Ασθένειες νευρικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Ναυτία λόγω κίνησης

Η ναυτία λόγω της κίνησης είναι το αίσθημα της ζάλης που προκαλείται κάποιες φορές όταν κινείστε. Συνήθως συμβαίνει όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, πλοίο, αεροπλάνο ή τρένο. Τα αισθητήρια όργανα του σώματος μεταβιβάζουν ανάμεικτα μηνύματα στον εγκέφαλο, προκαλώντας ζαλάδα, λιποθυμία ή ναυτία. Κάποια άτομα συνειδητοποιούν σε νεαρή ηλικία ότι είναι επιρρεπή σε αυτή την πάθηση.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Παράγοντες κινδύνου

Συμπτώματα

Η ναυτία λόγω κίνησης συνήθως προκαλεί αναταραχές του στομάχου. Άλλα συμπτώματα είναι ο κρύος ιδρώτας και η ζαλάδα. Ένα άτομο που υποφέρει από ναυτία κίνησης μπορεί να χλωμιάζει ή να παραπονιέται για πονοκεφάλους. Είναι επίσης σύνηθες να βιώνει κανείς τα ακόλουθα συμπτώματα ως αποτέλεσμα της ναυτίας κίνησης:

  • ναυτία
  • εμετό
  • απώλεια ή δυσκολία διατήρησης της ισορροπίας

Αίτια

Οι άνθρωποι διατηρούμε την ισορροπία μας με την βοήθεια μηνυμάτων τα οποία μεταβιβάζονται από διάφορα σημεία του σώματος – για παράδειγμα τα μάτια και το εσωτερικό των αυτιών. Άλλοι αισθητήριοι υποδοχείς βρίσκονται στα πόδια και ενημερώνουν το νευρικό σύστημα για το ποια τμήματα του σώματος ακουμπούν στο έδαφος.

Τα ανάμεικτα μηνύματα μπορεί να προκαλέσουν ναυτία της κίνησης. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεστε στο αεροπλάνο δεν μπορείτε να δείτε τις αναταράξεις, το σώμα σας όμως μπορεί να τις νιώσει. Η σύγχυση που προκαλείται μπορεί να είναι αιτία ναυτίας ή ακόμη κι εμετού.

Διάγνωση

Η ναυτία κίνησης συνήθως επιλύεται από μόνη της και δεν απαιτείται επαγγελματική διάγνωση. Τα περισσότερα άτομα είναι ικανά να αναγνωρίσουν το συναίσθημα και το πότε θα συμβεί ακριβώς, επειδή τους συμβαίνει μόνο όταν ταξιδεύουν ή κατά την διάρκεια άλλων συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Θεραπεία

Υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές αγωγές για τη αντιμετώπιση της ναυτίας λόγω κίνησης. Οι περισσότερες απλά προλαμβάνουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Επίσης, πολλές από τις αγωγές αυτές προκαλούν υπνηλία, συνεπώς η χρήση μηχανημάτων βαρέως τύπου ή η οδήγηση απαγορεύεται ενώ λαμβάνετε αυτού του είδους τα φάρμακα.

Τα συχνότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ναυτία κίνησης περιλαμβάνουν το υδροβρωμίδιο ιοσκίνης, γνωστό και ως σκοπολαμίνη. Άλλο φάρμακο το οποίο δεν απαιτεί ιατρική συνταγή είναι ο διενυδρινικός εστέρας, το οποίο συχνά το αναφέρουν ως Δραμαμίνη ή Gravol.

Πρόληψη

Οι περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι είναι επιρρεπής στην ναυτία λόγω της κίνησης το γνωρίζουν. Αν είστε κι εσείς επιρρεπής, τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα μπορεί να βοηθήσουν.

Κάντε σωστό προγραμματισμό όταν κάνετε ταξιδιωτικές κρατήσεις. Να ταξιδεύετε με αεροπλάνο, ζητήστε την θέση δίπλα στο παράθυρο ή στο φτερό. Στα τρένα, στα πλοία και στα λεωφορεία καθίστε με φορά προς τα εμπρός και αποφύγετε τις θέσεις που έχουν φορά προς τα πίσω. Στο πλοίο ζητήστε μια καμπίνα, η οποία να βρίσκεται στο επίπεδο της επιφάνειας του νερού και μπροστά ή στην μέση του σκάφους. Αν είναι δυνατό, ανοίξτε τον εξαερισμό για παροχή καθαρού αέρα και αποφύγετε την ανάγνωση.

Συχνά βοηθάει το να κάθεστε στην μπροστά θέση του αυτοκινήτου ή του λεωφορείου ή να οδηγείτε εσείς οι ίδιοι. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν της ναυτία κίνησης όταν βρίσκονται σε κάποιο όχημα, ενώ ανακαλύπτουν ότι δεν νιώθουν κανένα από τα συμπτώματα όταν οδηγούν οι ίδιοι.

Είναι σημαντικό να ξεκουραστείτε αρκετά την ημέρα πριν από το ταξίδι και να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Η αφυδάτωση, ο πονοκέφαλος και η ανησυχία μπορούν  να προκαλέσουν δύσκολες καταστάσεις αν είστε επιρρεπής στην ναυτία λόγω της κίνησης.

Φάτε καλά, ώστε να αποφύγετε αναταραχές του στομάχου. Αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών ή όξινων τροφών πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Έχετε εύκαιρη κάποια σπιτική θεραπεία ή δοκιμάστε εναλλακτικές θεραπείες. Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι η μέντα, η πιπερόριζα και το μαύρο μαρρούβιο μπορούν να σας βοηθήσουν. Αν και δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη της αποτελεσματικότητάς τους, είναι όμως διαθέσιμες επιλογές.

Για τους πιλότους, τους αστροναύτες κι άλλους οι οποίοι νιώθουν ναυτία λόγω της κίνησης τακτικά ή ως αναπόσπαστο τμήμα του επαγγέλματός τους η γνωστική θεραπεία και η βιοανατροφοδότηση αποτελούν πιθανές λύσεις. Οι ασκήσεις σωστής αναπνοής μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Αυτές οι θεραπείες λειτουργούν και για εκείνα τα άτομα που νιώθουν δυσφορία ακόμη και στην σκέψη ενός ταξιδιού.

Παράγοντες κινδύνου

Οποιοδήποτε είδους ταξίδι, είτε είναι στην στεριά, είτε στον αέρα, είτε στην θάλασσα μπορεί να επιφέρει ένα άβολο συναίσθημα ναυτίας λόγω κίνησης. Μερικές φορές τα παιχνίδια στα θεματικά πάρκα και στις παιδικές χαρές μπορεί να προκαλέσουν αυτού του είδους την ναυτία.

Τα παιδιά στην ηλικία μεταξύ των 2 και 12 ετών υποφέρουν συχνότερα από την ναυτία κίνησης. Οι έγκυες επίσης έχουν μεγαλύτερες πιθανότερες να βιώσουν αυτού του είδους την ενόχληση του εσωτερικού του αφτιού.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Brainard, A. (2012, May 4). Motion Sickness. Medscape Reference. Retrieved Aug. 17, 2013, from emedicine.medscape.com/article/2060606-overview#aw2aab6b2b7

2. Dizziness and motion sickness. (2010, December). American Academy of Otolaryngology. Retrieved Aug, 17, 2013, from entnet.org/HealthInformation/dizzinessMotionSickness.cfm

3. Motion sickness: First aid. (2010). Mayo Clinic. Retrieved Aug. 17, 2013, from mayoclinic.com/health/first-aid-motion-sickness/HQ01099

4. Traveling tips. (2013, April 21). U.S. Centers for Disease Control. Retrieved Aug. 17, 2013, from wwwnc.cdc.gov/travel/page/motion-sickness