Διατροφή

9 τύποι νερού: Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα

Το ότι πρέπει να πίνετε πολύ νερό, είναι κάτι που ακούτε συνέχεια, ωστόσο, το πόσο νερό πρέπει να πίνει ο καθένας εξαρτάται από τον οργανισμό του. Η ενυδάτωση προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, όπως περισσότερη ενέργεια και καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε, ότι δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όλα τα είδη νερού, καθώς μερικά παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με άλλα.

Ποιους τύπους νερού πρέπει να γνωρίζετε και ποιες οι διαφορές μεταξύ τους;

1. Νερό βρύσης

Το νερό της βρύσης βρίσκεται παντού, από το νερό σε μια δημόσια τουαλέτα έως το νερό που τρέχει στον νεροχύτη της κουζίνας σας.

Πλεονεκτήματα

Αν και σε πολλούς δεν αρέσει το νερό της βρύσης, για λόγους γεύσης ή ασφάλειας, η αλήθεια είναι ότι το νερό της βρύσης είναι ασφαλές για κατανάλωση σε πολλές περιοχές και είναι φθηνότερο, σε σχέση με την αγορά διαφόρων τύπων εμφιαλωμένου νερού.

Μειονεκτήματα

Παρόλο που υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί που πρέπει να ακολουθεί η βιομηχανία για τη αποτροπή της μόλυνσης του νερού από μόλυβδο και άλλες επιβλαβείς ουσίες, σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι υπάρχουν πλαστικά σωματίδια στο νερό βρύσης σε όλο τον κόσμο. Επιπρόσθετα, το νερό βρύσης μπορεί να περιέχει κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, αλουμίνιο και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες. Ένα σύστημα φιλτραρίσματος νερού μπορεί να βοηθήσει στον περαιτέρω καθαρισμό του τρεχούμενου νερού.

2. Μεταλλικό νερό

Το μεταλλικό νερό περιέχει ορυκτά, όπως θείο, μαγνήσιο και ασβέστιο, τα οποία κάνουν καλό στη υγεία.

Πλεονεκτήματα

Το μεταλλικό νερό κάνει πολύ καλό στην υγεία, καθώς περιέχει ορυκτά που το σώμα από μόνο του αδυνατεί να παράξει. Βοηθά στην καλύτερη πέψη και σε πολλούς ανθρώπους αρέσει περισσότερο η γεύση του, σε σύγκριση με το νερό βρύσης.

Μειονεκτήματα

Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα του μεταλλικού νερού είναι το κόστος του, ειδικά σε σύγκριση με το νερό της βρύσης. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι πολλά από τα μέταλλα του μεταλλικού νερού μπορούν να ληφθούν και μέσω της υγιεινής διατροφής, άρα ενδεχομένως να μην χρειάζεται να επωμιστείτε το επιπλέον κόστος του μεταλλικού νερού.

3. Νερό πηγής ή παγετώνων

Τα νερά πηγής ή παγετώνων, είναι τύποι εμφιαλωμένων νερών, που ισχυρίζονται ότι εμφιαλώνονται στο σημείο στο οποίο ρέει το νερό, είτε από την πηγή, είτε από τον παγετώνα.

Πλεονεκτήματα

Θεωρητικά, τα νερά πηγής, πρέπει να είναι σχετικά καθαρά και απαλλαγμένα από τοξίνες. Περιέχουν πολλά χρήσιμα μέταλλα τα οποία υπάρχουν και στο μεταλλικό νερό και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα σε διάφορα καταστήματα.

Μειονεκτήματα

Το νερό πηγής, είναι σχετικά ακριβό. Ειδικά εάν πίνετε πολύ νερό. Αρκετά νερά πηγής είναι ακατέργαστα, μη φιλτραρισμένα και μη δοκιμασμένα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

4. Ανθρακούχο νερό

Το ανθρακούχο νερό που μερικές φορές αναφέρεται και ως σόδα, περιέχει αέριο διοξειδίου του άνθρακα.

Πλεονεκτήματα

Το ανθρακούχο νερό προσφέρει μια διαφορετική αίσθηση στο στόμα, έτσι θα μπορούσατε να το επιλέξετε όταν θέλετε να πιείτε κάτι αφρώδες χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μερικά ανθρακούχα νερά περιέχουν ένα ή δυο τύπους γλυκαντικών. Είναι καλό να ελέγχεται τις ετικέτες. Επιπρόσθετα, το ανθρακούχο νερό μεταλλοποιείται, παρέχοντας ωφέλημα ορυκτά.

Μειονεκτήματα

Παρόλο που υπάρχουν κάποια μέταλλα στο ανθρακούχο νερό, δεν είναι τόσα πολλά που να είναι σε θέση να προσθέσουν πραγματικό όφελος στην υγεία. Επιπρόσθετα, το ανθρακούχο νερό είναι ακριβό σε σύγκριση με το νερό βρύσης και το εμφιαλωμένο νερό.

5. Απεσταγμένο νερό

Αυτός ο τύπος νερού βράζεται και ο ατμός του συλλέγεται και συμπυκνώνεται ξανά σε υγρή μορφή.

Πλεονεκτήματα

Το απεσταγμένο νερό είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν ζείτε κάπου ή κάνετε μια επίσκεψη σε ένα μέρος, όπου το νερό βρύσης είναι μολυσμένο.

Μειονεκτήματα

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν βιταμίνες και μέταλλα στο αποσταγμένο νερό, δεν προσφέρει κανένα όφελος στην υγεία. Στην πραγματικότητα, το απεσταγμένο νερό μπορεί να είναι και επιζήμιο, καθώς έχει τη δυνατότητα να τραβά ορυκτά από το σώμα και συγκεκριμένα από τα δόντια.

6. Καθαρισμένο νερό

Το καθαρισμένο νερό είναι συνήθως νερό βρύσης ή νερό από υπόγεια ύδατα που έχει υποστεί επεξεργασία, για την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών, όπως βακτήρια, μύκητες και παράσιτα. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα είναι μια ασφαλής επιλογή.

Πλεονεκτήματα

Όπως το απεσταγμένο νερό, έτσι και το καθαρισμένο νερό είναι μια εξαιρετική επιλογή, εάν η άμεση πηγή νερού είναι μολυσμένη. Με βάση αυτό, πολλές χώρες καθαρίζουν το νερό βρύσης, οπότε το νερό σε κάθε σπίτι είναι καθαρό και πόσιμο.

Μειονεκτήματα

Κατά τον καθαρισμό του νερού, για την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών, χάνονται και ευεργετικές ουσίες, όπως το φθόριο, που βοηθά στη μείωση της φθοράς των δοντιών. Επίσης, σημειώνεται ότι η εγκατάσταση συστήματος φιλτραρίσματος νερού στο σπίτι, είναι αρκετά δαπανηρή, όπως και η αγορά καθαρισμένου νερού.

7. Αρωματισμένο νερό

Το αρωματισμένο νερό είναι νερό στο οποίο δίνεται μια γλυκιά γεύση, είτε με προσθήκη ζάχαρης, είτε με προσθήκη τεχνιτών γλυκαντικών.

Πλεονεκτήματα

Το αρωματισμένο νερό, έχει ωραία γεύση, γεγονός που κάνει τους ανθρώπους να το καταναλώνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες. Άρα πίνοντας αρωματισμένο νερό, είστε πάντα σίγουροι πως είστε ενυδατωμένοι.

Μειονεκτήματα

Το αρωματισμένο νερό περιέχει πρόσθετη ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά. Οι ποικιλίες που περιέχουν ζάχαρη, ενδεχομένως να αυξήσουν το βάρος σας και να έχουν αρνητική επίδραση σε άτομα με διαβήτη. Από την άλλη, ο οργανισμός ορισμένων ατόμων, μπορεί να αντιδρά αρνητικά στα τεχνητά γλυκαντικά.

8. Αλκαλικό νερό

Το αλκαλικό νερό έχει υψηλότερο επίπεδο pH σε σχέση με το κανονικό νερό βρύσης. Περιέχει, επίσης, αλκαλικά μέταλλα και αρνητικό δυναμικό μείωσης της οξείδωσης (ORP).

Πλεονεκτήματα

Με βάση το υψηλότερο επίπεδο pH, του αλκαλικού νερού, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι βοηθά στην εξουδετέρωση του οξέος στο σώμα, στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και στην πρόληψη του καρκίνου. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγες επιστημονικές αποδείξεις, για το αν αυτές οι πεποιθήσεις αληθεύουν.

Μειονεκτήματα

Το αλκαλικό νερό θα μπορούσε να μειώσει την οξύτητα του στομάχου, μειώνοντας έτσι την ικανότητα του να σκοτώνει επιβλαβή βακτήρια, ωστόσο γενικά θεωρείται ασφαλής η κατανάλωση του. Επίσης, το αλκαλικό νερό μπορεί να προκαλέσει μεταβολική αλκάλωση, η οποία προκαλεί συμπτώματα, όπως ναυτία και εμετό.

9. Ακατέργαστο νερό πηγής

Το νερό αυτό βγαίνει κατευθείαν από την πηγή, αν και το γεγονός ότι δεν έχει υποστεί επεξεργασία συνεπάγεται ορισμένους κινδύνους.

Πλεονεκτήματα

Τα ακατέργαστο νερό αν και εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους, θεωρείται ότι παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, τα οποία υπερτερούν των πιθανών κινδύνων. Για να είστε 100% σίγουροι ότι το νερό που προμηθεύστε από μια πηγή (πχ από το πηγάδι σας) είναι καθαρό, μπορείτε να κάνετε έλεγχο για βακτήρια κάθε χρόνο, έλεγχο για νιτρικά άλατα και επίπεδα pH ή μπορείτε απλά να εγκαταστήσετε ένα σύστημα φιλτραρίσματος.

Μειονεκτήματα

Επειδή το νερό δεν έχει υποστεί επεξεργασία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόλυνσης, ιδιαίτερα από βακτηριακές και παρασιτικές λοιμώξεις, όπως η giardia.


+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved