνου θα πρέπει να γνωστοποιούνται στον ιατρό σας. Εάν έχετε ήδη μια διάγνωση IBS αλλά υποψιάζεστε ότι ο πόνος σας δεν είναι συνηθισμένος, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

6. Έμετος σε τακτική βάση

Ο έμετος δεν αποτελεί σύμπτωμα του ΣΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι που έχουν ΣΕΕ δεν παρουσιάζουν ναυτία και έμετο από καιρό σε καιρό, αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ίδιο το σύνδρομο. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συνθηκών υγείας που μπορεί να οδηγήσουν στο σύμπτωμα του εμέτου.
Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε συχνά έμετο. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα αν βιώνετε ανεξέλεγκτο έμετο ή εμετό με αίμα.
Υπάρχει μια κατάσταση υγείας, που ταξινομείται ως IBS γνωστή ως κυκλική διαταραχή εμέτου (CVS). Στο CVS, ένα άτομο αντιμετωπίζει επεισόδια εμέτου χωρίς άλλα σημάδια νόσου.

7. Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα δεν είναι σύμπτωμα τουΣΕΕ. Κάθε σημάδι αίματος στην τουαλέτα σας μετά από μια κένωση του εντέρου (με την αξιοσημείωτη εξαίρεση του εμμηνορροϊκού αίματος) πρέπει να τεθεί υπόψη του γιατρού σας το συντομότερο δυνατό. Αν και μερικές φορές το αίμα είναι αποτέλεσμα μιας αιμορροΐδας, τα αιματηρά κόπρανα μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου. Ενημερώστε το γιατρό σας.

8. Απώλεια βάρους

Παρόλο που το ΣΕΕ μπορεί να προκαλέσει κάποια απώλεια βάρους, η σημαντική και ανεξήγητη απώλεια βάρους δεν αποτελεί σύμπτωμα του ΣΕΕ και συνεπώς μπορεί να είναι ενδεικτικό ενός σοβαρότερου προβλήματος υγείας.

9. Υψηλός πυρετός

Το ΣΕΕ δεν προκαλεί πυρετό. Οι πιθανοί λόγοι πίσω από τους υποτροπιάζοντες πυρετούς είναι λοιμώξεις, φλεγμονώδεις καταστάσεις, αυτοάνοσες καταστάσεις και καρκίνος.
Εάν αντιμετωπίζετε πυρετούς, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.

10. Αίσθημα κούρασης/κόπωσης

Αν και πολλοί άνθρωποι που έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αναφέρουν ότι συχνά αισθάνονται έλλειψη ενέργειας, η κόπωση δεν είναι ένα σύμπτωμα του ΣΕΕ. Εάν βιώνετε βαθιά, επίμονα συναισθήματα κόπωσης, ενημερώστε το γιατρό σας.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved