Άσκηση και Υγεία

9 συμβουλές για να ενισχύσετε με φυσικό τρόπο την ενέργεια σας

Στα φαρμακεία και σε διάφορα καταστήματα υπάρχει μια πληθώρα βιταμινών, βοτάνων και συμπληρωμάτων που υπόσχονται ότι ενισχύουν την ενέργεια του σώματος. Για μερικά, όμως, από αυτά τα προϊόντα υπάρχουν λίγα ή και καθόλου στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι, που αν τους ακολουθήσει κάποιος μπορεί να αυξήσει την ενέργεια του με φυσικό τρόπο.

Πώς να ενισχύσετε την ενέργεια σας με φυσικό τρόπο;

 1. Διαχειριστείτε το στρες σας: Τα αγχωτικά συναισθήματα καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας από το σώμα και για τον λόγο αυτό, ο έλεγχος του άγχους είναι σημαντικός για να εξοικονομήσετε ενέργεια. Συζητήστε με ένα δικό σας άνθρωπο ότι σας απασχολεί, επισκεφτείτε έναν ψυχοθεραπευτή ή ασκηθείτε. Όλα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους σας.
 2. Μειώστε τον φόρτο εργασίας: Μια από τις κύριες αιτίες της κόπωσης είναι η υπερβολική εργασία, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό και οικογενειακό επίπεδο. Βάλτε λοιπόν προτεραιότητες στις εργασίες που πρέπει να κάνετε και διαχωρίστε τα σημαντικά από τα λιγότερο σημαντικά καθήκοντα. Εάν χρειαστεί μάλιστα, ζητήστε βοήθεια, είτε από την οικογένεια σας, είτε από το εργασιακό σας περιβάλλον.
 3. Ασκηθείτε: Η άσκηση είναι ένας εγγυημένος τρόπος για καλόν ύπνο και ο καλός ύπνος είναι γνωστό ότι εξασφαλίζει περισσότερη ενέργεια για την επόμενη μέρα. Επιπρόσθετα, η άσκηση αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει δύο ορμόνες του στρες, που σε μέτριες ποσότητες δίνουν ενέργεια στο σώμα. Οι ορμόνες αυτές είναι η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη. Μην θεωρήσετε, ωστόσο, πως πρέπει να ασκείστε έντονα για να αποκομίσετε όλα αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα, καθώς μια απλή γρήγορη βόλτα την ημέρα είναι αρκετή.
 4. Αποφύγετε το κάπνισμα: Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα προκαλεί κακό στην υγεία, εκείνο όμως που δεν είναι τόσο γνωστό είναι το ότι το κάπνισμα απορροφά μεγάλες ποσότητες ενέργειας από το σώμα, προκαλώντας αϋπνία. Συγκεκριμένα, η νικοτίνη είναι διεγερτική, επομένως επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και διεγείρει τη δραστηριότητα του εγκεφαλικού κύματος που συνδέεται με την εγρήγορση, καθιστώντας πιο δύσκολο το να κοιμηθείτε.
 5. Περιορίστε τον ύπνο σας: Πάρα το ότι θα σας ακουστεί παράξενο, δοκιμάστε να περιορίσετε τις ώρες που συνηθίζετε να κοιμάστε. Αυτό θα σας κάνει να κατανοήσετε το πόσον ύπνο χρειάζεστε πραγματικά και θα σας εξασφαλίσει ένα πιο ξεκούραστο ύπνο μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα ακολουθείστε τα εξής βήματα:
  • Αποφύγετε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Την πρώτη νύχτα πηγαίνετε στο κρεβάτι σας πιο αργά από ότι συνηθίζετε και κοιμηθείτε μόνο για τέσσερις ώρες.
  • Αν νιώθετε ότι κοιμηθήκατε καλά κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ωρών, προσθέστε άλλα 15-30 λεπτά ύπνου την επόμενη νύχτα.
  • Όσο νιώθετε ότι κοιμάστε καλά τις ώρες που είστε στο κρεβάτι και σηκώνεστε ξεκούραστοι, συνεχίστε να προσθέτετε 15-30 λεπτά. Όταν αρχίσετε να νιώθετε κόπωση την ώρα που ξυπνάτε, τότε μείνετε στις ώρες που κοιμηθήκατε το προηγούμενο βράδυ για το υπόλοιπο της ζωής σας.
 6. Φάτε για ενέργεια: Είναι καλύτερο να τρώτε μικρά γεύματα και σνακ κάθε λίγες ώρες, παρά τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα, καθώς η τελευταία προσέγγιση μπορεί να μειώσει την αντίληψη σας σχετικά με το πότε χορτάσατε και ο εγκέφαλος χρειάζεται σταθερή παροχή θρεπτικών ουσιών. Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, τα καρύδια και τα υγιή έλαια όπως το ελαιόλαδο, εξασφαλίζουν περισσότερη ενέργεια. Γενικότερα, να θυμάστε ότι τα τρόφιμα που περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες έχουν τους υψηλότερους γλυκαιμικούς δείκτες. Οι πρωτεΐνες και τα λίπη έχουν γλυκαιμικούς δείκτες που είναι κοντά στο μηδέν.
 7. Καταναλώστε καφεΐνη με σύνεση: Η καφεΐνη αυξάνει την εγρήγορση, οπότε πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ θα εξασφαλίσετε την εγρήγορση του μυαλού σας. Οι ειδικοί όμως τονίζουν, πως η καφεΐνη για να είναι ευεργετική πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο. Η αλόγιστη κατανάλωση της, μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας για παράδειγμα αυπνία.
 8. Περιορίστε το αλκοόλ: Το αλκοόλ είναι γνωστό ηρεμιστικό, οπότε είναι καλό να αποφεύγεται κατά τις μεσημεριανές ώρες. Εάν θέλετε να πιείτε -πάντα με μέτρο- κάντε το τις ώρες που δεν θα σας επηρεάσει εάν μειωθούν τα επίπεδα της ενέργειας σας.
 9. Να πίνετε άφθονο νερό: Το νερό, εξασφαλίζει περισσότερο από κάθε αθλητικό ποτό βελτιωμένη απόδοση σε όλες τις δραστηριότητες, καθώς, εάν το σώμα σας είναι καλά ενυδατωμένο δεν πρόκειται να νιώσετε σε καμία περίπτωση κόπωση.