Ορθοπαιδικά

9 συμβουλές για να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς

Πώς θα διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς;

1. Μετακινηθείτε

Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας για την υγεία των αρθρώσεων, που δεν είναι άλλος από την κίνηση. Όσο περισσότερο κινείστε, τόσο λιγότερη ακαμψία θα έχετε. Είτε διαβάζετε, είτε βλέπετε τηλεόραση, είτε εργάζεστε στο γραφείο, φροντίστε να κάνετε μικρά διαλείμματα για να μετακινείτε το σώμα σας και να αλλάζετε τακτικά θέση.

2. Μειώστε το βάρος σας

Το βάρος αυξάνει ή μειώνει την καταπόνηση που ασκείται στους γοφούς, τα γόνατα και την πλάτη. Ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει τις αρθρώσεις να παραμείνουν υγιείς. Να θυμάστε ότι για κάθε κιλό που χάνετε, αφαιρούνται 4 κιλά πίεσης από τα γόνατα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

3. Μην κάνετε τέντωμα πριν την άσκηση

Η ευελιξία είναι πολύ σημαντική. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε καθημερινά διατάσεις ή τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Σε καμία περίπτωση όμως, μην κάνετε διατάσεις με κρύους μυς. Κάντε πρώτα μια ελαφριά προθέρμανση, όπως ένα περπάτημα 10 λεπτών και ακολούθως κάντε τα τεντώματά σας.

4. Ποιες ασκήσεις είναι οι καλύτερες για τις αρθρώσεις;

  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης: Οι δυνατοί μυς υποστηρίζουν καλύτερα τις αρθρώσεις. Ο φυσιοθεραπευτής σας ή ενας γυμναστής μπορεί να σας υποδείξει τις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε. Σε περίπτωση που έχετε ήδη πρόβλημα με τις αρθρώσεις σας, αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες και γρήγορες ασκήσεις.
  • Ασκήσεις ενίσχυσης του πυρήνα: Οι δυνατοί κοιλιακοί και οι μυς της πλάτης βελτιώνουν την ισορροπία. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να πέσετε και να τραυματιστείτε. Επιλέξτε ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυρήνα (κοιλιά, πλάτη και ισχία). Σημειώνεται ότι το Pilates και η γιόγκα είναι εξαιρετικές ασκήσεις ενίσχυσης του πυρήνα.

5. Γνωρίστε τα όρια σας

Οι μυϊκοί πόνοι μετά την άσκηση είναι φυσιολογικοί, αλλά δεν πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 48 ώρες. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημαίνει ότι το παρακάνατε. Προσαρμόστε την άσκηση σας την επόμενη φορά, για να αποφύγετε βλάβες και τραυματισμούς.

6. Καταναλώστε ψάρι

Αν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, τότε το ψάρι μπορεί να σας βοηθήσει. Τα ψάρια, κυρίως το σκουμπρί και ο σολομός, περιέχουν υγιή λίπη όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων, την ίδια ώρα που μειώνουν την φλεγμονή, η οποία προκαλεί πόνο και ευαισθησία στις αρθρώσεις. Αν δεν σας αρέσουν τα ψάρια, στραφείτε προς τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

7. Κρατήστε τα οστά σας γερά

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D ενισχύουν τη δύναμη των οστών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου, αλλά υπάρχουν και άλλες πηγές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και το λάχανο. Αν πιστεύετε πως δεν εξασφαλίζετε ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου μέσω των τροφίμων που καταναλώνετε, συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο συμπληρωμάτων.

8. Διαχειριστείτε τον πόνο

Ο πάγος είναι ένα φυσικό αναλγητικό. Μουδιάζει τον πόνο και απαλύνει το πρήξιμο. Εάν έχετε πόνο σε μια άρθρωση, εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα στην περιοχή για 20 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα. Τονίζεται ότι δεν πρεπει να βάζετε ποτέ πάγο απευθείας στο δέρμα σας, παραμόνο τυλιγμένο σε πετσέτα, για να αποφύγετε το έγκαυμα.

9. Χρησιμοποιείστε συμπληρώματα

Υπάρχουν πολλά προϊόντα που υπόσχονται ότι ανακουφίζουν τον πόνο των αρθρώσεων, αλλά πριν τα χρησιμοποιήσετε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η γλυκοζαμίνη και το SAM-e έχουν ερευνηθεί αρκετά, αλλά ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε αυτό που είναι πιο ασφαλές για εσάς.