Βότανα

9 βότανα που βοηθούν στην ανακούφιση των αρθριτικών πόνων

Η αρθρίτιδα είναι ένα θέμα υγείας που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η φλεγμονή, ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι δύο μορφές της αρκετά διαδεδομένες, οι οποίες σχετίζονται με έντονο πόνο στις αρθρώσεις που επηρεάζει την ποιότητα ζωής.

Εκτός από τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, τακτικής άσκησης και σωστής διατροφής, που βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί αρκετά η χρήση βοτάνων ως ένας εναλλακτικός φυσικός τρόπος θεραπείας.

Πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί όσον αφορά ορισμένα βότανα, αλλά πάντα απαιτείται προσοχή για ενδεχόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες, που αυτά μπορεί να παρουσιάσουν.

Ποια βότανα βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου στις αρθρώσεις;

  1. Έλαιο μποράντζας

Το έλαιο των σπόρων της μποράντζας (Borago officinalis) έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γ-λινολενικό οξύ (GLA), ένα απαραίτητο ω-6 λιπαρό οξύ με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το γ-λινολενικό οξύ βοηθά στην αναστολή ορισμένων φλεγμονωδών αποκρίσεων του σώματος και μειώνει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις, ενώ επίσης συμβάλει στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας αυτών.

Επιπλέον, το γ-λινολενικό οξύ, όταν εισέρχεται στο σώμα, μετατρέπεται σε προσταγλαδίνες, οι οποίες συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και σύμφωνα με μελέτες, το έλαιο μποράντζας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά απαιτείται προσοχή κατά τη χρήση του λόγω πιθανών ανεπιθύμητων παρενεργειών.

  1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει μια ένωση γνωστή ως κουρκουμίνη, η οποία έχει την ικανότητα να μειώνει τη συγκέντρωση των προφλεγμονωδών κυττάρων και να ρυθμίζει τη διαδικασία της φλεγμονής. Η δράση της αυτή σύμφωνα με μελέτες μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής λόγω αρθρίτιδας και να βελτιώσει τα συμπτώματα των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή.

Ωστόσο, η κουρκουμίνη παρουσιάζει χαμηλή συστηματική βιοδιαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα να μην απορροφάται σε μεγάλες ποσότητες από τον οργανισμό. Αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο στη χρήση της ως θεραπευτικό μέσο για την αρθρίτιδα.

Η πιπερίνη, μια ένωση που περιέχει το μαύρο πιπέρι, φαίνεται πως μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης και πιθανότατα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

  1. Cat’s claw

Η λήψη συμπληρωμάτων cat’s claw (Uncaria tomentosa), σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πόνου των αρθρώσεων και βελτίωση της λειτουργίας αυτών σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος ή του ισχίου.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες και η ασφάλεια του.

  1. Ευκάλυπτος

Το αιθέριο έλαιο από τα φύλλα του ευκαλύπτου φαίνεται πως παρουσιάζει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μια in vitro μελέτη του 2016 μάλιστα έδειξε πως ορισμένα εκχυλίσματα φύλλων ευκαλύπτου έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6 (IL-6) και του παράγοντα νέκρωσης όγκου-α (TNF-α), δύο σημαντικών φλεγμονωδών ενζύμων. Ως εκ τούτου, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, όπως αυτή που σχετίζεται με τον πόνο στις αρθρώσεις.

Η εισπνοή του αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου θεωρείται ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος μείωσης του πόνου.

  1. Λιβάνι

Το λιβάνι είναι μια ρητίνη που προέρχεται από το φλοιό του δέντρου Boswellia serrata και σύμφωνα με μελέτες περιέχει δραστικά συστατικά με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Μικρές κλινικές δοκιμές, που έχουν πραγματοποιηθεί, υποστηρίζουν πως η χρήση λιβανιού μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, χωρίς όμως να αποτελεί μέσο θεραπείας αυτής.

  1. Αλόη βέρα

Η αλόη βέρα περιέχει ενώσεις οι οποίες παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση παρόμοια με εκείνη των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, σύμφωνα με μελέτες. Έχει την ικανότητα να απομακρύνει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και οδηγούν στη χρόνια φλεγμονή. Συνεπώς, η αλόη βέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής λόγω αρθρίτιδας και βελτίωση των συμπτωμάτων αυτής.

  1. Κανέλα

Η κανέλα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να επηρεάζει σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες στο σώμα.

Η λήψη συμπληρωμάτων κανέλας έχει δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση των συμπτωμάτων (πόνος) και της φλεγμονής σε γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2018.

  1. Thunder god vine

Το thunder god vine (Tripterygium wilfordii) είναι ένα αμπέλι που αναπτύσσεται κυρίως στην Κίνα και παρουσιάζει σημαντικά οφέλη στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η συνδυαστική χρήση του thunder god vine με τη κλασσική φαρμακευτική αγωγή, έχει δείξει αυξημένη αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη βελτίωση της ευαισθησίας και του οιδήματος στις αρθρώσεις.

Παρόλα αυτά, το thunder god vine μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σοβαρές παρενέργειες άμα χρησιμοποιηθεί από συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων (πχ. έγκυες γυναίκες), γι’ αυτό απαιτείται οπωσδήποτε επικοινωνία με το γιατρό πριν τη χρήση του.

  1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ παρουσιάζει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση και παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα για την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και της δυσκαμψίας, που αντιμετωπίζουν άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μια μελέτη του 2019 ανακάλυψε πως το τζίντζερ μπορεί να ρυθμίσει την έκφραση ορισμένων γονιδίων και έτσι να μειώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βότανα για την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις;

Ο πιο συχνός ίσως τρόπος χρήσης των βοτάνων για την ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων είναι σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής (δισκία ή κάψουλες), τα οποία διατίθενται κυρίως στα φαρμακεία.

Η κατανάλωση των βοτάνων σε μορφή τσαγιού και βάμματος είναι επίσης πολύ συχνή, αλλά σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η συμβουλή κάποιου ειδικού για τη δοσολογία που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Μερικά βότανα, όπως η αλόη βέρα, μπορούν να εφαρμοστούν και τοπικά ως αλοιφή, ενώ άλλα, όπως ο κουρκουμάς και το τζίντζερ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μπαχαρικά στη μαγειρική. Η μαγειρική χρήση βέβαια δεν προσφέρει στον ίδιο βαθμό οφέλη, διότι η απορρόφηση των δραστικών συστατικών είναι πιο δύσκολη με αυτό τον τρόπο.